ΥΓΕΙΑ

Ο ιός του Δυτ. Νείλου κατεβαίνει νοτιότερα

Ο ιός του Δυτ. Νείλου κατεβαίνει νοτιότερα
Τρόποι μετάδοσης και συμπτώματα...

Φέτος, από την 26η Ιουλίου, οπότε καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα, στην περιοχή της Καρδίτσας, έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά συνολικά μέχρι στιγμής έντεκα κρούσματα. Εκτός από τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία έχουν καταγραφεί και δύο κρούσματα στην Αττική και συγκεκριμένα στην περιοχή του Μαραθώνα .

Αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς είναι το γεγονός ότι ο ιός συνεχίζει σταθερά την καθοδική του πορεία προς τη νότια Ελλάδα. Ο Καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Αθανάσιος Τσακρής μιλώντας στο newsbomb.gr τονίζει «Φέτος η συνολική δραστηριότητα είναι χαμηλότερη, ωστόσο, έχουμε εντοπίσει πως έχουν μολυνθεί κουνούπια και σε περιοχές εκτός της Μακεδονίας».

Τρόποι μετάδοσης

Η λοίμωξη από τον ιό του δυτικού Νείλου (West Nile Virus WNV) είναι νόσημα που μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα κουνουπιού και προσβάλλει ζώα (άγρια πτηνά, άλογα), αλλά και τον άνθρωπο.

Ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, καθώς δεν μεταδίδεται μέσω της συνήθους κοινωνικής, σεξουαλικής ή άλλης επαφής.

Ο κύριος τρόπος μετάδοσης της λοίμωξης είναι μέσω τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού (συνήθως το κοινό κουνούπι). Τα κουνούπια μολύνονται από άρρωστα πτηνά ή άλλα ζώα, ενώ δεν έχει αναφερθεί μετάδοση του ιού από μολυσμένο ζώο στον άνθρωπο.

Συμπτώματα

«Το 80% των ατόμων που μολύνονται παραμένουν ασυμπτωματικοί, δεν θα καταλάβουν δηλαδή ποτέ ότι μολύνθηκαν, το 19- 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα της νόσου, ενώ λιγότεροι από ένας στους εκατό ασθενείς εμφανίζουν σοβαρή κλινική νόσο, που προσβάλει το κεντρικό νευρικό σύστημα» αναφέρει στο newsbomb.gr ο Λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ, επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Στα ήπια συμπτώματα της νόσου συγκαταλέγονται: πυρετός, κόπωση, πονοκέφαλος, πόνος στους μυς και τις αρθρώσεις, έμετοι, δερματικά εξανθήματα και σπανιότερα διόγκωση των λεμφαδένων.

Σε ποσοστό 1% των ασθενών, κυρίως σε άτομα μεγάλης ηλικίας, μπορεί να εμφανιστεί: μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα. Τα συμπτώματα της σοβαρής μορφής της νόσου περιλαμβάνουν παράλυση, κώμα, δυσκαμψία αυχένα, διαταραχές του εγκεφάλου, πχ. διαταραχές της συνείδησης ή του προσανατολισμού.

Ο χρόνος επώασης της λοίμωξης είναι συνήθως δύο έως 14 ημέρες, καθώς τόσο είναι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από το τσίμπημα του κουνουπιού μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα διαρκούν μερικές μέρες, αν και μερικές φορές η διάρκεια είναι μεγαλύτερη. Τα συμπτώματα της σοβαρής μορφής της νόσου (εγκεφαλίτιδα/μηνιγγίτιδα) μπορεί να διαρκέσουν μερικές εβδομάδες.

Στις ηπιότερες περιπτώσεις ο πυρετός και τα άλλα συμπτώματα περνούν από μόνα τους, ενώ στα πιο σοβαρά περιστατικά που χρειάζεται να νοσηλευτούν χορηγείται υποστηρικτική θεραπεία (χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών, πιθανή εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας για μηχανική αναπνευστική υποστήριξη κλπ).

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μπήκε στη ζωή μας πριν από ένα χρόνο και μόνον πέρυσι καταγράφηκαν 262 περιστατικά, ενώ 36 άνθρωποι από την Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία έχασαν τη ζωή τους.