ΥΓΕΙΑ

«Τρίζουν» τα κόκκαλα του Ιπποκράτη στην Κω

«Τρίζουν» τα κόκκαλα του Ιπποκράτη στην Κω

Βρετανίδα δημοσιογράφος περιγράφει τη δραματική κατάσταση τονίζοντας ότι ο χρόνος αναμονής για ασθενοφόρο στην Κω είναι 6 ώρες - «Τι θα σκεφτόταν ο Ιπποκράτης για το αποκαλυπτικό σχέδιο που έχει επινοήσει η τρόικα;» αναφέρει η παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων RT’s

Δυστυχώς γίναμε ρεζίλι διεθνώς. Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα Υγείας και την οποία έχει στηλιτεύσει με συνεχή ρεπορτάζ το Newsbomb έγινε πλέον αντικείμενο ρεπορτάζ και από ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα, αλλά και από ξένους δημοσιογράφους που διαπίστωσαν ιδιοίς όμμασι την ταφόπλακα που έβαλαν οι δανειστές μας με τις απάνθρωπες περικοπές στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Βρετανίδα δημοσιογράφος περιγράφει τη δραματική κατάσταση τονίζοντας ότι ο χρόνος αναμονής για ασθενοφόρο στην Κω είναι 6 ώρες - «Τι θα σκεφτόταν ο Ιπποκράτης για το αποκαλυπτικό σχέδιο που έχει επινοήσει η τρόικα;» αναφέρει η παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων RT’s

Τα ερείπια της περίθαλψης που αφήνουν στην Ελλάδα οι επιλογές του ΔΝΤ που υπηρέτησαν πιστά οι υπουργοί των μνημονίων, δυστυχώς κάνουν το γύρο του κόσμου. Οι ξένοι δημοσιογράφοι και οι τουρίστες που έρχονται στην χώρα μας βλέπουν πλέον από κοντά την πλήρη εγκατάλειψη και την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά. Τα διεθνή έντυπα ξεκίνησαν να κάνουν σκληρές αναφορές για το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Και είναι τραγική ειρωνεία, να γράφονται οι αράδες αυτές, όταν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχεδιάζει την δημιουργία μιας περίφημης (;) Task Force, Ομάδας Κρούσης για το Αιγαίο, η οποία θα αναλάβει όχι μόνο τα βαριά περιστατικά, αλλά και περιστατατικά που χρήζουν ψυχολογικής και κοινωνικής υποστήριξης.

Όπως αναφέρει στο CounterPunce.org η δημοσιογράφος Afshin Rattansi - οικοδέσποινα του καθημερινού βρετανικού δελτίου ειδήσεων RT's - η οποία βρέθηκε στην Κω, ο χρόνος αναμονής για να έλθει ένα ασθενοφόρο στο νησί όπου γεννήθηκε ο Ιπποκράτης ο πατέρας της ιατρικής πριν 2.500 χρόνια, είναι περίπου 6 ώρες.

Στο ρεπορτάζ της δημοσιογράφου (το οποίο θα πρέπει να διαβάσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι με την υγεία φορείς και κυρίως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας) γίνεται αναφορά στην σκληρή κατάσταση της υγείας και της περίθαλψης στην Ελλάδα στα χρόνια του μνημονίου, η οποία έχει στοιχίσει χιλιάδες ζωές, καθώς και στα πολιτικά ζητήματα, στα οποία κυριαρχεί ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ) κ. Αλέξης Τσίπρας ο οποίος εξελέγη δεύτερος στις Δημοιτικές Εκλογές και πρώτος στις Ευρωεκλογές.

Αναφερόμενη στο περιστατικό με την καθυστέρηση του ασθενοφόρου, η δημοσιογράφος υπογραμμίζει, ότι ακόμη και έτσι, η Κως μπορεί να είναι αυτάρκης από την ενέργεια μέχρι την υγεία, οι πόροι οι οποίοι είναι προς διαχείριση είναι ιδιωτικοί και όχι δημόσιοι, και οι περισσότερες Κλινικές και γιατροί, που χρησιμοποιούν οι τουρίστες και από την οποία εξαρτάται η οικονομία του νησιού, είναι ιδιωτικοί.

«Βεβαίως σήμερα η Κως είναι διεθνώς γνωστή, για τον όρκο που δίνουν οι γιατροί και που είναι βασισμένος στον Ιπποκράτη γνωστός ήδη από τον 5ο αιώνα προ Χριστού». Και εδώ η δημοσιογράφος σταματά τα καλά λόγια για την Αρχαία Ελλάδα, και γίνεται ρεαλίστρια για την νέα Ελλάδα, καθώς όπως αναφέρει, «δεν είναι υπερβολή να πούμε, ότι χιλιάδες Έλληνες έχουν σκοτωθεί από το deal που έκανε η κυβέρνηση με την τρόικα, το ΔΝΤ, την Ευρωπαική Επιτροπή και την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα. Οι πολιτικές τους, έσπρωξαν ώστε το προσδόκιμο επιβίωσης, να μειωθεί ραγδαία».

Το ΔΝΤ υπεύθυνο για την μαζική εξαθλίωση στον αναπτυσσόμενο κόσμο, τώρα, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι στην Ελλάδα έγινε λάθος. Οι οικονομολόγοι του, παραδέχονται ότι επιδείνωσε σχεδόν την καταστροφική οικονομία της Ελλάδας μετά την χρεωκοπία της Lehman Brothers το 2008.

«Τι θα σκεφτόταν ο Ιπποκράτης για το αποκαλυπτικό σχέδιο που έχει επινοήσει η τρόικα;» αναρωτιέται η δημοσιογράφος και συνεχίζει: Ο προϋπολογισμός για την υγεία έχει μειωθεί στο 40%, 35.000 γιατροί και νοσηλευτές έχουν υποστεί τεράστιες περικοπές στους μισθούς τους και η παιδική θνησιμότητα έχει αυξηθεί στο 40%, με αποτέλεσμα να αναβιώνουν παλιές και ξεχασμένες εποχές. Τα αποτελέσματα των πολιτικών της συναίνεσης Ευρωπαικής Ένωσης – Ουάσιγκτον, είχαν ως αποτέλεσμα επίσης, την αύξηση των ατόμων από τον ιό aids HIV και να εμφανιστούν εκ νέου περιστατικά ελονοσίας τα οποία ήταν ξεχασμένα από το 1970 στα νότια της χώρας.

Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας στην Αθήνα, (ΕΣΔΥ) δηλώνει ότι το ένα τρίτο των Ελλήνων ασθενών λαμβάνουν μικρότερες δόσεις συνταγογραφημένου φαρμάκου καθώς δεν αντέχουν οικονομικά να πληρώσουν ολόκληρη της θεραπεία».

«Περπατώντας κατά μήκος στο αρχαίο Ασκληπιείο της Κω, εκεί όπου ο Ιπποκράτης διδάχθηκε την ιατρική από τον πατέρα του, δεν είναι πολύ τρελό να φανταστείς τους νησιώτες να πηγαίνουν πίσω στους ναούς του γιου του Απόλλωνα, για να προσευχηθούν».

Η Κως απέχει μόνο ένα μίλι ή περίπου τόσο από την Τουρκία, αναφέρει στο ρεπορτάζ της η δημοσιογράφος, με 2% ανάπυξη του ΑΕΠ και την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν. Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει αύξηση και το ΑΕΠ της μέχρι πρόσφατα κυμαινόταν μεταξύ 7% και 8% μειωμένο.

«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας απεγνωσμένα σχεδιάζει τώρα, καταλήγει η δημοσιογράφος Rattansi, να ενισχύσει τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία στις απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές με συνταξιούχους γιατρούς. Αλλά το προσωπικό αυτό, θα υποστηρίξει περισσότερο τους τραυματισμένους – από τους δρόμους- τουρίστες και λιγότερο τους Έλληνες».

Ο Ιπποκράτης είχε πει «Όπου η τέχνη της Ιατρικής αγαπιέται, εκεί, υπάρχει επίσης μία αγάπη για την ανθρωπότητα». Λοιπόν, η Κως είναι διάσημη για το θρυλικό της νοσοκομείο – υποτίθεται το πρώτο στην ιστορία. Με δεδομένη την καταστροφή της υγειονομικής περίθαλψης στο νησί, σήμερα, ο πατέρας της Ιατρικής θα μπορούσε να πει ότι για το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ, υπάρχει μόνο ένα διαρκές μίσος για την ανθρωπότητα».


Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ του CounterPunce.org και τις δηλώσεις της δημοσιογράφου Afshin Rattansi - οικοδέσποινας του καθημερινού βρετανικού δελτίου ειδήσεων RT's η οποία βρέθηκε στην Κω:

«Ο Όρκος του Ιπποκράτη
Η Κως, το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ

Ο χρόνος αναμονής για ένα δημόσιο ασθενοφόρο στο ελληνικό νησί όπου ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της δυτικής ιατρικής γεννήθηκε πριν δυόμισι χιλιάδες χρόνια, είναι περίπου έξι ώρες. Ακόμα κι αν, η Κως μπορεί να είναι αυτάρκης, από την ενέργεια έως την υγειονομική περίθαλψη, οι δομές είναι ιδιωτικές όχι δημόσιες και οι περισσότερες κλινικές και οι γιατροί για τους τουρίστες, από τους οποίους εξαρτάται η οικονομία του νησιού, είναι ιδιωτικά.

Σήμερα, ο Ιπποκράτης, διάσημος για τον όρκο που δημιούργησε τον πέμπτο αιώνα Π.Χ., τον οποίο παίρνουν οι γιατροί, είναι αυτός που κάνει την Κω διάσημη διεθνώς. Αλλά οι ιατρικές παροχές εφαρμόζονται με τρόπο ίσως χειρότερο από ό, τι κατά το πρώτο μισό της χιλιετίας προ Χριστού. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες έχουν πεθάνει εξαιτίας της συμφωνίας που έγινε με την "τρόικα" - το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι πολιτικές τους έχουν ωθήσει το προσδόκιμο ζωής απότομα προς τα κάτω.

Το ΔΝΤ - υπεύθυνο για τη μαζική εξαθλίωση στον αναπτυσσόμενο κόσμο - τώρα αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι έκανε λάθος στην περίπτωση της Ελλάδας. Οι οικονομολόγοι του παραδέχονται ότι αποτελείωσαν την σχεδόν κατεστραμμένη Ελληνική οικονομία -μετά την πτώχευση της Lehman Brothers, το 2008. Το περασμένο καλοκαίρι, ο Οργανισμός της Christine Lagarde κατηγορήθηκε για πρώτη φορά σχετικά με τον «δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή» - έναν τεχνοκρατικό όρο που υπονοεί πως η σωτηρία των δημοσίων υπηρεσιών τίθεται σε κίνδυνο. Στη συνέχεια, το ΔΝΤ, στην πραγματικότητα, είπαν ότι είχαν κάνει λάθος απλά επειδή ήταν "υπερβολικά αισιόδοξοι".

Τι θα σκεφτόταν ο Ιπποκράτης για το αποκαλυπτικό σχέδιο που επινοήθηκε από την «τρόικα»; Με τρεις υπογραφές, ο προϋπολογισμός για την υγεία στην Ελλάδα περικόπηκε κατά 40 τοις εκατό μετά την Lehman. Αυτές οι υπογραφές κατέστρεψαν τις ζωές περίπου 35.000 γιατρών και νοσηλευτών. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε κατά 40 τοις εκατό. Οι επιπτώσεις των κοινών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ουάσινγκτον, ήταν ο διπλασιασμός των κρουσμάτων από τον ιό HIV και η επανεμφάνιση της ελονοσίας στο Νότο της χώρας, που είχε να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1970.

Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας στην Αθήνα, λέει ότι το ένα τρίτο του συνόλου των Ελλήνων ασθενών λαμβάνουν μικρότερες δόσεις του φαρμάκου που έχει συνταγογραφηθεί επειδή δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη θεραπεία. Περπατώντας στα ερείπια του αρχαίου Ασκληπιείου στην Κω, όπου ο Ιπποκράτης διδάχτηκε την ιατρική από τον πατέρα του, δεν είναι πολύ τρελό να φανταστεί τους νησιώτες να προσεύχονται ξανά σε ναούς του γιου του Απόλλωνα.

Από την άλλη μεριά, η υποστήριξη για τη μεγάλη πολιτική ελπίδα που αντιπροσωπεύεται από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει εξασθενίσει από εκείνες τις μεθυστικές ημέρες, όταν ο ηγέτης του, Αλέξης Τσίπρας, συγκλόνισε το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο όταν ήρθε δεύτερος στις εθνικές εκλογές και πρώτος στις ευρωεκλογές. Μπορεί να βοήθησε ώστε να εξασθενήσει το φασιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής, αλλά η προθυμία του να εργαστεί στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων έχει αφαιρέσει τη λάμψη της αντί-καπιταλιστικής ατζέντας του. Η Ευρώπη και η νεοφιλελεύθερη κληρονομιά της θεωρείται από τους ανθρώπους ως ένας εχθρός που δεν μπορεί να κατευναστεί.

Η Κως είναι μόνο περίπου ένα μίλι μακριά από την Τουρκία, η οποία έχει 2% αύξηση του ΑΕΠ και την επανεκλογή του Ρετζέπ Ερντογάν. Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει αύξηση καθώς το ΑΕΠ της μέχρι πρόσφατα αμφιταλαντευόταν μεταξύ μείον επτά και οκτώ τοις εκατό. Και η ΕΕ όχι μόνο μυθοποιεί τον καπιταλισμό, με τα καταστροφικά, οικονομικά σχέδιά της για την Ελλάδα, αλλά λέει ακόμα και ψέματα σχετικά με την ιστορία της Κω.

Υπάρχει ελάχιστη αναφορά στους τουριστικούς οδηγούς για τα τετρακόσια χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας από την Κωνσταντινούπολη και τους λόγους για τους οποίους αραβικές επιγραφές κοσμούν τα ερείπια και τα μνημεία του νησιού. Είναι σαν να προσπαθούν να διαγράψουν το ισλαμικό παρελθόν του νησιού. Δεν υπάρχει καμία εξήγηση στους τουριστικούς οδηγούς για το γεγονός ότι οι επιγραφές γύρω από το δέντρο του Ιπποκράτη, όπου πιστεύεται ότι δίδασκε ο σπουδαίος αυτός άνθρωπος, είναι όλες στα αραβικά.

Το ίδιο συμβαίνει στα ερείπια του κάστρου στην πόλη της Κω που αποδίδεται στους οπαδούς του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, συγγραφέα της Αποκάλυψης. Η ιστορία της ΕΕ έχει μεταμορφωθεί σε μια ιστορία μόνο των χριστιανών σταυροφόρων, παρά τα αραβικά γράμματα στα σπασμένα μάρμαρα.

Παρεμπιπτόντως, μια χρονική διάσταση των εποχών αποκλείει ότι ο συγκεκριμένος Άγιος Ιωάννης μπορεί να είναι το ίδιος Ιωάννης των Ευαγγελίων. Αυτός είναι ο Άγιος Ιωάννης με τους τέσσερις ιππείς. Και οι προβλέψεις του για την καταστροφή είναι χειροπιαστές στην Κω. Ακόμα κι αν ο Άγιος Ιωάννης πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο κοντινό νησί της Πάτμου, διαβόητο για τα αρχοντικά των διεφθαρμένων Ελλήνων πολιτικών της μεταπολίτευσης, η αποκαλυπτική βιβλική διόραση του θα μπορούσε να ισχύει και για την Κω. Οι σπόροι της ελληνικής καταστροφής φυτεύτηκαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά υπάρχει μια περίεργη έλλειψη οργής για το πώς μια, υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ, χούντα διάγραψε τους μεταπολεμικούς σχηματισμούς για ένα καλύτερο μέλλον.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν υπάρχει αποστροφή για τους πολιτικούς που είναι κληρονομία της CIA, όπως ο εισερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker. Είχε το θράσος να επαινέσει πραγματικά την λιτότητα στην Ελλάδα. Προειδοποιεί ότι το χειρότερο έρχεται - σε μια χώρα όπου η ανεργία έχει αυξηθεί από επτά τοις εκατό το 2008 σε 28 τοις εκατό νωρίτερα αυτό το έτος. Δεν αισθάνεται καμία συμπάθεια για τους περισσότερους από το ήμισυ των ατόμων κάτω των 25 ετών που είναι χωρίς δουλειά. Αντ 'αυτού, προτείνει τη διάλυση της τρόικας υπέρ της λεγόμενης "ειδικής" ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δύο φορές το χρόνο, θα βοηθάει στον αγώνα κατά της δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Σε μια ιστορική αναδρομή στους Έλληνες Συνταγματάρχες, ο Juncker είναι πρόθυμος να χτυπήσει τις ρεαλιστικές πολιτικές της Cristina Fernández de Kirchner στην Αργεντινή, που παλεύει σήμερα ενάντια στα ληστρικά Hedge Funds . «Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ένα καλό παράδειγμα για την Αργεντινή για να αποφευχθούν τα προβλήματα που δεν ήταν σε θέση να αποφύγει."

Η Ελλάδα, τονίζει ο Juncker, δεν είναι Αργεντινή. Οι ΗΠΑ χρησιμοποιεί στο μεταξύ, τα δικαστήρια της για να καταστρέψει την οικονομία της Αργεντινής, για τα συσσωρευμένα χρέη που έγιναν από το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ στρατιωτική δικτατορία που κυβερνούσε την Αργεντινή μεταξύ 1976 και 1983. Όμως, τα μέτρα λιτότητας στην Αργεντινή είναι στατιστικά ασήμαντη σε σύγκριση με ό, τι η τρόικα έχει κάνει στην Ελλάδα, την οποία κυβερνούσε μια, υποστηριζόμενη από τη CIA, στρατιωτική χούντα, μεταξύ 1967-1974.

Το ελληνικό Υπουργείο Υγείας τώρα απεγνωσμένα σχεδιάζει να εντάξει συνταξιούχους γιατρούς στο προσωπικό των αγροτικών κλινικών στα ελληνικά νησιά. Αλλά αυτό είναι περισσότερο για τη φροντίδα των τραυματισμένων τουριστών, παρά για τους Έλληνες.

Ο Ιπποκράτης είπε: "Όπου η τέχνη της ιατρικής αγαπιέται, υπάρχει επίσης αγάπη για την ανθρωπότητα." Λοιπόν, η Κως είναι διάσημη για το θρυλικό νοσοκομείο της, καθώς, λέγεται ότι ήταν το πρώτο στην ιστορία. Με δεδομένη την καταστροφή της υγειονομικής περίθαλψης στο νησί σήμερα, ο πατέρας της ιατρικής μπορεί κάλλιστα να υποστηρίξει ότι για το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ, υπάρχει μόνο ένα διαρκές μίσος για την ανθρωπότητα».

Διαβάστε το ρεπορτάζ χωρίς μετάφραση στο CounterPunce.org

Διαβάστε επίσης:

Η δαπάνη στα 2 δισ. - Η φαρμακοβιομηχανία ενωμένη ζητά επιπλέον 200 εκατ.