ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός - Κικίλιας: Ασφυκτική πίεση στη Θεσσαλονίκη - Μπορεί να κλείσουν και τα δημοτικά σχολεία

Κορονοϊός - Κικίλιας: Ασφυκτική πίεση στη Θεσσαλονίκη - Μπορεί να κλείσουν και τα δημοτικά σχολεία

Για την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αλλά και όλης της χώρας μίλησε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας.

Για την κατάσταση του συστήματος Υγείας στη χώρα μας μίλησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας στο ΣΚΑΙ, την ώρα που σημειώθηκε τριπλό θλιβερό ρεκόρ κρουσμάτων, νεκρών και διασωληνωμένων από κορονοϊό.

Τόνισε πως δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη που πιέζεται από τη διασπορά του κορονοϊού, αλλά υπάρχουν και άλλοι νομοί που είναι στα «κόκκινα».

«Η κατάσταση πιέζει το σύστημα υγείας. Είναι θέμα δημόσιας υγείας. Δεν είναι θέμα μόνο ΜΕΘ, όσες και αν ανοίξουν, πρέπει να προστατέψουμε τους πολίτες μας από τον ιό», είπε.

Στη συνέχεια τόνισε πως ήδη αξιοποιείται το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 424 και πως ιδιωτικά νοσοκομεία ρίχνονται στη μάχη για να ανακουφιστεί το ΕΣΥ.

Όπως είπε «ξεκινήσαμε από 43 κλίνες και έχουν ανοίξει δεκάδες στη Θεσσαλονίκη».

Πρόσθεσε δε πως κάθε επιβαρυμένη περιοχή θα παρέχει βοήθεια σε άλλες.

«Έχω δώσει έγκριση να πηγαίνουν περιστατικά και στη Λάρισα ενώ θα μπορούν να γίνονται αεροδιακομιδές με κάψουλες από τη βόρεια Ελλάδα. Η Λάρισα θα τη στηρίξει η Λαμία, η Λαμία τη Χαλκίδα και πάει λέγοντας», είπε.

Ερωτώμενος για το εάν θα υπάρξει παράταση του lockdown, ο κ Κικίλιας τόνισε: «Δεν προτρέχω, αφήνω τους ειδικούς να παρουσιάζουν τα στοιχεία και να αποφασίζουν. Ανάλογα με το πώς θα πορεύεται η νόσος θα είναι και η αντίδρασή μας».

Για να μην δούμε εικόνες Ιταλίας είπε πως αυτό εξαρτάται και αφορά το σύνολο της οργανωμένης πολιτείας. «Παλεύουν οι γιατροί μας και οι νοσηλευτές μας κάνουν ότι είναι δυνατόν».

Τόνισε πώς έχουμε δύσκολους μήνες ακόμα μπροστά μας, και πως υπάρχουν εξελίξεις για το εμβόλιο.

Αναφορικά με τα δημοτικά σχολεία είπε πως «εάν στις επόμενες μέρες δεν δούμε βελτίωση κυρίως στη Θεσσαλονίκη τότε θα ζητήσουμε να κλείσουν τα σχολεία». Σημείωσε όμως πως δεν θέλει να προτρέξει.

Για τις ΜΕΘ εξήγησε πως «μεταφέρουμε non covid περιστατικά σε ιδιωτικές ΜΕΘ και τις ΜΕΘ αυτές τις παρέχουμε στο ΕΣΥ».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Θεσσαλονίκη: Συγκλονίζει γιατρός νοσοκομείου - «Υγειονομικός πόλεμος άνευ προηγουμένου»