ΥΓΕΙΑ

Τα ελληνικά ομόλογα,η χαμένη περίθαλψη και εργαζόμενοι που υποφέρουν

Τα ελληνικά ομόλογα,η χαμένη περίθαλψη και εργαζόμενοι που υποφέρουν

Με τον ιδιαίτερα χαρακτηριστικό τίτλο : «Η Ελλάδα πουλάει ομόλογα αλλά οι εργαζόμενοι υποφέρουν» η αμερικανική εφημερίδα του Εργατικού κόμματος «Workers World», δίνει για ακόμη μία φορά, το στίγμα για το τι περνάει η ελληνική οικονομία και κοινωνία και κυρίως οι έλληνες πολίτες, οι οποίοι όπως φαίνεται αποτελούν ένα «άριστο υλικό» στα χέρια των διεθνών μέσων, εξαιτίας μιας πολιτικής που δεν αφήνει περιθώριο για ελπίδα και ανάσα.

Εάν οι Ουκρανοί θέλουν να δουν τι θα συμβεί εάν εισέλθουν στην Ευρωπαική Ένωση και δανειστούν από την τρόικα (δηλαδή ΕΚΤ, ΕΕ και ΔΝΤ), θα πρέπει να ρίξουν μία ματιά στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία ή σε χώρες όπως η Ισπανία οι οποίες έχουν το ίδιο μέγεθος με την Ουκρανία, αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα και συνεχίζει:

«Το ποσοστό ανεργίας της Πορτογαλίας ανέρχεται σήμερα στο 15,3%, μετά από τρία χρόνια συρρίκνωσης, ενώ το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα πάει στο 15,8 % ακόμη και αν οικονομία της Πορτογαλίας αυξηθεί λίγο πάνω από το 1%. Στην Ισπανία, της οποίας το ποσοστό ανεργίας υπερβαίνει το 26% - πάνω από το 50% για τους νέους κάτω των 25 ετών - οι μισθοί έχουν μειωθεί κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Τόσο η Πορτογαλία όσο και η Ισπανία είχαν λιτότητα που επιβάλλει ως προϋπόθεση τη χορήγηση δανείων από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ , οι οποίες είχαν ως στόχο τη διάσωση των τραπεζών που δάνεισαν χρήματα στις χώρες αυτές . Αυτή η λιτότητα έχει καταστρέψει την εργατική τάξη και στις δύο χώρες . Η φτώχεια , η έλλειψη στέγης και η πείνα , που ο ΟΗΕ ονομάζει"επισιτιστική ανασφάλεια", είναι σαν μία κτηνωδία .

Η Ελλάδα από την άλλη πλευρά , είναι το παιδί «της λιτότητας της αφίσας», ένα λαμπρό παράδειγμα του τι φέρνουν οι διαταγές και οι υπαγορεύσεις της τρόικας. Η Ελλάδα έγινε θέμα στην την πρώτη σελίδα - των New York Times στις 10 Απριλίου - όταν πέτυχε την έκδοση € 3.000.000.000 ( περίπου 4,2 δισ. δολ.) αξίας ομολόγων, αποδίδοντας λίγο λιγότερο από το 5% ένα ενδιαφέρον επιτόκιο σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό της Γερμανίας . Ωστόσο κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών στην ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά το ένα τέταρτο, το οποίο σημαίνει ότι η οικονομία στην Ελλάδα είναι σπειροειδώς προς τα κάτω .

Αυτό λοιπόν που ονομάζεται "οικονομική επιτυχία" ουσιαστικά σημαίνει για τους Έλληνες εργαζόμενους περισσότερη δυστυχία . Ήδη, το ποσοστό ανεργίας είναι 27% και σχεδόν 6 στους 10 Έλληνες νέους κάτω των 25 ετών δεν έχουν δουλειά . Σύμφωνα με την ελληνική μη κυβερνητική οργάνωση Γραμμή Ζωής , το 56% των Ελλήνων που λαμβάνουν σύνταξη πεθαίνουν από την πείνα, δηλαδή αντιμετωπίζουν μέτρια έως σοβαρή πείνα . Αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ότι η κυβέρνηση, κάτω από το μαστίγιο της τρόικας –έχει επιβάλλει μία λιτότητα η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων περικοπές συντάξεων – σε τέτοιο βαθμό, που ένας συνταξιούχος λαμβάνει λιγότερο από 500 € (700 $) το μήνα , πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να πληρώσει το σύνολο του ενοικίου, θέρμανσης τους λογαριασμούς αλλά και την τροφή του.

Επιπλέον, η Γραμμή Ζωής ισχυρίζεται ότι τα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα είναι τα ακριβότερα στην Ευρώπη . (keeptalkinggreece.com 4 Φεβρουαρίου). Συνταξιούχοι στην Ελλάδα δεν είναι μόνο οι ηλικιωμένοι, αλλά και χήρες και άνθρωποι που δεν μπορούν να εργαστούν λόγω φυσικών συνθηκών .

Η υγειονομική περίθαλψη στην Ελλάδα έχει κοπεί και έχει μειωθεί ειδικότερα από τότε που η τρόικα έβαλε ως όριο στην κυβέρνηση οι δαπάνες στην υγεία να φθάσουν στο 6% του ΑΕΠ. Τα Νοσοκομεία και οι κλινικές έχουν κλείσει απότομα και οι 800.000 Έλληνες που έχουν χάσει τα επιδόματα ανεργίας τους, έχουν επίσης χάσει την υγειονομική περίθαλψη .

Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες - ο αριθμός είναι μεγάλος , αλλά ως επί το πλείστον αμέτρητος - οι οποίοι εξακολουθούν να έχουν μια δουλειά πληρώνονται καθυστερημένα. Επιπλέον, είναι αξιοσημείωτο, ότι τον Δεκέμβριο του 2013, η εφημερίδα Καθημερινή ανέφερε την εκτίμηση της ΓΣΕΕ , ότι πάνω από 1 εκατομμύριο μισθωτοί παραμένουν απλήρωτοι. Μερικά μεγάλα σούπερ μάρκετ πληρώνουν σε είδος . Το γεγονός αυτό, προκάλεσε τους υπαλλήλους τους να αναρωτηθούν φωναχτά αν θα ήταν δυνατόν να πληρώνουν τους φόρους τους με το αλεύρι και τη ζάχαρη . Φυσικά η οικονομία της Ουκρανίας είναι πολύ ασθενέστερη από ό, τι στην Ελλάδα , καταλήγει το δημοσίευμα, πράγμα που σημαίνει ότι η λιτότητα που θα επιβάλλει η τρόικα θα θα φέρει ακόμη πιο καταστροφικά αποτελέσματα».

Κατά τα άλλα, η ελληνική κυβέρνηση την Τετάρτη θα επικυρώσει το πρωτογενές πλέονασμα, πολύ πιθανόν σε κάποια εκδήλωση, αλλά λίγο την ενδιαφέρει, εάν αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα, είναι ευγενική χορηγία εκατοντάδων χιλιάδων απλήρωτων ελλήνων πολιτών, των παρόχων υγείας και των ανθρώπων που έχουν απωλέσει την υειονομική τους περίθαλψη.

Πηγή: Onmed