ΥΓΕΙΑ

«Κλείνει» για 1 μήνα ο ΕΟΠΥΥ-Στο ΕΣΥ και τους ιδιώτες οι ασθενείς

«Κλείνει» για 1 μήνα ο ΕΟΠΥΥ-Στο ΕΣΥ και τους ιδιώτες οι ασθενείς

Λουκέτο για ένα μήνα θα βάλει ο ΕΟΠΥΥ μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας την Πέμπτη από την Ολομέλεια της Βουλής.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και σήμερα θα γίνει η δεύτερη ανάγνωση των διατάξεων του, μετά τις αλλαγές που έχουν γίνει.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησής του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, φάνηκε η προχειρότητα και η βιασύνη του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει στις «απολύσεις» των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, αλλά και τα προβλήματα που αναμένεται να δημιουργηθούν στο νέο φορέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, το Πρωτοβάθμια Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ).

Για την εφαρμογή του νομοσχεδίου απαιτούνται 29 υπουργικές αποφάσεις, όπως τις μέτρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ζερδελής. Με υπουργικές αποφάσεις θα οριστούν ζητήματα ακόμα και για τον αριθμό των γιατρών, τις ειδικότητες, και για το αν θα εφημερεύουν τα Κέντρα Υγείας.

Στις αιχμές της αντιπολίτευσης για την υπαγωγή σε διαθεσιμότητα, όλου του προσωπικού των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ για ένα μήνα, ο υφυπουργός Υγείας κ. Α. Μπέζας σημείωσε πως «αυτή είναι η πιο γρήγορη διαδικασία. Δεν χάνεται καμία θέση εργασίας, δεν μετακινείται κανείς σε άλλες περιοχές – και στην πρώτη αυτή φάση, δεν κλείνει καμία μονάδα υγείας».

«Η έννοια της μεταρρύθμισης ακυρώνεται εν τοις πράγμασι. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μεταρρυθμίσεις, όταν οι δομές του ΕΟΠΥΥ είναι κλειστές» είπε ο Γ. Κυρίτσης (ΔΗΜΑΡ).

«Στο στάδιο όπου το προσωπικό θα τεθεί σε διαθεσιμότητα, η παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας θα γίνεται από τα κατά τόπους Κέντρα Υγείας, το δίκτυο των συμβεβλημένων γιατρών – και επικουρικά από τα εξωτερικά ιατρεία του ΕΣΥ» διευκρίνισε ο Αντ. Μπέζας.

Διαβάστε περισσότερα στο onmed.gr

Διαβάστε επίσης:

Α. Γεωργιάδης: Ήξερα ότι τα μνημόνια είναι καταστροφή