ΥΓΕΙΑ

Χριστουγεννιάτικες συγκεντρώσεις και τραπέζια - Οδηγίες για πλούσια αλλά σωστή διατροφή στις γιορτές

Χριστουγεννιάτικες συγκεντρώσεις και τραπέζια - Οδηγίες για πλούσια αλλά σωστή διατροφή στις γιορτές

Τα συχνά τραπέζια, οι αυξανόμενες επιλογές και γενικά η εορταστική ατμόσφαιρα των ημερών οδηγούν (και) σε μεγαλύτερη κατανάλωση τροφής. Τι πρέπει να προσέξουμε για να τη βγάλουμε «καθαρή» φέτος, αλλά και σε κάθε εορταστική περίοδο. Ο Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Νίκος Καφετζόπουλος εξηγεί στο Newsbomb.gr.

Ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που έχουν τα άτομα που θέλουν να ελέγξουν το βάρος τους είναι πώς θα συνδυάσουν την προσπάθεια αυτή, με την κοινωνική τους ζωή, ειδικά κατά την εορταστική περίοδο. Αυτό δεν είναι παράλογο, αφού τα δεδομένα δείχνουν, ότι τα συχνά τραπέζια, οι αυξημένες επιλογές και γενικότερα η εορταστική ατμόσφαιρα οδηγούν και σε μεγαλύτερη κατανάλωση τροφής.

Σε αντίθεση με τα τρόφιμα στο super market, όπου οι διατροφικές ετικέτες θα σας ενημερώσουν για το θερμιδικό περιεχόμενο, στα εστιατόρια τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Σε συνδυασμό με την στρατηγική πολλών εστιατόρων να αυξάνουν τις μερίδες, ιδίως σε φθηνή πρώτη ύλη όπως τα μακαρόνια και το ρύζι, δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η καρμπονάρα, όπου μια μερίδα εστιατορίου μπορεί να ξεπερνά τις 1.300 - 1.500 θερμίδες.

Χρησιμοποιήστε αυτές τις συμβουλές για να την βγάζετε καθαρή σε κάθε εορταστική περίοδο!

Ορεκτικά

Αν παραγγείλετε ένα ορεκτικό, επιλέξτε ένα που περιέχει κυρίως λαχανικά ή ψάρι. Ψητά μανιτάρια ή γαρίδες είναι καλές επιλογές. Αποφύγετε τα τηγανητά ορεκτικά, σαγανάκι, τυρόπιτα, πατάτες, τυροκροκέτες κ.α, τα οποία είναι γενικά πλούσια σε θερμίδες, περισσότερες και από το κυρίως πιάτο σας. Φυσικά, μπορείτε απλά να παρακάμψετε αυτό το σημείο του μενού και να περάσετε στα κυρίως πιάτα.

Σούπες

Οι καλύτερες επιλογές για ορεκτικό είναι οι ελαφριές σούπες με βάση λαχανικά. Η θερμοκρασία, οι φυτικές ίνες και ο όγκος νερού που περιέχουν θα σας χορτάσουν ευχάριστα και θα σας γλυτώσουν από πάρα πολλές θερμίδες. Αποφύγετε αυτές που περιέχουν κρέμα γάλακτος.

Καλάθι ψωμιού

Η κατανάλωση ψωμιού πριν το γεύμα, εκτός των θερμίδων (80 θερμίδες/φέτα), προκαλεί έντονη αυξομείωση του σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα, (αντί να κόβει) να αυξάνει την κατανάλωση τροφής, όταν φτάσει το γεύμα στο τραπέζι. Αποφύγετε τον πειρασμό, ζητώντας από τον σερβιτόρο, να μην φέρει το καλάθι του ψωμιού.

Σαλάτα

Όλα τα λαχανικά μπορείτε να τα καταναλώνετε ελεύθερα. Περιορίστε όμως τα έξτρα όπως σάλτσες, τυρί και κρουτόν.

Γαρνιτούρα

Επιλέξτε ψητά λαχανικά, ρύζι, ψητή πατάτα και γυρίστε την πλάτη σε τηγανητές πατάτες και κρεμώδεις σάλτσες.

Προσοχή στους ύποπτους τίτλους πιάτων που περιέχουν τις λέξεις: γεμιστό, τηγανητό, κρεμώδες κ.α. Ψητό κρεατικό με τις προαναφερθείσες γαρνιτούρες είναι τις περισσότερες φορές μια ασφαλής επιλογή.

Αν θέλετε γλυκό στο τέλος, προνοήστε να είστε πιο εγκρατείς στο φαγητό ή πολύ απλά μοιραστείτε το.

Αλκοόλ

Δυο ποτήρια για τους άντρες και ένα για τις γυναίκες είναι η γνωστή σε όλους σύσταση. Ειδάλλως ένα light αναψυκτικό μπορεί άνετα να συνοδεύσει το γεύμα σας.

Μπουφές

Δείτε προσεκτικά τι προσφέρεται, εντοπίστε εκείνα που σας αρέσουν πραγματικά, αντί να δοκιμάσετε λίγο από όλα. Χρησιμοποιήστε μικρό πιάτο, γεμίστε το μια φορά και απομακρυνθείτε από το χώρο που προσφέρεται το φαγητό.

Σε όποια κοινωνική εκδήλωση και να παρευρεθείτε, προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στο κοινωνικό κομμάτι και στους φίλους σας που ίσως έχετε καιρό να δείτε.

*Νίκος Καφετζόπουλος

Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος www.nutribase.gr

Γρηγορίου Λαμπράκη 19 & Μεταξά, Γλυφάδα

213 002 48 54 - 6942 84 24 63, info@nutribase.gr

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.