ΥΓΕΙΑ

Υπέρ των μεγάλων ομίλων η κατανομή των δαπανών του ΕΟΠΥΥ

Υπέρ των μεγάλων ομίλων η κατανομή των δαπανών του ΕΟΠΥΥ

Ανακατανομή του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τις ιδιωτικές κλινικές, υπέρ των μεγάλων ομίλων ιδιωτικής υγείας, φέρνει ο νέος τρόπος υπολογισμού, βάσει κριτηρίων ποιότητας και φερεγγυότητας, των προς κατανομή ποσών ανά πάροχο.

Με υπουργική απόφαση του Μάκη Βορίδη, οι ιδιωτικές κλινικές που παρέχουν υπηρεσίες υγείας στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, θα μοιράζονται πλέον τον κλειστό προϋπολογισμό του Οργανισμού, ανάλογα με τη βαθμολογία που θα συγκεντρώνουν βάσει δεικτών και συντελεστών βαρύτητας, μεθοδολογία που συμπυκνώνεται στη φράση του υπουργού «ο καλός θα παίρνει περισσότερα λεφτά».

Μεγαλύτερη βαρύτητα, με ποσοστό 30%, έχει ο δείκτης αξιοπιστίας και φερεγγυότητας, ο οποίος μετρά τις μη αποδεκτές δαπάνες που θα προκύπτουν μετά τη σχετική εκκαθάριση από τις ελεγκτικές εταιρείες και οι οποίες είχαν υποβληθεί στον ΕΟΠΥΥ από τις ιδιωτικές κλινικές.

Με συντελεστή 25% βαθμολογείται η ποιότητα του νοσηλευτικού έργου, με βασικό κριτήριο ποιότητας τις επανεισαγωγές εντός 40 ημερών από την αρχική ημερομηνία νοσηλείας.

Η βαρύτητα των περιστατικών που χειρίζεται η κλινική έχει συντελεστή 20% και προσδιορίζεται κυρίως με βάση τους δείκτες βαρύτητας των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων.

Η επάρκεια των υπηρεσιών της κλινικής υπολογίζεται με βάση τον αριθμό ενεργών ειδικοτήτων σε σχέση με το μέγιστο αριθμό συνολικά στον κλάδο και έχει συντελεστή βαρύτητας 10%.

Ο δείκτης υποδομών αυξημένης φροντίδας, ο οποίος υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των κλινών μονάδων εντατικής θεραπείας της κλινικής σε σχέση με τον κλάδο της, μετρά κατά 10% στην αξιολόγηση, ενώ σε 5% υπολογίζεται ο δείκτης υποδομών και οργάνωσης για κάθε κλινική που έχει λάβει άδεια με βάση το ΠΔ/517 ή που έχει διαπίστευση ή πιστοποίηση από διεθνούς κύρους αναγνωρισμένο φορέα.

Με βάση αυτά τα κριτήρια, θα μοιραστούν τα 235 εκατ. ευρώ για το 2014 οι 140 ιδιωτικές κλινικές της χώρας, οι οποίες μόνο για το πρώτο εξάμηνο του έτους καλούνται να καταβάλουν 55 εκατ. ευρώ clawback (αυτόματη επιστροφή για υπέρβαση της δαπάνης).

Η απόφαση έχει αναδρομική ισχύ από τον Ιανουάριο του 2014. Μάλιστα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσανατολίζεται σε διεύρυνση του μέτρου και στα διαγνωστικά κέντρα.

Η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) εξέφρασε άμεσα τη δυσφορία της για το σύστημα βαθμολόγησης και τα κριτήρια ανταγωνισμού, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα θα είναι να οδηγηθούν πολλές κλινικές στο «λουκέτο». Για παράδειγμα, από το σύνολο των ιδιωτικών κλινικών στην Ελλάδα, μόνο οι 50 έχουν μονάδες εντατικής θεραπείας, καθώς προϋπόθεση είναι οι 100 κλίνες.

Είναι προφανές ότι το σύστημα υπολογισμού λειτουργεί υπέρ των μεγάλων ομίλων ιδιωτικής υγείας, οι οποίοι θα παίρνουν τη μερίδα του λέοντος από τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, χωρίς στην ουσία να επιτυγχάνεται εξορθολογισμός των δαπανών, στο βαθμό που άλλοι τομείς έχουν υποστεί, όπως αυτός του φαρμάκου.

Επιβιώνουν οι «μεγάλοι» της ιδιωτικής υγείας

Ο κλάδος των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας παρουσιάζει συνεχή κάμψη και συρρίκνωση των οικονομικών μεγεθών του, όπως αποτυπώθηκε σε έρευνα της Direction Business Reports, για το διάστημα 2008 -2013. Η έρευνα παρουσιάστηκε στην 1η Ημερίδα Υγείας με τίτλο «Υγεία: Σχεδιάζοντας το μέλλον», που διοργάνωσαν η Direction Business Network και το MED & HEALTH BUSINESS την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών των 100 μεγαλύτερων επιχειρήσεων παροχής ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας παρουσιάζει μία μεσοσταθμική μείωση της τάξεως του 20,57% το 2013 σε σχέση με το 2012 (και σε αξία 315,2 εκατ. ευρώ) και διαμορφώθηκε στα 1,22 δισ. ευρώ. Το μικτό κέρδος διαμορφώθηκε στα 158,65 εκατ. ευρώ έναντι 372,31 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 57,39% σε σχέση με το 2012. Οι υπό εξέταση επιχειρήσεις κατέγραψαν το 2013 συνολικές ζημίες προ φόρων που ανέρχονται στα 108,6 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο μικτού κέρδους συρρικνώθηκε κατά 46,35% σε σχέση με το 2012 και διαμορφώθηκε, το 2013, στο 13,03% έναντι 24,29% το 2012, υπέστη δηλαδή μία μείωση της τάξεως των 11,26 ποσοστιαίων μονάδων από το προηγούμενο έτος. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά το περιθώριο καθαρού κέρδους, παρέμεινε αρνητικό και για το 2013 και διαμορφώθηκε στο -8,92%.

Σε απόλυτους αριθμούς, 32 εταιρείες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις παροχής ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας έχουν παρουσιάσει αύξηση του κύκλου εργασιών τους από το 2012, ενώ την ίδια στιγμή σε 68 εταιρείες υπάρχει μείωση του κύκλου εργασιών τους.

Σχετικές ειδήσεις