ΥΓΕΙΑ

Απεργία φυσικοθεραπευτών: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας

Φυσικοθεραπεία
Η επιτρεπόμενη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ υπολείπεται κατά 30 εκατ. ευρώ ετησίως από την πραγματική δαπάνη
Unsplash

Στην 24ωρη απεργία, την Τετάρτη (25/10/2023) συμμετέχουν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές, αλλά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών έχει καλέσει και τους φυσικοθεραπευτές του Δημόσιου και του λοιπού ιδιωτικού τομέα, να συμμετάσχουν. 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη (25/10/2023), στις 12:00, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ), ζητώντας άμεση αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία και ειδικά για τη φυσικοθεραπεία, με βάση τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων.

Ο ΠΣΦ έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για τα μέτρα των clawback και rebate «που έχουν στοιχίσει στους φυσικοθεραπευτές από το 2013 πάνω από 180.000.000 ευρώ, ως απώλεια εισοδήματος από τη μη καταβολή των δεδουλευμένων». Τονίζεται δε, πως από το 2013 η τιμή αποζημίωσης της συνεδρίας φυσικοθεραπείας μειώθηκε από 20 σε 15 ευρώ.

«Με άλλα λόγια όταν αρρωσταίνουν περισσότεροι ασφαλισμένοι και παραπεμφθούν για φυσικοθεραπεία από τους γιατρούς, τότε οι φυσικοθεραπευτές "τιμωρούνται" με οριζόντια ποσοστιαία επιστροφή των ποσών που εισπράττουν κατά 20%, 30% ή και 40%, επειδή προσέφεραν περισσότερες υπηρεσίες στους ασφαλισμένους! Δηλαδή εργάζονται με μια συμφωνημένη τιμή συνεδρίας 15 ευρώ και στο τέλος επιστρέφουν μεγάλη ποσοστιαία αναλογία από αυτά που εισέπραξαν, δουλεύοντας στην ουσία 2,3 ή και 4 μήνες το χρόνο δωρεάν και η συνεδρία καταλήγει σε πραγματική αποζημίωση στα 5 ευρώ, όσο δηλαδή κοστίζει ένας καφές! Το χειρότερο είναι ότι αυτό το clawback επιβάλλεται σε υπηρεσίες (φυσικοθεραπεία) και μάλιστα σε υπηρεσίες που παρέχουν οι φυσικοθεραπευτές μετά από παραπομπή ιατρού, χωρίς ούτε να ευθύνονται οι ίδιοι για τη συνταγογράφησή τους, αλλά και ούτε να μπορούν να αρνηθούν να τις εκτελέσουν» τονίζει ο ΠΦΣ.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο, η ετήσια πραγματική δαπάνη φυσικοθεραπείας ανέρχεται στα 108.000.000 ευρώ και είναι κατά 30 εκατ. πάνω από την ετήσια επιτρεπτή δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, η οποία βρίσκεται στα 77.700.000 ευρώ. Ήδη, το πρώτο εξάμηνο του 2023, η υποβληθείσα δαπάνη είναι 48.867.092,23 ευρώ με επιτρεπόμενο όριο τα 39.000.000 ευρώ. «Δηλαδή ετησίως περίπου 20.000.000 ευρώ παραπάνω από την οριζόμενη, που μαζί με το rebate που υπολογίζεται σε 10.000.000 ευρώ ετησίως, το "έλλειμα" που θα αναγκαστούν να επιστρέψουν οι φυσικοθεραπευτές, φτάνει στα 30.000.000 ευρώ ετησίως» υποστηρίζει ο ΠΦΣ.

Οι φυσικοθεραπευτές θέτουν και μία ακόμα πλευρά του προβλήματος: «Ενώ αυξάνονται συνεχώς οι καλύψεις και διευρύνονται οι παθήσεις για τις οποίες χορηγείται φυσικοθεραπεία και παράλληλα για κάποιες παθήσεις η δυνατότητα χορήγησης συνεδριών φυσικοθεραπείας είναι εφ’ όρου ζωής (πολλαπλή σκλήρυνση, κυστική ίνωση, εγκεφαλικά κλπ), εντούτοις δεν ακολουθείται και η αντίστοιχη αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού για τη φυσικοθεραπεία, κάτι που αποτελεί τον απόλυτο εμπαιγμό από πλευρά του Υπουργείου Υγείας, καθώς αυτές τις άκρως απαραίτητες διευρύνσεις, θα πρέπει να τις πληρώσουν οι φυσικοθεραπευτές από την τσέπη τους, μέσω rebate και clawback. Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ αναγνωρίζει επίσημα ότι οι υπηρεσίες που παρέχονται από τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας είναι ποιοτικές και οικονομικότερες από άλλες δομές υγείας και κατευθύνει τους ασφαλισμένους του προς τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας, για να επιτύχει εξοικονόμηση πόρων».

Ο ΠΦΣ ζητεί λύσεις άμεσα: αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία και ειδικά για τη φυσικοθεραπεία, με βάση τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων όπως προκύπτουν κάθε έτος και κατάργηση του clawback και rebate.

Σχετικές ειδήσεις