ΥΓΕΙΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Αυθαίρετα τα κριτήρια στις διαγνωστικές εξετάσεις

ΣΥΡΙΖΑ: Αυθαίρετα τα κριτήρια στις διαγνωστικές εξετάσεις

«Αυθαίρετα» χαρακτηρίζει τα κριτήρια που επιβάλλει το υπουργείο Υγείας στο σύστημα συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ότι συνεχίζεται το καταστροφικό έργο που διαλύει τη δημόσια υγεία και οδηγεί χιλιάδες πολίτες σε αποκλεισμό.


Σε σχετική ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι το υπουργείο Υγείας «για μια ακόμη φορά επιχειρεί να 'βάλει τάξη' με βραχυπρόθεσμα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, χωρίς να κάνει προσπάθεια επιστημονικού εξορθολογισμού των σύγχρονων διαγνωστικών εξετάσεων».

Υπενθυμίζοντας την υπουργική απόφαση για ελάχιστα, κατώτατα όρια στη συνταγογράφηση γενοσήμων φαρμάκων, καθώς και το πλαφόν στη δαπάνη συνταγογράφησης φαρμάκων ανά γιατρό, ειδικότητα και γεωγραφική περιοχή, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι και με την περικοπή στην κάλυψη των διαγνωστικών εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών και η δημόσια υγεία.

«Τα αυστηρά και αυθαίρετα κριτήρια που επιβάλλει το Υπουργείο Υγείας στο σύστημα συνταγογράφησης των διαγνωστικών εξετάσεων (πχ το τεστ ΠΑΠ δε θα συνταγογραφείται για γυναίκες κάτω των 21 και άνω των 65) έχουν ως συνέπεια από τη μία, την αδυναμία των γιατρών να ασκήσουν απρόσκοπτα το ιατρικό τους έργο και ταυτόχρονα, την ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση των ασφαλισμένων, αφού πολλοί από αυτούς θα αναγκαστούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη αν δεν πληρούν τα κριτήρια.

Τέτοιου είδους πρακτικές, όταν μάλιστα λαμβάνονται βεβιασμένα και χωρίς μακροπρόθεσμο σχεδιασμό από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όχι μόνο δεν προσφέρουν ασφαλή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών και της δημόσιας υγείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να καταστήσει σαφές ότι η ορθή θεραπευτική πρακτική και η πρόληψη δε μπορούν να καθορίζονται με βάση τα λογιστικά κριτήρια που επιβάλλει η τρόικα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:

«Κούρεμα» σε διαγνωστικές εξετάσεις–Το κόστος στους ασθενείς