ΥΓΕΙΑ

Στραγγαλίζουν τις μικρές ελληνικές εταιρείες φαρμάκου

Στραγγαλίζουν τις μικρές ελληνικές εταιρείες φαρμάκου

Στην υλοποίηση ενός ακόμα «δολοφονικού» για τις μικρότερες, ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις μέτρου προχώρησε ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, προτάσσοντας ξανά λογιστικούς στόχους και βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τη δημόσια υγεία.

Το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων και η αναθεωρημένη θετική λίστα, που εκδόθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, έκρυβαν δυσάρεστες εκπλήξεις τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για τις στραγγαλισμένες οικονομικά ελληνικές εταιρείες φαρμάκου και ειδικά τις μικρές.

Ο κ. Γεωργιάδης αποφάσισε να «κόψει» από την αναθεωρημένη θετική λίστα, δηλαδή τα αποζημιούμενα φάρμακα, 838 κωδικούς φαρμακευτικών σκευασμάτων, επειδή οι φαρμακευτικές εταιρείες που τα διακινούν «δεν έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις επιστροφών στον ΕΟΠΥΥ (rebate)».

Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι από 10 Μαρτίου θα βάζουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς θα το κόστος αυτών των 838 φαρμάκων θα επιβαρύνει εξ ολοκλήρου τους ίδιους. Ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, αντί να προκρίνει πολιτικές ελάφρυνσης για τους ασθενείς, προτιμά να βάζει νέα εμπόδια στην πρόσβαση των ασφαλισμένων στα φάρμακα, «τιμωρώντας» και την ελληνική οικονομία, καθώς οι ήδη στραγγαλισμένες οικονομικά ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες θα υποστούν νέο πλήγμα από τη μείωση των πωλήσεων, ενώ το κράτος θα χάσει σε φορολογικά έσοδα.

Ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης συλλαμβάνεται να αντιφάσκει για μία ακόμα φορά, καθώς ήταν αυτός που ανακοίνωσε ότι ανοίγει ο δρόμος για τον συμψηφισμό των οφειλών των φαρμακευτικών από rebate και claw back, με τα χρέη του δημοσίου προς αυτές, αναγνωρίζοντας ότι οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες έχουν «στερέψει» οικονομικά. Παρόλο που ο υπουργός Υγείας καθυστέρησε σημαντικά να φέρει τη λογική αυτή ρύθμιση, στην εφαρμογή «τιμωρητικής» πολιτικής προς τις μικρότερες ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις ενήργησε τάχιστα.

Το νέο δελτίο από την άλλη, φέρνει πιο κοντά τις ενδεχόμενες ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, καθώς δύσκολα θα αντεπεξέλθουν στο ασφυκτικό πλαίσιο που διαμορφώνουν οι νέες τιμές, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση.

Το νέο δελτίο τιμών αφορά την ανακοστολόγηση 9.191 σκευασμάτων, από τα οποία 6.154 είναι γενόσημα και 3.037 πρωτότυπα και off-patent. Επίσης, τίθεται σε ισχύ για τους παρασκευαστές και εισαγωγείς από 17-2-2014, για τις φαρμακαποθήκες από 26-2-2014 και για τα ιδιωτικά φαρμακεία από 10-3-2014.

Η ανακοστολόγηση βασίστηκε στις ρυθμίσεις των δύο πρόσφατων Υπουργικών αποφάσεων, με βάση τις οποίες καθορίζονται οι ανώτατες τιμές για τις 3 βασικές κατηγορίες φαρμακευτικών σκευασμάτων:

α) για τα προϊόντα αναφοράς υπό προστασία (πρωτότυπα ή on patent) o μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών των Κρατών –μελών της Ε.Ε.

β) για τα προϊόντα αναφοράς χωρίς προστασία (off patent) το 50% της τελευταίας τιμής της υπό προστασία δραστικής και

γ) για τα γενόσημα το 65% της τιμής των αντιστοίχων off-patent σκευασμάτων.

Ο ΕΟΦ εκτιμά ότι η παρούσα ανακοστολόγηση θα έχει ως αποτέλεσμα μία μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 4,7%. Υπολογίζεται επίσης, ότι θα επιφέρει, ενδεικτικά, μείωση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης για τον ΕΟΠΥΥ, περίπου 160 εκατ. ευρώ και 36 εκατ. ευρώ για τα νοσοκομεία.

Αυτός είναι άλλωστε και ο σκοπός των νέων τιμών, η καθαρά λογιστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, που για το 2014 έχει διαμορφωθεί στο όριο ανθρωπιστικής κρίσης των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τους ασφαλισμένους περιμένουν μόνο συνεχείς επιβαρύνσεις, με τη συμμετοχή να έχει εκτοξευθεί μεσοσταθμικά στο 27%, με το πλαφόν συνταγογράφησης να τους οδηγεί σε «κυνήγι» αναζήτησης γιατρού που να μπορεί να συνταγογραφήσει, με το «χαράτσι» του 1 ευρώ ανά συνταγή.

Η θετική είδηση που φέρνει το νέο δελτίο τιμών και είναι η τιμολόγηση 290 καινοτόμων φαρμάκων, που εισέρχονται για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά μετά από αναμονή ετών, είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στη διάλυση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του ελληνικού λαού.

Διαβάστε επίσης:

Ο Άδωνις υλοποιεί το σχέδιο εξόντωσης της υγείας

Κόλαφος για τον Άδωνι η έκθεση της ΟΚΕ επί του ν/σ των απολύσεων

Άδωνις: Ή χωρίς φάρμακα ή... χωρίς φάρμακα

Το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων και οι αντιφάσεις του κ. Γεωργιάδη

Ο Άδωνις εξετάζει να «κόψει» πάνω από 1.000 αποζημιούμενα φάρμακα

Το 40% των Ελλήνων κόβει από το φαγητό, για να αγοράσει φάρμακα!