ΥΓΕΙΑ

Κικίλιας: Το ΕΣΥ στάθηκε όρθιο και στο ύψος των περιστάσεων

ΕΣΥ
INTIME NEWS

Ξανθός: Οι κρατικοί γιατροί και νοσηλευτές σήκωσαν το βάρος της πανδημίας

Το ΕΣΥ στάθηκε όρθιο στο ύψος των περιστάσεων, καθώς είναι φτιαγμένο να υπηρετεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και κυρίως εκείνους που δεν μπορούν ή δεν έχουν, τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας στο συνέδριο με θέμα «Το Σύστημα Υγείας στην COVID-19 και στη μετά-COVID-19 εποχή» που διοργάνωσε το «Πρώτο θέμα» και η ιατρική ιστοσελίδα ygeiamou.gr.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, «το ΕΣΥ άντεξε με 10.000 υγειονομικούς που προστέθηκαν στο σύστημα αυτούς τους μήνες. Φτιάξαμε νέες ΜΕΘ με προσωπικό, εξοπλισμό και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα που έφτασε να εφημερεύει μαζί μας, όταν πάλι κάποιοι στοιχημάτιζαν ότι δεν θα τα καταφέρναμε. Κουλτούρα συνεργασίας έγινε, που δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας νέου υγειονομικού χάρτη στη χώρα» ανέφερε.

Στόχος είναι να γίνουν οργανισμοί στον χώρο της Υγείας, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Το πρώτο βήμα είναι η δημόσια υγεία: «Κάναμε rebranding στον ΕΟΔΥ, κοστολογήσαμε το πρόγραμμα "Δοξιάδης" για όλους, σε κάθε ηλικιακή ομάδα: Παράδειγμα, μαστογραφία στις γυναίκες, PSA για τους άνδρες, 1 δισ. τα επόμενα πέντε χρόνια εξασφαλισμένα, για τις εξετάσεις πρόληψης» ανέφερε.

Δεύτερο βήμα, είναι η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, είπε ο υπουργός Υγείας. «Προχωράμε σε διασύνδεση των υφιστάμενων δομών και υποδομών, διασύνδεση των οικογενειακών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ. Ο χάρτης υγείας πρέπει να αναδιοργανωθεί, υπάρχουν εργαλεία από το ταμείο ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Για μας είναι ζητούμενο όταν ο πληθυσμός μας γηράσκει, το κομμάτι της ανακουφιστικής φροντίδας, αφού οι Έλληνες ζουν τα τελευταία δώδεκα χρόνια της ζωής τους με υποκείμενα νοσήματα. Μιλάμε για κέντρα ημερήσιας νοσηλείας, κέντρα φροντίδας ανάμεσα στο νοσοκομείο και το σπίτι, για παροχή φροντίδας τόσο στους ασθενείς όσο και στις οικογένειες τους», εξήγησε. Αναγνωρίζοντας, τέλος, τις καλές προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν, ο κ. Κικίλιας κατέληξε: «Πιστεύουμε στην ομαδική προσπάθεια, δουλέψαμε με πίεση, αυταπάρνηση και βάλαμε πάνω από όλα τον ασθενή».

Έμφαση στην επάνοδο του ΕΣΥ στην τακτική του λειτουργία, καθώς και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), έδωσε ο τομεάρχης Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος συμμετείχε λίγο αργότερα στο στρογγυλό τραπέζι «Αποδοτικό και βιώσιμο Σύστημα Υγείας: οι προτεινόμενες λύσεις».

«Το ΕΣΥ έχει υποστεί μεγάλη αποδιοργάνωση στη διάρκεια της πανδημίας και η επόμενη μέρα προβλέπεται ιδιαίτερα δύσκολη. Η "κοβιντοποίηση" των νοσοκομείων αλλά και της ΠΦΥ έχει δημιουργήσει ακάλυπτες υγειονομικές ανάγκες , γεγονός το οποίο έχει επιβαρύνει οικονομικά τους πολίτες που αναγκάστηκαν να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα ( «έμμεση» ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ), αλλά και έχει αυξήσει την "πλεονάζουσα" θνησιμότητα το 2020 κατά 8,4% ή κατά 8405 θανάτους, το 45% των οποίων δεν αποδίδεται στην covid-19» τόνισε ο κ. Ξανθός.

Επείγουσα προτεραιότητα Δημόσιας Υγείας, είναι, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, η πλήρης αποκατάσταση της τακτικής λειτουργίας όλων των δημόσιων δομών υγείας: «Πάνω απ’ όλα, χρειάζεται μια γενναία και μόνιμου χαρακτήρα επένδυση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και στο ανθρώπινο δυναμικό του, αναβαθμίζοντας τις συνθήκες εργασίας και αμοιβής του προσωπικού και βελτιώνοντας ταυτόχρονα τις συνθήκες νοσηλείας των πολιτών. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει μια σοβαρή «παρακαταθήκη» από την πανδημία, που θα ενισχύσει το ηθικό του προσωπικού, θα «θωρακίσει» το ΕΣΥ σε βάθος χρόνου και θα εγγυηθεί την ισότητα και την ποιότητα στη φροντίδα υγείας».

Παράλληλα, το διαχρονικό και διαρθρωτικό έλλειμμα του ΕΣΥ στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, φάνηκε πολύ έντονα στην πανδημία. «Η ανυπαρξία ενός δημόσιου δικτύου δομών και υπηρεσιών ΠΦΥ με επίκεντρο τον οικογενειακό γιατρό, την κοινοτική φροντίδα και την κατ’ οίκον παρακολούθηση, επηρέασε αρνητικά την αποτελεσματική προνοσοκομειακή διαχείριση των κρουσμάτων. Η μεταρρύθμιση που προχωρήσαμε με την ίδρυση 127 νέων Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) και την διεπιστημονική ομάδα υγείας (οικογενειακός γιατρός, νοσηλευτής, επισκέπτης υγείας, κοινωνικός λειτουργός) που παρακολουθεί και συμβουλεύει συγκεκριμένο πληθυσμό αναφοράς, ήταν καίριο βήμα που έχει αξιολογηθεί θετικά και από τους ωφελούμενους αλλά και από ειδική ομάδα εξωτερικών αξιολογητών» υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε, τέλος, ότι τώρα είναι η ώρα να ολοκληρωθεί αυτή η μεταρρύθμιση, η οποία «εγκαταλείφθηκε εδώ και δύο χρόνια», «να καλυφθούν οι κενές θέσεις οικογενειακών γιατρών και λοιπών επαγγελματιών υγείας, να αναπτυχθούν νέες ΤΟΜΥ και να ενσωματωθούν οργανικά στο ΕΣΥ μαζί με το προσωπικό τους, ως αποκεντρωμένες δομές των Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλιο κορονοϊού σε παιδιά: Οι έξι παράγοντες και οι σκέψεις για εμβολιασμό κάτω των 12 ετών