ΥΓΕΙΑ

Ετήσια ημερίδα STAT BANK: Οι εξελίξεις στην Υγεία

Ετήσια ημερίδα STAT BANK: Οι εξελίξεις στην Υγεία

Οι εξελίξεις στο νευραλγικό κλάδο της Υγείας βρέθηκαν στο επίκεντρο της ετήσιας ημερίδας της STAT BANK, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο ξενοδοχείο Radisson Blu Park Hotel, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του πολιτικού, επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού κόσμου.

Η κεντρική προβληματική που αναδείχθηκε από τις παρεμβάσεις των ομιλητών ήταν η πολύ μεγάλη μείωση της φαρμακευτικής κυρίως δαπάνης την τελευταία τριετία με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις, οι συνέπειές της τόσο στο σύστημα υγείας όσο και στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, καθώς και πώς ο κλάδος θα οδηγηθεί στην ανάπτυξη.

Το κεντρικό πάνελ των ομιλητών αποτελούσαν ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρης Κοντός, ο επικεφαλής του Τομέα Υγείας Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Φρουζής, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης. Οικοδεσπότες ήταν η δημοσιογράφος του onmed.gr και της εφημερίδας ΚΕΡΔΟΣ, Νατάσα Σπαγαδώρου, η οποία συντόνιζε και τη συζήτηση και ο δημοσιογράφος Σπύρος Κτενάς εκ μέρους της STAT BANK.

Ο κ. Κτενάς, ο οποίος άνοιξε και την εκδήλωση, τόνισε πως από την υπερβολή των ανεξέλεγκτων δαπανών πριν από λίγα χρόνια στον τομέα της Υγείας, σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία ακόμα υπερβολή, αυτή της κάθετης μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, η οποία βάζει σε κίνδυνο την επιβίωση των φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Κατά τον κ. Κτενά, θα πρέπει να φύγουμε από τη λογική των οριζόντιων λύσεων και να υλοποιηθεί ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης του τομέα της Υγείας.

Ο κ. Ξανθός εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι δεν διαφαίνεται προοπτική ανάκαμψης, ακόμα και εκτός μνημονίου, με την παρούσα πολιτική. Για τον τομέα της Υγείας τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει το ερώτημα «πώς θα συγκρατήσουμε το κόστος», σε συνθήκες μάλιστα αγοράς ολιγοπωλιακής διάρθρωσης, όπου καταστρέφονται οι μεσαίες και μικρότερες επιχειρήσεις. Αντίθετα, η πολιτική της Υγείας να χαραχθεί με άξονα «πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών, σε συνθήκες «υγειονομικής φτώχειας».

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Κοντός, επέμεινε στην ορθολογική κατανομή των πόρων σε κάθε πεδίο του τομέα της Υγείας και τόνισε τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για το φάρμακο το 2014.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Φρουζής, έθεσε το ζήτημα των ισοδύναμων μέτρων, ώστε να μην επιβαρύνεται ανισομερώς ο τομέας του φαρμάκου. Σημείωσε την ανάγκη ενθάρρυνσης της εξαγωγικής δραστηριότητας των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων και την ταυτόχρονη ενθάρρυνση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Την ισότιμη συμμετοχή όλων των παρόχων της υγείας στη μείωση των δαπανών έθιξε από τη μεριά του ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Τρύφων. Στόχος για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι η επίτευξη ενός μεριδίου αγοράς της τάξεως του 30-35% στο παρόν οικονομικό περιβάλλον, με τη φαρμακευτική δαπάνη στα 2 δισ. και την ιδιωτική συμμετοχή στα 2,4 δισ. Προειδοποίησε δε, ότι αν δεν στηριχτεί η ελληνική παραγωγή, οι συνέπειες θα πλήξουν την έρευνα, την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Πατούλης, τόνισε το πάγιο αίτημα της ιατρικής κοινότητας να επιστρέψει η ευθύνη της επιλογής του κατάλληλου φαρμακευτικού σκευάσματος στον θεράποντα ιατρό, ευθύνη η οποία με το μέτρο συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία έχει μεταφερθεί στον πάγκο του φαρμακείου, ενάντια σε ό,τι ισχύει στο σύνολο σχεδόν των χωρών της Ευρώπης. Υψηλή ποιότητα παροχών με όσο το δυνατό χαμηλότερο κόστος και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας είναι το ζητούμενο, σημείωσε.

Το λόγο πήραν στη συνέχεια ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης, γενικός γραμματέας Δ.Σ Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αττικής, ο Άγγελος Στεργίου, διευθύνων σύμβουλος της SELLAS LIFE SCIENCES GROUP , ο Γιώργος Σίνης, διευθύνων σύμβουλος της APIVITA, ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, διευθυντής επικοινωνίας NOVARTIS HELLAS, ο Δημήτρης Θερριός, Media & Public Relation Manager της PFIZER HELLAS , ο Βασίλης Σερέτης, αντιπρόεδρος ΕΦΕΧ, ο Παύλος Αρναούτης, πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Επιστημών & Υγείας και ο Θανάσης Μουχτής, γενικός διευθυντής ΠΕΙΦΑΣΥΝ.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με παρεμβάσεις του κοινού.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε και ο ετήσιος επιχειρηματικός οδηγός Υγεία-Φάρμακο-Ομορφιά 2013, στον οποίο αποτυπώνονται όλες οι εξελίξεις στο χώρο της Υγείας. Ο οδηγός περιέχει παρεμβάσεις όλων των σημαντικών προσώπων του τομέα της Υγείας, κλαδικές αναλύσεις, οικονομικά αποτελέσματα, διαγράμματα και πίνακες, που δίνουν μια αναλυτική εικόνα των εξελίξεων.