ΥΓΕΙΑ

Θεοδωρίδου: Τι ισχύει για τους εμβολιασμούς των παιδιών – Προηγούνται οι ενήλικες

Θεοδωρίδου: Τι ισχύει για τους εμβολιασμούς των παιδιών – Προηγούνται οι ενήλικες
InTime

Εμβολιασμός: Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ανέλυσε τα δεδομένα για την πιθανότητα χορήγησης εμβολίου κατά του κορονοϊού στα παιδιά, υπογραμμίζοντας πως προτεραιότητα έχουν οι ενήλικες καθώς τα παιδιά αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν.

Τα δεδομένα των μελετών για τον εμβολιασμό των παιδιών ανέλυσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την πορεία του προγράμματος «Ελευθερία» και για τον κορονοϊό στη χώρα. Η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε πως σύντομα όλες οι εταιρίες θα έχουν ολοκληρώσει τις μελέτες και θα εκδώσουν τα αποτελέσματα, υπογραμμίζοντας πως από τη στιγμή που υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό ενηλίκων είναι άτοπη η συζήτηση για τα παιδιά.

Αρχικά, η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στις αλλαγές συστάσεις για τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca σε αρκετές χώρες, τονίζοντας πως αυτό συμβαίνει μετά από εξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων που διαμορφώνονται. «Η προσοχή όλων είναι στραμμένη στο θέμα των εμβολίων. Πρόσφατα αναθεωρήθηκαν οι συστάσεις εμβολιασμού στη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία για το εμβόλιο της AstraZeneca. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η ηλικία εμβολιασμού από 30 ετών, μετατέθηκε στην ηλικία των 40 ετών. Στη Γερμανία η σύσταση ήταν μέχρι 60 ετών και έγινε σύσταση για εμβολιασμό σε όλες τις ηλικίες για άνω των 18», σχολίασε.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Οι τροποποιήσεις δημιουργούν απορίες και προβληματισμούς. Στηρίζονται σε αποφάσεις που αφορούν τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε χώρας. Το πρόγραμμα εμβολιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν εξαιρετικά επιτυχές, το ιικό φορτίο ήταν χαμηλό και επέτρεψε τη μετάθεση στις ηλικίες καθώς μειώθηκε ο κίνδυνος έκθεσης της νόσου σε μικρότερες ηλικίες. Αντίθετα, η Γερμανία έχει πολύ υψηλό ιικό φορτίο και χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων, οπότε χρειάζεται ένα γρήγορο πρόγραμμα με ευρεία κατανομή εμβολίων, γι’ αυτό επέκτεινε την ηλικία των εμβολιασμών. Το αναφέρω για να τονιστεί ότι όλες οι μεταβολές στηρίζονται πάνω σε δεδομένα».

Σχετικά με τα ερωτήματα για τις θρομβώσεις, εξήγησε: «Μετά από αυτές τις τροποποιήσεις και τις αναταράξεις λόγω των σπανίων συμβάντων θρομβώσεων των φλεβωδών κόλπων, ένα από τα ερωτήματα στο οποίο περιμέναμε ξεκάθαρη απάντηση ήταν η συνέχεια του εμβολιασμού με τη δεύτερη δόση. Η μόνη χώρα που θα μπορούσε να δώσει τεκμηριωμένα αποτελέσματα για την ασφάλεια της δεύτερης δόσης ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο και ο αντίστοιχος οργανισμός του παρουσίασε δεδομένα και τη σύσταση ότι η δεύτερη δόση είναι ασφαλής και πρέπει να συνεχίζεται σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του AstraZeneca, εκτός βέβαια των ελαχίστων περιπτώσεων που είχαν αυτή τη σοβαρή επιπλοκή».

Ενώ για το συνδυασμό δυο εμβολίων, τόνισε: «Οι αναταράξεις δημιούργησαν ένα τοπίο αναζήτησης εναλλακτικής δεύτερης δόσης. Αρκετές χώρες έκαναν σύσταση πρότασης ενός άλλου τύπου εμβολίου. Αυτός ο τύπος του mix match όπως λέγεται είναι υπό μελέτη. Αναμένονται μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες τα αποτελέσματα. Τη μελέτη αυτή την έχει ξεκινήσει πάλι το Ηνωμένο Βασίλειο και πιθανότατα τα αποτελέσματα να επιβεβαιώσουν τη δυνατότητα χορήγησης άλλου τύπου εμβολίου ως εναλλακτικού. Μέχρι να υπάρξουν τεκμηριωμένες αποδείξεις ότι το co-vacc πρόγραμμα δεν μεταβάλει την αποτελεσματικότητα και είναι ασφαλής, συστήνεται η συνέπεια σε όλους τους εμβολιασμούς. Δηλαδή να γίνεται η πρώτη και η δεύτερη δόση με το ίδιο εμβόλιο».

Αναφορικά με τις δοκιμές για εμβόλια στα παιδιά, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε: «Ενώ όλες οι χώρες πασχίζουν να εμβολιαστούν οι ενήλικες, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό των παιδιών. Όλες οι εταιρίες έχουν ξεκινήσει μελέτες για αυτό. Η Pfizer ξεκινάει από 16 ετών, οι άλλες εταιρίες από 18 ετών. Υπάρχουν μελέτες από τη Pfizer για παιδιά από 12 ως 15 ετών, αναμένονται αποτελέσματα την επόμενη εβδομάδα. Θα ακολουθήσουν μελέτες και για μικρότερες ηλικίες. Μελέτες ανάλογες κάνουν και οι άλλες εταιρίες παρά τις δυσκολίες για τη συγκέντρωση παιδιών προς εμβολιασμό».

«Ο κίνδυνος από τον κορονοϊό για τα παιδιά είναι μικρός. Επομένως ο στόχος του εμβολίου είναι διαφορετικός από αυτόν που γνωρίζουμε. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι κάνουμε εμβόλιο για να προστατέψουμε ένα παιδί από ένα λοιμώδες νόσημα. Το εμβόλιο για τα παιδιά, έχει στόχο ότι τα παιδιά αποτελούν το 25% μιας χώρας και ότι ο εμβολιασμός θα μειώσει τη διασπορά στην κοινότητα, θα μείνουν ανοικτά τα σχολεία και θα προστατευθούν οι ευπαθείς ομάδες. Τα εμβόλια έχουν δείξει αποτελεσματικότητα. Σήμερα στον Καναδά αρχίζει εμβολιασμός παιδιών 12 ως 15 ετών. Πάντα θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά η προσέγγιση για τον εμβολιασμό στα παιδιά. Δεν είναι μικροί ενήλικες. Η αποδοχή και η εφαρμογή εμβολιασμού στα παιδιά θα πρέπει να γίνει με πολύ προσοχή κι εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα απαιτούν να συμβεί. Το κύριο βάρος για τη δημιουργία τείχους ανοσίας πέφτει στους ενήλικες. Ας μην σκεφτόμαστε τον εμβολιασμό των παιδιών αν υπάρχουν κενά στους ενήλικες», υπογράμμισε στη συνέχεια.

Τέλος, έστειλε μήνυμα για την αιμοδοσία λέγοντας: «Θα ήθελα να τελειώσω αναφερόμενη στην αιμοδοσία. Γενικά οι αναπνευστικοί ιοί, δεν μεταδίδονται με τη μετάγγιση. Ο κορονοϊός δεν μεταβιβάζεται με το αίμα. Οι ανάγκες για αίμα, πλάσμα και αιμοπετάλια είναι συνεχείς. Άτομα που νόσησαν με κορονοϊό και έχουν θετική εξέταση για covid, μπορούν να δώσουν αίμα 14 ημέρες μετά την ανάρρωση. Άτομα που έχουν εμβολιαστεί μπορούν να δώσουν αίμα άμεσα μετά από επτά ημέρες σύμφωνα με τον FDA. Ας μην ξεχνάμε ότι η αιμοδοσία είναι πράξης αλληλεγγύης και αγάπης».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Απόφαση ΣτΕ: Βλάβες από εμβόλιο τυγχάνουν αποζημίωσης από το Δημόσιο