ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΥΤΑΝΗ ΕΚΠΑ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR

ΥΓΕΙΑ

Τι συμβαίνει με την τριδυμία - Ανησυχούν οι επιστήμονες

Τι συμβαίνει με την τριδυμία - Ανησυχούν οι επιστήμονες
Σαρώνουν οι αναπνευστικοί ιοί.
Pexels.com

Στο ενδεχόμενο τον φετινό χειμώνα οι πολίτες να βρεθούν αντιμέτωποι με την λεγόμενη τριδυμία (σ.σ. ιός RSV, γρίπης και Covid-19) αναφέρουν οι ειδικοί.

Προβληματισμό προκαλεί ο ιός RSV, γρίπης και Covid-19, που απειλεί φέτος τον χειμώνα την ελληνική κοινωνία. Για την έξαρση της γρίπης, του RSV και του κορονοϊού κατά τους χειμερινούς μήνες μίλησε στο Newsbomb.gr. ο ιατρός της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρύτανης ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.

«Με βάση τα τελευταία δεδομένα αυτού του μήνα τα ποσοστά νόσησης από την γρίπη είναι διπλάσια σε σχέση με πέρυσι. Πρέπει να κάνουμε όλοι το εμβόλιο για τη γρίπη και μάλιστα σύντομα. Η γρίπη είναι επικίνδυνη γιατί η ανοσία στον πληθυσμό είναι χαμηλή. Σημειώνεται ότι ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης υστερεί σε σχέση με την περσινή χρονιά. Τα κρούσματα κορονοϊού αλλά και εκείνα που έχουν μολυνθεί με αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) αναμένεται να αυξηθούν», ανέφερε ο κ. Δημόπουλος και εξέφρασε την άποψη ότι οι μάσκες πρέπει να επανέλθουν στην καθημερινότητα. «Πρέπει να φοράμε όλοι μάσκα και να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας γιατί οι ιοί μεταδίδονται».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των αυξημένων μέτρων ατομικής προστασίας, τα ποσοστά νόσησης από γρίπη ήταν ιδιαίτερα χαμηλά.

Παράλληλα, ο Πρύτανης ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος επισήμανε ότι η «τριδημία» θα δημιουργήσει προβλήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Οι ειδικοί που αναλύουν δεδομένα αναφέρουν ότι θα έχουμε έξαρση του κορονοϊού σε συνδυασμό με άλλες λοιμώξεις. Όλο αυτό είναι πιθανό να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στο σύστημα υγείας».

Βασιλακόπουλος: «Να εμβολιαστούμε για τη γρίπη» - Τι είπε για το εμβόλιο του Covid-19

Τη δική του εκδοχή για τον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού και της γρίπης που είναι σε έξαρση, μίλησε ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Φέτος δεν θα υπάρξει καινούργιο εμβόλιο» δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι παρόλο που οι εισαγωγές λόγω κορωνοϊού φτάνουν τις 180 – 200 την ημέρα, η χώρα «είναι εδώ και τρεις με τέσσερις εβδομάδες πρακτικά σε μια σταθερότητα».

Ανέφερε ότι ο αριθμός των ανθρώπινων απωλειών συνεχίζει να είναι μεγάλος αφού πεθαίνουν από 130 έως 160 άτομα την εβδομάδα, ενώ κάλεσε τους μεγάλους σε ηλικία και εκείνους που έχουν προβλήματα υγείας, να εμβολιαστούν άμεσα.

«Είναι προφανές ότι όσο μεγαλύτερη ηλικία και όσο περισσότερα είναι τα υποκείμενα νοσήματα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα σοβαρής νόσησης και απώλειας της ζωής», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Εμβολιασμός τρεις μήνες μετά τη νόσηση

Αναφερόμενος στην τρίμηνη διάρκεια της προστασίας των εμβολίων κάλεσε τον κόσμο να κάνει την λεγόμενη αναμνηστική δόση.

«Τώρα έχουμε ένα εμβόλιο που έχει την πληροφορία για να φτιάξει μια πρωτεΐνη, όπως ακριβώς είναι η πρωτεΐνη της Όμικρον 5 που κυκλοφορεί τώρα στη χώρα μας» είπε ο κ. Βασιλακόπουλος για τα εμβόλια που διατίθενται μέσω της πλατφόρμας εμβολιασμού.

Μιλώντας για τις μεταλλάξεις της Όμικρον, BQ. 1 και BQ. 1.1. υποστήριξε ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά και εναντίον των μεταλλάξεων, όπως δείχνουν τα πρώτα εργαστηριακά δεδομένα.

«Το εμβόλιο φτιάχτηκε για να μας προστατεύει πρωτίστως από τη βαριά νόσο και δευτερευόντως από το θάνατο. Η προστασία που είχε έναντι του αρχικού ιού ήταν γύρω στο 65%, όμως παρέχει μεγάλη προστασία 95% από το να εμφανίσουμε κάποιο κλινικό σύμπτωμα βήχα, δύσπνοια ή πυρετό. Περίπου το ίδιο αναμένεται να είναι και το επικαιροποιημένο. Για να σας πούμε τα ακριβή ποσοστά πρέπει να ολοκληρωθεί η κλινική μελέτη που τρέχει», προσέθεσε ο επιστήμονας.

Επίσης, σχετικά με τα νέα εμβόλια ανέφερε ότι παρέχουν περίπου δεκαπλάσια συγκέντρωση προστατευτικών αντισωμάτων από ότι αν κάνουμε ίδια δόση με το παλιό εμβόλιο. «Έχουμε τεράστια αύξηση της προστατευτικής συγκέντρωσης των αντισωμάτων, άρα αναμένεται να έχουμε και μικρότερο ποσοστό λοίμωξης και σαφώς μικρότερο ποσοστό σοβαρής νόσησης», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι στην Ελλάδα κυκλοφορούν μόνο επικαιροποιημένα εμβόλια προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει φέτος άλλο καινούργιο εμβόλιο».

Τέλος, όσον αφορά τη χρήση μάσκας με δεδομένο ότι ο κορωνοϊός συνυπάρχει με την γρίπη και άλλους αναπνευστικούς ιούς όπως ο συγκυτιακός ιός RSV τόνισε καλό είναι οι ηλικιωμένοι να τη χρησιμοποιούν όταν βρίσκονται σε κλειστούς χώρους.

Προειδοποιούν οι ειδικοί για «βαρύ» χειμώνα με γρίπη, RSV και κορονοϊό

Παράλληλα, οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα της πρόσφατης δημοσίευσης της Fenit Nirappil στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση The Washington Post με θέμα την προειδοποίηση των CDC για την έξαρση της γρίπης, του RSV και του κορονοϊού κατά τους χειμερινούς μήνες.

Ενώ τα νέα κρούσματα κορονοϊού έχουν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι υγείας προειδοποιούν ότι αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα άλλων ιών καθώς επιστρέφει η καθημερινότητα πριν από την πανδημία και πολλοί Αμερικανοί, ιδιαίτερα παιδιά, δεν έχουν ανοσία. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εξέδωσαν προειδοποιήσεις σχετικά με τους αναπνευστικούς ιούς σε χιλιάδες παρόχους υγειονομικής περίθαλψης σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την ανίχνευση των ιών, τη θεραπεία και τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Τουλάχιστον 4.300 ασθενείς με γρίπη εισήχθησαν στα νοσοκομεία την εβδομάδα που έληξε στις 29 Οκτωβρίου, ο υψηλότερος αριθμός νοσηλευόμενων ασθενών από γρίπη σε μια δεκαετία και σχεδόν διπλάσιος από την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία των CDC. Η εποχή της γρίπης ξεκίνησε έξι εβδομάδες νωρίτερα φέτος, σε επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από την πανδημία της γρίπης των χοίρων H1N1 το 2009.

Με την αύξηση των κρουσμάτων RSV, γρίπης και Covid-19, τα Νοσοκομεία αναμένεται να πληγούν για ακόμα ένα χειμώνα αναφέρει ο Dawn O’Connell, βοηθός Γραμματέας Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών για την ετοιμότητα και την ανταπόκριση των ΗΠΑ. Είναι όμως πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι τόσο για την γρίπη και για τον ιό SARS-CoV-2 υπάρχουν διαθέσιμα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια.

Τι είναι ο αναπνευστικός ιός RSV

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) αποτελεί μια κοινή αιτία συμπτωμάτων που μοιάζουν με κρυολόγημα στα παιδιά. Δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για τον RSV, αλλά η Pfizer σχεδιάζει να ζητήσει έγκριση για ένα εμβόλιο που χορηγείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ενώ ο RSV είναι μια από τις κύριες αιτίες νοσηλείας σε μικρά παιδιά, ο ιός αποτελεί επίσης μεγαλύτερη απειλή για τους ηλικιωμένους και τους ανοσοκατεσταλμένους ενήλικες. Παρά τη μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού, οι ομάδες κινδύνου θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης αυξημένων προφυλάξεων λόγω της κυκλοφορίας άλλων ιών του αναπνευστικού.

Για την εποχή της γρίπης, η πίεση στα νοσοκομεία μπορεί να μην είναι τόσο εξουθενωτική για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, εάν τα κρούσματα είναι σχετικά ήπια. Η Lynnette Brammer, επιδημιολόγος που ηγείται της εγχώριας ομάδας επιτήρησης της γρίπης των CDC, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι δεν έχουν δει ακόμη στοιχεία για ένα πιο λοιμογόνο στέλεχος γρίπης.

Ο Ντέιβιντ Ρούμπιν, ο οποίος παρακολουθεί τους αναπνευστικούς ιούς για το PolicyLab στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας, αναφέρει ότι είναι πρόωρο να κηρύξουμε νοσοκομειακή κρίση. Μια κρίση ψυχικής υγείας των νέων και μια πανεθνική έλλειψη παιδικών κρεβατιών έχουν καταστήσει πιο δύσκολο για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης να χειριστεί την αύξηση των κρουσμάτων λοιμώξεων του αναπνευστικού. Αλλά τα νοσοκομεία ενηλίκων είναι σε καλύτερη θέση να ανταποκριθούν λόγω της πλειονότητάς τους. Οι κρατικοί και περιφερειακοί αξιωματούχοι δημόσιας υγείας παροτρύνουν τους γονείς και τις οικογένειες να λάβουν προφυλάξεις τώρα για να είναι υγιείς και να αποφύγουν την πίεση στα νοσοκομειακά συστήματα αναφέρει η Anne Zink, κορυφαία αξιωματούχος δημόσιας υγείας στην Αλάσκα και πρόεδρος της Ένωσης Πολιτειακής και Εδαφικής Υγείας.

Αυτές οι προφυλάξεις περιλαμβάνουν την ενημέρωση σχετικά με τα εμβόλια, την παραμονή στο σπίτι κατά την διάρκεια της νόσησης και το τακτικό πλύσιμο των χεριών. Συχνά υποβαθμίζεται στις κυβερνητικές συστάσεις η χρήση μάσκας, ένα μέτρο που σπάνια υιοθετήθηκε κατά τις προηγούμενες εποχές του αναπνευστικού ιού αλλά έχει αποδειχτεί αποτελεσματικό στην άμβλυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η έλλειψη έκθεσης σε άλλους ιούς όταν ο πληθυσμός τηρούσε κοινωνική απόσταση και φορούσε μάσκες για να αποφευχθεί η νόσηση από Covid-19 έχει συμβάλει στην τρέχουσα κατάσταση, λένε οι ειδικοί. Η τακτική έκθεση σε αναπνευστικούς ιούς που συνήθως συμβαίνει και που ενισχύει την ανοσία χρόνο με το χρόνο δεν συνέβη τα τελευταία χρόνια.

Σχετικές ειδήσεις