ΥΓΕΙΑ

Βατόπουλος: Ομόφωνα αποφασίσαμε «τέλος» οι μάσκες αλλά υπάρχει κίνδυνος

Μάσκες Αθήνα βολτα
INTIME

Στον κίνδυνο που υπάρχει πίσω από την απόφαση να σταματήσει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους αναφέρθηκε ο καθηγητής Βατόπουλος

Στον κίνδυνο να περάσει το μήνυμα ότι η χρήση μάσκας καταργείται γενικά αναφέρθηκε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος μετά την άρση υποχρεωτικής χρήσης σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν υπάρχει συνωστισμός.

«Ο κίνδυνος υπάρχει, το μήνυμα δεν είναι ότι καταργείται η μάσκα, απλώς δεν υπάρχει λόγος να τη χρησιμοποιούμε όταν είμαστε έξω και δεν υπάρχει συνωστισμός» τόνισε το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο «ομόφωνη ήταν η απόφαση να μη φοράμε μάσκα όπου δεν υπάρχει συνωστισμός».

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας ρωτήθηκε στον ΑΝΤ1 και για τον τουρισμό και απάντησε ότι, «ακόμα δεν έχει στηθεί το σχέδιο για το τι θα γίνει»,

Εξέφρασε, επίσης, την αισιοδοξία του για την κατάσταση, αφού «οι άνθρωποι στα νησιά έχουν εμβολιαστεί και υπάρχουν τα self test».

Όπως είπε πάντως, «αυτήν την εβδομάδα θα ληφθούν αποφάσεις για τον Τουρισμό».

«Το μήνυμα είναι ότι, όλοι πρέπει να εμβολιαστούν, κυρίως αυτοί που εργάζονται στον τουρισμό», τόνισε ο κ. Βατόπουλος.

Ερωτηθείς τέλος για τη μετάλλαξη Δέλτα, που επικρατεί και εξαπλώνεται στη Βρετανία, είπε πως «οι μεταλλάξεις που επικρατούν είναι αυτές που μεταδίδονται ευκολότερα».

Τι αλλάζει

Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα εκτός από την άρση του περιορισμού της νυχτερινής κυκλοφορίας ισχύουν τα παρακάτω:

• Εξαιρούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι από την υποχρέωση διενέργειας self- test σε χώρους εργασίας και οι αθλούμενοι σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων).

• Αλλάζει το πρωτόκολλο στην εστίαση με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι δέκα άτομα ανά τραπέζι, από έξι άτομα που ισχύει σήμερα.

• Σχετικά με τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, το ανώτατο όριο ατόμων θα είναι 300 άτομα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

• Σχετικά με τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών/ πλαζ ορίζεται μέγιστος αριθμός εκατόν 120 ατόμων ανά 1.000 τ.μ. επιφανείας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βιασμός στον Άγιο Παντελεήμονα: «Αφήστε με, αφήστε με» φώναζε η 25χρονη στους τέσσερις βιαστές της