ΥΓΕΙΑ

Προειδοποίηση ΕΟΦ: Συμπλήρωμα διατροφής και προϊόν για τον πόνο αρθρώσεων κυκλοφορούν χωρίς έγκριση

Προειδοποίηση ΕΟΦ: Συμπλήρωμα διατροφής και προϊόν για τον πόνο αρθρώσεων κυκλοφορούν χωρίς έγκριση
INTIME NEWS

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) εφιστά την προσοχή των καταναλωτών σε δύο προϊόντα τα οποία διακινούνται διαδικτυακά στη χώρα μας, χωρίς να έχουν την απαραίτητη έγκριση από τον οργανισμό και ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

Το πρώτο προϊόν ονομάζεται «KNEE ACTIVE PLUS». Διαφημίζεται και διακινείται διαδικτυακά για πλήθος θεραπευτικών ενδείξεων (π.χ. πόνος, οίδημα, φλεγμονή, αναγέννηση/αποκατάσταση γονάτου) χωρίς να διαθέτει την απαραίτητη, για το σκοπό αυτό, νομιμοποίηση.

Το προϊόν δεν είναι καταχωρημένο σε καμία από τις επιμέρους εθνικές βάσεις δεδομένων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με τον κατασκευαστή του.

Οι καταναλωτές καλούνται σε επαγρύπνηση, ώστε, σε περίπτωση που περιέλθει στην κατοχή τους το συγκεκριμένο προϊόν, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Το δεύτερο μη εγκεκριμένο προϊόν είναι το «RAW POWDERS NOOPEPT 98%» το οποίο πιθανόν να κυκλοφορεί στην Ελλάδα σαν συμπλήρωμα διατροφής και βρέθηκε να περιέχει την ουσία noopept (1-N-fenilacetil-L-propylglycine rthyl ester). Πρόκειται για ένα μη εγκεκριμένο νεοφανές τρόφιμο (novel food). Το προϊόν παράγεται από τη λιθουανική εταιρεία UAB Sporto inovacijos. Ύστερα από ενημέρωση των αρμόδιων αρχών της Λιθουανίας μέσω του Συστήματος Διοικητικής Συνδρομής και Συνεργασίας (AAC), ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους το προϊόν, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον Οργανισμό.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη αξιόπιστες πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown - Κωδικός «ελεγχόμενη αποσυμπίεση»: Οι τελευταίες σκέψεις για εμπόριο, σχολεία, εστίαση