ΥΓΕΙΑ

Αναδυόμενες λοιμώδεις απειλές: Ανάγκη για ενίσχυση των μονάδων λοιμώξεων του ΕΣΥ

Σωτήρης Τσιόδρας
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Το 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρείας Λοιμώξεων, πραγματοποιείται από τις 2 μέχρι τις 5 Μαρτίου 2023. Κατά τις ημέρες του συνεδρίου, θα παρουσιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο της Λοιμωξιολογίας, ενώ η μαραθώνια πορεία της πανδημίας COVID-19 συνεχίζει να επηρεάζει βασικούς τομείς της νοσηρότητας και θνητότητας που σχετίζεται με τις λοιμώξεις.

Η πανδημία της νόσου COVID-19 επηρέασε δραματικά τομείς της βασικής έρευνας, της επιδημιολογίας, της διάγνωσης και της θεραπείας των λοιμώξεων. Οι ήδη περισσότερες από χίλιες παραλλαγές του στελέχους «Όμικρον» τονίζουν την ανάγκη για συνεχή ιολογική επιτήρηση και επαγρύπνηση. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχει η εμπιστοσύνη της επιστήμης στον εμβολιασμό και στην έγκαιρη θεραπεία με αντιικά, ιδιαίτερα των ομάδων πληθυσμού αυξημένου κινδύνου. Ο εμβολιασμός έναντι της νόσου έσωσε δεκάδες εκατομμύρια ζωές σε όλο τον πλανήτη και πολλές δεκάδες χιλιάδες ζωές στην πατρίδα μας. Πλέον έχουμε διαθέσιμα αποτελέσματα από αναλύσεις του ελληνικού πληθυσμού, τονίζει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.

Ήδη πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εκτεθεί πλέον τουλάχιστον μία φορά στον ιό και τις παραλλαγές του, ενισχύοντας την ονομαζόμενη «υβριδική ανοσία» που οδηγεί σε ηπιότερη κατά κανόνα νόσο και διευκολύνει την επάνοδο της κοινωνικής ζωής σε μια κανονικότητα. Στα πλαίσια όμως αυτά, έχει ιδιαίτερη σημασία η φροντίδα της υγείας των ασθενών μετά την COVID-19 καθώς και η συσχέτιση της νόσου με επίμονα συμπτώματα, η οποία έχει εγείρει το ενδιαφέρον των διεθνών οργανισμών και απαιτεί περαιτέρω έρευνα για την κατανόηση των μηχανισμών και την επιτυχή ιατρική παρέμβαση και θεραπεία. Ιδιαίτερη επίσης σημασία έχει η ανασκόπηση των μαθημάτων από την πανδημία, η ενίσχυση των υποδομών υγείας και ιδιαίτερα αυτών που σχετίζονται με τις λοιμώξεις, τονίζουν οι λοιμωξιολόγοι.

Η ατζέντα του συνεδρίου

Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου είναι ο Σωτήρης Τσιόδρας και της επιστημονικής επιτροπής ο Νίκος Σύψας. Στο κορυφαίο επιστημονικό γεγονός για την Ελληνική Λοιμωξιολογία, πέραν των εξελίξεων στην πανδημία και δεδομένων από τον ελληνικό χώρο, στο φετινό συνέδριο θα παρουσιαστούν θέματα καθημερινής κλινικής πρακτικής αλλά θα δοθεί και ιδιαίτερη αναφορά σε σπανιότερα λοιμώδη νοσήματα και αναδυόμενες λοιμώδεις απειλές, όπως στην ευλογιά των πιθήκων, την πολιομυελίτιδα, τη χολέρα και τους αιμορραγικούς πυρετούς με αφορμή τις πρόσφατες διεθνείς επιδημίες.

Το πρόβλημα των πολυανθεκτικών μικροβίων παραμένει επίκαιρο και στο συνέδριο θα συζητηθούν τα τελευταία δεδομένα επιτήρησης, η επίδραση της πανδημίας στην ενδημία των συγκεκριμένων μικροοργανισμών στα νοσοκομεία καθώς και οι νεότερες θεραπευτικές προσεγγίσεις και οι στρατηγικές περιορισμού. Την τελευταία ημέρα, στο καθιερωμένο στρογγυλό τραπέζι της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας θα συζητηθεί η επιτήρηση των αντιμικροβιακών φαρμάκων στην ελληνική πραγματικότητα όχι μόνο στα νοσοκομεία αλλά και στην κοινότητα. Στόχος παραμένει η μείωση της άσκοπης χρήσης των αντιμικροβιακών.

Περίπου 100 ελεύθερες ανακοινώσεις θα παρουσιαστούν, αποτυπώνοντας το μεγάλο εύρος των λοιμωξιολογικών δράσεων και τη σημαντική ερευνητική δραστηριότητα των Ελλήνων λοιμωξιολόγων στα νοσοκομεία και στην κοινότητα. Πολλές ελληνικές ομάδες συμμετέχουν σε εθνικές και διεθνείς συνεργασίες με πρωτοπόρες δημοσιεύσεις.

Την εναρκτήρια διάλεξη του συνεδρίου θα πραγματοποιήσει η πρόεδρος του ECDC Andrea Ammon, η κορυφαία Ευρωπαία επιδημιολόγος και ηγέτιδα ενός από τους σημαντικότερους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δράσεις που αφορούν όχι μόνο την επιτήρηση και αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 αλλά και την εκτίμηση κινδύνου και την ετοιμότητα που αφορά συνολικά τις λοιμώξεις.

Τέλος, θα παρουσιαστούν ενδιαφέροντα κλινικά περιστατικά λοιμώξεων με συνοδό σχολιασμό από έμπειρους λοιμωξιολόγους, ενώ όλο το Δ.Σ. θα συμμετέχει σε ανοικτή συζήτηση για τη σημασία της εξειδίκευσης στις λοιμώξεις, για την ανάγκη της ενίσχυσης των μονάδων λοιμώξεων και για το πόσο επίκαιρη και ουσιαστική είναι η προσφορά των λοιμωξιολόγων στο ΕΣΥ.

Διαβάστε επίσης:

Αυτοάνοσα και κορονοϊός: Αυξημένος ο κίνδυνος για τέσσερα νοσήματα

Μόνο το 40% των θυμάτων της Covid στην Ελλάδα το 2020 δεν είχε υποκείμενο νόσημα

Κορονοϊός: Ένα ετήσιο εμβόλιο προτείνει ο FDA