ΥΓΕΙΑ

Και οι Ιδιωτικές Κλινικές εναντίον του υπ. Υγείας

Και οι Ιδιωτικές Κλινικές εναντίον του υπ. Υγείας

Ένας ακόμη κλάδος - και μάλιστα ισχυρός- εναντιώνεται κατά της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, με αφορμή αυτή τη φορά το θέμα της κατηγοριοποίησης των Κλινικών, ή με άλλα λόγια, των «αστεριών» τα οποία θα πρέπει στο εξής να φέρουν οι εν λόγω επιχειρήσεις, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση των ξενοδοχείων.

Ο κλάδος των ιδιωτικών Κλινικών – ο οποίος υφίσταται και αυτός τα χαράτσια του clawback και του rebate, τα οποία μάλιστα ανέρχονται στο 52% του τζίρου τους- βρίσκεται αυτή την στιγμή αντιμέτωπος με ένα ακόμη ζήτημα, με την κατηγοριοποίηση των επιχειρήσεων του κλάδου, την ώρα μάλιστα που δεν υπάρχουν αντίστοιχα κριτήρια ούτε καν στην Ευρώπη.

Και βέβαια κάθε άλλο παρά είναι ηθικό και σωστό, να δημιουργήσουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις δικά τους κριτήρια- τα οποία μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε προκλητή ζήτηση- υπογραμμίζει στο onMed.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών κ. Γρηγόρης Σαραφιανός, προσθέτοντας ότι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση, να βασιστούμε στο τι κριτήρια ισχύουν στο εξωτερικό, σε μεγάλες αγορές.

Επίσης, με την λογική της κατηγοριοποίησης που θεσπίζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, συνεχίζει ο κ. Σαραφιανός, οι μικρές κλινικές θα αναγκαστούν να κλείσουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους και για την οικονομία και την ώρα που ο κλάδος ήδη υποφέρει από απανωτά χαράτσια. Σήμερα σε όλη την επικράτεια, οι Κλινικές- ανεξαρτήτου μεγέθους- ανέρχονται σε 160, μία κλινική έκλεισε πριν από μερικές ημέρες, ενώ συνολικά την τελευταία τριετία έχουν βάλει λουκέτο 20 κλινικές, εξαιτίας έλλειψης ρευστότητας.

Ο κ. Σαραφιανός, υποστηρίζει ότι δεν θα πρέπει να πειραματιστούμε με την υγεία του Ελληνικού λαού, σε μία χρονική συγκυρία που τα οικονομικά δεδομένα της Ελληνικής Οικονομίας και φυσικά του ΕΟΠΥΥ δεν επιτρέπουν εφαρμογή μεθόδων πτώχευσης παρόχων, αύξησης της ανεργίας και όχι βέβαια αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ σε καμία χώρα της Ε.Ε. δεν εφαρμόζονται τέτοια συστήματα στις συνεργασίες των Ιδιωτικών Κλινικών με την Κοινωνική Ασφάλιση.

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr

Διαβάστε επίσης:

«Χαρακώματα» Χατζηδάκη – Γεωργιάδη για τα φαρμακεία – super market