ΥΓΕΙΑ

Άρση μέτρων: Το «κλειδί» που δείχνει επιστροφή στην κανονικότητα τον Μάρτιο

Άρση μέτρων: Το «κλειδί» που δείχνει επιστροφή στην κανονικότητα τον Μάρτιο
Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης εξήγησαν γιατί στην Ελλάδα προχωράμε σε άρση μέτρων με ορίζοντα τον Μάρτιο
ΙΝΤΙΜΕ/Φωτογραφία αρχείου

Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης εξήγησαν γιατί στην Ελλάδα προχωράμε σε άρση μέτρων με ορίζοντα τον Μάρτιο

Τα στοιχεία που «ξεκλειδώνουν» την άρση των μέτρων και την επιστροφή στην κανονικότητα μέχρι τα τέλη Μαρτίου ακολουθώντας την τάση που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη, όπως εξήγησε, ο Θάνος Πλεύρης, αποκάλυψαν Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση την Πέμπτη για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα.

«Σήμερα πια αρχίζουμε να βλέπουμε μια σαφή αποσύζευξη μεταξύ του αριθμού των νέων κρουσμάτων και των σκληρών δεικτών, κάτι που είχαν δει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες εδώ και αρκετές εβδομάδες» είπε χαρακτηριστικά το μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ωστόσο η ίδια συμπλήρωσε ότι «σε καμία περίπτωση αυτό δεν θα πρέπει να μεταφραστεί στο συμπέρασμα ότι φτάνουμε στο τέλος της πανδημίας. Και ας μην ξεχνάμε ότι σχεδόν 20.000 άνθρωποι μολύνονται καθημερινά σήμερα στην επικράτεια».

«Όμως, παρατηρώντας την αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών σε μια χώρα, όπου το 80% του ενήλικου πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί, και κατανοώντας τη σημαντική επιβάρυνση όλων μας από τα απαραίτητα μέχρι σήμερα μέτρα, ξεκινούμε με μικρά αλλά σταθερά βήματα να αίρουμε ή να εισηγούμαστε να αρθούν κάποια περιοριστικά μέτρα σε δραστηριότητες μέτριας επικινδυνότητας και ενώ φυσικά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την πορεία της πανδημίας» πρόσθεσε η κυρία Παπαευαγγέλου εξηγώντας ότι «είναι προφανές ότι περνάμε σε μια φάση όπου θα συνυπάρχουμε με τον ιό να κυκλοφορεί ανάμεσα μας και που ο καθένας από μας θα πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις του σχετικά με τις δραστηριότητες στις οποίες θα συμμετέχει, ανάλογα με την ηλικία του, την υγεία του και την παρουσία ευάλωτων ανθρώπων στο σπίτι του».

Τα στοιχεία που δείχνουν χαλάρωση των μέτρων

Η Βάνα Παπαευαγγέλου παρουσίασε, μάλιστα, τα επιδημιολογικά και κλινικά δεδομένα που δείχνουν ότι το πανδημικό κύμα της μετάλλαξης «Όμικρον» παραμένει σταθερό στην Ελλάδα. Όπως είπε δεν παρατηρείται σημαντική διαφοροποίηση στο κυλιόμενο μέσο όρο κρουσμάτων τον τελευταίο μήνα «με τον κυλιόμενο μέσο του επταημέρου να παραμένει σταθερός περίπου μεταξύ 17.000 και 18.000 νέα κρούσματα ανά ημέρα».

Την ίδια ώρα αύξηση νέων κρουσμάτων καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα στην Κέα, την Κάρπαθο, τη Θάσο, τη Σύρο, καθώς και σε κάποιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως είναι η Ευρυτανία, το Κιλκίς και η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας. Παράλληλα, αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα παρατηρήθηκε στην Κέρκυρα, την Ξάνθη και τα Ιωάννινα.

Παρατηρήθηκε, επίσης αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών με μείωση των νέων εισαγωγών, μείωση του συνόλου των νοσηλευόμενων ασθενών, μείωση των ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι, αλλά και των συνανθρώπων μας που χάνονται καθημερινά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, την τελευταία εβδομάδα είχαμε μείωση κατά 13% στις νέες εισαγωγές και μείωση του φορτίου του Εθνικού Συστήματος Υγείας κατά 5% περίπου.

«Ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών λόγω Covid μειώθηκε στους 4.100 ασθενείς και ο μέσος κυλιόμενος νέων εισαγωγών του επταημέρου μειώθηκε σε λιγότερους από 400 ανά ημέρα. Το 90% των νέων εισαγωγών αφορούν σε ασθενείς που νοσούν από παραλλαγή «Όμικρον». Οι εισαγωγές παιδιών και εφήβων μειώθηκαν αυτή την εβδομάδα. Μείωση παρατηρήθηκε και στον καθημερινό αριθμό συνανθρώπων μας που διασωληνώνονται, με τους περισσότερους να αφορούν σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με ενδιάμεση ηλικία τα 70 έτη» πρόσθεσε η κυρία Παπαευαγγέλου σημειώνοντας ότι η πληρότητα στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι στο 53% στις απλές κλίνες και στο 73% στις ΜΕΘ-Covid.

Στοιχεία παρουσίασε και ο Γκίκας Μαγιορκίνης ο οποίος σημείωσε ότι ο αριθμός των θανάτων, έδειξε σημαντική βελτίωση, της τάξης του 20% καθώς και ότι «η πίεση στο σύστημα υγείας δείχνει πλέον σαφή σημεία αποσυμπίεσης σε όλους τους δείκτες. Και πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων στις ΜΕΘ έδειξε υποχώρηση περίπου 7%».

«Συνεπώς, η εξέλιξη της επιδημίας φαίνεται ότι εξακολουθεί να προχωρά, να κινείται σύμφωνα με το βασικό σενάριο και λογικά αναμένουμε περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης, γεγονός που επιτρέπει την επιστροφή στην κανονικότητα κατ’ αρχάς, για τον πληθυσμό που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του. Εάν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση αυτή, είναι λογικό να περιμένουμε ότι θα συνεχιστεί, είναι και λογικό να θεωρούμε αναλόγως ότι θα ακολουθήσει και η πλήρης επαναφορά στην κανονικότητά μας» κατέληξε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πλεύρης: Μέχρι τα τέλη Μαρτίου πάμε σε άρση όλων των μέτρων – Δεν εφησυχάζουμε για το φθινόπωρο

Χαλαρώνουν τα μέτρα από το Σάββατο - «Καμπανάκι» Εξαδάκτυλου στο Newsbomb.gr για τις Απόκριες

Χαλάρωση μέτρων: Η κυβέρνηση είπε «ναι» στην εισήγηση των ειδικών - Τι ισχύει από το Σάββατο 19/2

Κορονοϊός: Προβληματίζει ο αριθμός νεκρών - Τα δεδομένα στο Infographic του Newsbomb.gr