ΥΓΕΙΑ

Επίταξη: «Φύλλα πορείας» σε 206 γιατρούς για τη «μάχη» με τον κορονοϊό - Η διαδικασία

Επίταξη: «Φύλλα πορείας» σε 206 γιατρούς για τη «μάχη» με τον κορονοϊό - Η διαδικασία
Intime News

Έτοιμα είναι τα «φύλλα πορείας» για την επίταξη ιδιωτών γιατρών ώστε να συνδράμουν το ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας - Εξαδάκτυλος στο Newsbomb.gr: «Περιμένω οι συνάδελφοί να πάνε στα νοσοκομεία»

Οι ειδικότητές τους είναι: Παθολόγοι, Πνευμονολόγοι και Γενικοί Ιατροί, και η επίταξη έχει διάρκεια ενός μήνα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας «το Υπουργείο Υγείας απηύθυνε επί εβδομάδες πρόσκληση-έκκληση προς τους ιδιώτες ιατρούς, για την ενίσχυση των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. στο τρίτο σφοδρό κύμα της πανδημίας COVID-19. Δυστυχώς, πολύ μικρός αριθμός ιδιωτών ιατρών προσήλθε. Τους ευχαριστούμε. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις έκτακτες συνθήκες και την επιτακτική ανάγκη περίθαλψης των συνανθρώπων μας, το υπουργείο Υγείας προβαίνει σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών των ειδικοτήτων Παθολόγων, Πνευμονολόγων και Γενικών Ιατρών στην Αττική».

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιο Εξαδάκτυλο.

«Περιμένω πώς θα κυλήσουν οι επόμενες ώρες» είπε ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο οποίος, ωστόσο, πρόσθεσε πως «περιμένω όλοι οι συνάδελφοι που θα τους φέρουν το χαρτί να πάνε στα νοσοκομεία».

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, η επίταξη αφορά 206 ιατρούς, με κριτήρια να είναι κάτω των 60 ετών καθώς και να είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ στις ειδικότητες της Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής στην Περιφέρεια Αττικής. Η διάρκεια της επίταξης είναι για χρονικό διάστημα ενός μήνα ενώ θα κληθούν να αναλάβουν καθήκοντα βαθμίδας Επιμελητή Β’, σε νοσοκομεία της 1ης και 2ης ΥΠΕ.

Οι γιατροί αυτοί θα δικαιούνται αμοιβής ανάλογης των καθηκόντων τους η οποία θα προσδιοριστεί νομοθετικά. Παράλληλα, έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, πέραν του ωραρίου της υπηρεσίας τους στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι κλίνες ΜΕΘ-Covid στην Αττική είναι σήμερα 389, από 229 πριν από ένα μήνα. Δηλαδή, έχουν αυξηθεί κατά 70%.

Παράλληλα, οι απλές κλίνες Covid είναι σήμερα 3.000 από 1600 πριν από ένα μήνα.

Γιατί ελήφθη η απόφαση

Η απόφαση εντάσσεται στο Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του Υπουργείου Υγείας και δυστυχώς κατέστη αναγκαία λόγω του μικρού αριθμού ιδιωτών ιατρών που δήλωσαν ότι συνδράμουν οικειοθελώς την εθνική προσπάθεια για τη στήριξη των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα, και ειδικά στην Αττική, δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση από την αρχή της πανδημίας και το υγειονομικό προσωπικό έχει ξεπεράσει τα όριά του. Παρόλα αυτά, το σύστημα στέκεται όρθιο και συνεχίζει να φροντίζει τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.

Κάθε μέρα έχουμε 500 εισαγωγές με Covid σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων πάνω από 200 στα νοσοκομεία της Αττικής – είναι σαν να γεμίζει σε μία εφημερία ένα περιφερειακό νοσοκομείο.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές έχουν καλέσει και συνταξιούχους γιατρούς να συνδράμουν. Τους δόθηκε η δυνατότητα απασχόλησης στο Ε.Σ.Υ. Συγκεκριμένα δύναται να εντάσσονται στο δυναμικό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των νοσοκομείων και κάθε οργανικής μονάδας του Εθνικού Συστήματος Υγείας συνταξιούχοι ιατροί, των αναγκαίων ειδικοτήτων (παθολόγων, αναισθησιολόγων, καρδιολόγων, πνευμονολόγων και γενικών ιατρών) και να τους ανατίθενται καθήκοντα για ορισμένο χρονικό διάστημα για την καταπολέμηση της έκτακτης ανάγκης Δημόσιας Υγείας. Μάλιστα, οι συνταξιούχοι ιατροί που παρέχουν αποκλειστικά τις υπηρεσίες τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ), εξαιρούνται από την κατά 30% μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων τους.

Επίταξη γιατρών - Η διαδικασία

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, το φύλλο επίταξης θα παραδοθεί από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι γιατροί στους ιατρικούς συλλόγους που ανήκουν. Επί του εγγράφου θα αναφέρεται το νοσοκομείο που θα πρέπει να παρουσιαστούν καθώς η ώρα και ημερομηνία.

Το «φύλλο πορείας» πρέπει να παραληφθεί αυτοπροσώπως από τον γιατρό που επιτάσσεται. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια.

Ωστόσο, ο νομοθέτης προβλέπει και περιπτώσεις που μπορεί κάποιος να εξαιρεθεί.Αυτό μπορεί να συμβεί αν κάποιος επικαλεστεί λόγους υγείας (σωματικής ή ψυχικής), πράγμα όμως που θα πρέπει να πιστοποιηθεί στη συνέχεια από αρμόδια υγειονομική επιτροπή. Τέλος, το έγγραφο θα μπορούσε να καταστεί άκυρο εάν δεν αναφέρεται ο νόμος βάσει του οποίου επιστρατεύεται ο γιατρός ή αν έχει σταλεί σε λάθος ταχυδρομική διεύθυνση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»: Η εφιαλτική εφημερία και η φωτογραφία με τα ασθενοφόρα που σόκαρε