ΕΛΛΑΔΑ

Επίταξη γιατρών – Εξαδάκτυλος στο Newsbomb.gr: Περιμένω οι συνάδελφοι να πάνε στα νοσοκομεία

Επίταξη γιατρών – Εξαδάκτυλος στο Newsbomb.gr: Περιμένω οι συνάδελφοι να πάνε στα νοσοκομεία

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μίλησε στο Newsbomb.gr για την επίταξη των γιατρών.

«Εγώ δεν το γνώριζα, το άκουσα από τα ραδιόφωνα» είπε αρχικά στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

«Περιμένω πώς θα κυλήσουν οι επόμενες ώρες» συμπλήρωσε ο κ. Εξαδάκτυλος, ο οποίος, ωστόσο, πρόσθεσε πως «περιμένω όλοι οι συνάδελφοι που θα τους φέρουν το χαρτί να πάνε στα νοσοκομεία».

Η δήλωση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Κυριακής με την οποία ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, στράφηκε εκ νέου κατά της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για αδιέξοδο στο οποίο οδήγησε η στάση του υπουργείου, στην πρόσφατη συνάντηση του υπουργού με το ΔΣ του Συλλόγου.

«Παρόλα αυτά ο Πρόεδρος του ΠΙΣ και τα μέλη του ΔΣ, οι Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας αντιπαρερχόμαστε την προσβλητική συμπεριφορά του υπουργού και τιθέμεθα στη διάθεση του ΕΣΥ, καλώντας τους συναδέλφους όλης της χώρας να μας ακολουθήσουν, μέχρι το υπουργείο Υγείας να αποδείξει ότι μπορεί να αξιοποιήσει την προσφορά μας για την αντιμετώπιση του τεραστίου προβλήματος» αναφερόταν, μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο οποίος, επίσης, μίλησε στο Newsbomb.gr, αν και σημείωσε ότι «πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο, να επιτάσσονται, δηλαδή, οι ιδιώτες γιατροί» ωστόσο ο ίδιος συνιστά σε όλους «σύμπνοια για να ξεπεράσει η χώρα τις δύσκολες αυτές στιγμές λόγω της πανδημίας».

Ο κ. Πατούλης καλεί, επίσης, όλους «σε συσπείρωση προκειμένου ενωμένοι να αναχαιτίσουμε την πανδημία και να σώσουμε ανθρώπινες ζωές».

Υπενθύμισε, επίσης, ότι από την Κυριακή είχε ανακοινώσει ότι σύσσωμα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αττικής τίθενται στην υπηρεσία του δημόσιου συστήματος υγείας.

Την επίταξη των ιδιωτών γιατρών ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ο οποίος σημείωσε ότι «δυστυχώς, πολύ μικρός αριθμός ιδιωτών ιατρών προσήλθε» στο κάλεσμα που είχε απευθύνει από την περασμένη Τετάρτη.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, η επίταξη αφορά 206 ιατρούς, με κριτήρια να είναι κάτω των 60 ετών καθώς και να είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ στις ειδικότητες της Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής στην Περιφέρεια Αττικής.

Η διάρκεια της επίταξης είναι για χρονικό διάστημα ενός μήνα ενώ θα κληθούν να αναλάβουν καθήκοντα βαθμίδας Επιμελητή Β’, σε νοσοκομεία της 1ης και 2ης ΥΠΕ.

Οι γιατροί αυτοί θα δικαιούνται αμοιβής ανάλογης των καθηκόντων τους η οποία θα προσδιοριστεί νομοθετικά. Παράλληλα, έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, πέραν του ωραρίου της υπηρεσίας τους στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι κλίνες ΜΕΘ-Covid στην Αττική είναι σήμερα 389, από 229 πριν από ένα μήνα. Δηλαδή, έχουν αυξηθεί κατά 70%.

Παράλληλα, οι απλές κλίνες Covid είναι σήμερα 3.000 από 1600 πριν από ένα μήνα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Στην επίταξη των γιατρών προχώρησε το υπουργείο Υγείας - Η δήλωση Κικίλια