ΥΓΕΙΑ

Το πρώτο Διεθνές Επιστημονικό Συμβούλιο του ΕΟΔΥ - Ποιοι συμμετέχουν

ΕΟΔΥ
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου
INTIME NEWS

Επιστήμονες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ στο Διεθνές Επιστημονικό Συμβούλιο του ΕΟΔΥ

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συστήνει Διεθνές Επιστημονικό Συμβούλιο (ΔΕΣ), μετά από πρωτοβουλία του προέδρου του ΔΣ, Καθηγητή Χρήστου Χατζηχριστοδούλου. Το Συμβούλιο έχει συμβουλευτικό ρόλο παρέχοντας επιστημονική στήριξη στον Πρόεδρο και το ΔΣ ΕΟΔΥ, σε θέματα στρατηγικού σχεδιασμού και επιχειρησιακών προγραμμάτων.

Η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (03/04/2024) με τη συμμετοχή επιστημόνων διεθνούς κύρους από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, πήραν μέρος οι: Ihor Perehinets, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), Διαμαντής Πλαχούρας από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), Clive Brown, εκπρόσωπος του αμερικανικού CDC, Ute Rexroth, από το Γερμανικό Ινστιτούτο Robert Koch και ο Fernando Simon Soria από το ισπανικό Κέντρο Κρίσεων Δημόσιας Υγείας. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης η κυρία Παγώνα Λάγιου, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΕΟΔΥ, η κυρία Φωτεινή Καλύβα, Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας καθώς και διευθυντικά στελέχη των επιστημονικών Διευθύνσεων του ΕΟΔΥ. Παρών στη συνάντηση και ο κ. Κίμων Δρακόπουλος, καθηγητής στην Επιστήμη Δεδομένων στη Σχολή Marshall του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, επιστημονικός σύμβουλος Προέδρου ΕΟΔΥ για ζητήματα προηγμένης στατιστικής ανάλυσης και τεχνητής νοημοσύνης.

Τα μέλη του ΔΕΣ συμφώνησαν πως μια σωστά οργανωμένη Δημόσια Υγεία αποτελεί τη ραχοκοκκαλιά της απόκρισης στις υγειονομικές κρίσεις. Επεσήμαναν δε ότι βασική προϋπόθεση είναι ο σαφής καθορισμός των αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων κάθε φορέα που εμπλέκεται στη διαχείριση των υγειονομικών κρίσεων. Παρουσιάστηκε το Στρατηγικό Σχέδιο του ΕΟΔΥ καθώς και το σχέδιο αντιμετώπισης των λοιμώξεων στους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, σε συνδυσμό με την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για τον έλεγχο και αντιμετώπιση των λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής.

«Η θετική ανταπόκριση των εκλεκτών αυτών επιστημόνων, που καθένας τους εκπροσωπεί κι ένα φορέα μεγάλου κύρους στη δημόσια υγεία, στην πρόσκληση του ΕΟΔΥ για σύσταση του Διεθνούς Επιστημονικού Συμβουλίου, μας τιμά και μας χαροποιεί. Όπως αναδείχθηκε και πρόσφατα, κατά την πανδημία COVID-19, η διεθνής συνεργασία και ο συντονισμός της απόκρισης σε διεθνές επίπεδο αποτελεί καταλυτικό παράγοντα για την επιτυχή αντιμετώπισή των μεγάλων κρίσεων δημόσιας υγείας. Είναι αναγκαία συνθήκη για να μπορέσει μια χώρα να προστατεύσει τον πληθυσμό της αποτελεσματικά. Και προς αυτήν την κατεύθυνση, το Διεθνές Επιστημονικό Συμβούλιο του ΕΟΔΥ θα αποτελέσει έναν πολύτιμο σύμμαχο και συμπαραστάτη των εθνικών προσπαθειών» επεσήμανε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, μετά από το πέρας της συνάντησης.

Το Διεθνές Επιστημονικό Συμβούλιο ΕΟΔΥ απαρτίζεται από τους:

  1. Dr Ihor Perehinets, Programme Area Manager, WHO Europe
  2. Dr Ole Heuer, Head of Section, Epidemic-Prone Diseases, ECDC
  3. Dr Diamantis Plachouras, Senior expert antimicrobial resistance and healthcare-associated infections, ECDC
  4. Dr Clive Brown, National Center for Emerging and Zoonotic Infectious Diseases (NCEZID), CDC
  5. Dr Ute Rexroth, Head of focal point for Public Health services/ crisis management, outbreak investigation, Robert Koch Institute
  6. Dr Fernando Simon Soria, Director, Centre for Health Alerts and Emergencies, Ministry of Health, Spain
  7. Ms Ingrid Keller, Head of DG SANTE's Health Security Unit.

Σχετικές ειδήσεις