ΥΓΕΙΑ

Ξανθός: Κονδύλι 51 εκατ. ευρώ για την ψυχική υγεία

Ξανθός: Κονδύλι 51 εκατ. ευρώ για την ψυχική υγεία

Προτάσεις φορέων και κομμάτων, οι οποίες κατατέθηκαν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής θα ενσωματωθούν στο σχέδιο νόμου για τη «Μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, κέντρα εμπειρογνωμοσύνης σπάνιων και πολύπλοκων νοσημάτων και άλλες διατάξεις».

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, δεσμεύθηκε κατά την ολοκλήρωση της πρώτης ανάγνωσης του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή, ότι θα προχωρήσει σε βελτιωτικές νομοθετικές αλλαγές.

«Λαμβάνουμε υπόψη τις παρατηρήσεις που έχουν εκφραστεί, ειδικά των εκπροσώπων των εργαζομένων, και θα προχωρήσουμε σε διορθωτικές αλλαγές ώστε να έχουμε πιο λειτουργικές ρυθμίσεις που θα ξεπερνούν τις όποιες επιφυλάξεις» δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

«Με τις νέες ρυθμίσεις κάνουμε μια προσπάθεια επανεκκίνησης των δομών της ψυχικής υγείας ώστε να αναζωπυρωθεί το όραμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης με ποιότητα και υποστήριξη αυτών των ανθρώπων» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, έχει εξασφαλιστεί από τον κρατικό προϋπολογισμό κονδύλι ύψους 51 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας, καθώς και συμπληρωματική χρηματοδότηση από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, η οποία αφορά στην αποασυλοποίηση.

Ο κ. Ξανθός έδωσε έμφαση στην προσπάθεια που γίνεται για προσλήψεις μόνιμων και επικουρικών γιατρών, τονίζοντας ότι έχουν ήδη προκηρυχθεί 300 προσλήψεις, από τις οποίες οι 94 θα αφορούν σε ψυχιάτρους και παιδοψυχιάτρους.

Αναφορικά με τις επιφυλάξεις οι οποίες εκφράστηκαν για το άρθρο 25, που προβλέπει την ένταξη ιατρών χωρίς ειδικότητα στον κλάδο ιατρών του ΕΣΥ, ο κ. Ξανθός δεσμεύτηκε ότι θα μπουν ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε κανείς να μην αδικηθεί και τόνισε ότι στόχος της ρύθμισης είναι η μισθολογική εξομοίωση τους.

Νωρίτερα, είχαν κληθεί και είχαν καταθέσει τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου, περισσότεροι από 30 συνδικαλιστικοί φορείς. Οι ενστάσεις, επιφυλάξεις και αντιρρήσεις των περισσότερων φορέων, επικεντρώθηκαν κυρίως στο άρθρο 25 του νομοσχεδίου, που προβλέπει την ένταξη ιατρών χωρίς ειδικότητα στον κλάδο ιατρών του ΕΣΥ, με την ιδιότητα του γενικού ιατρού μετά από αξιολόγησή τους, και ιατρών χωρίς ειδίκευση, οι οποίοι διαθέτουν πιστοποιητικό γενικής ιατρικής είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και έχουν προϋπηρεσία έως και 25 χρόνια σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Επίσης, διαφωνίες και προβληματισμός υπήρξε και για το άρθρο 26, με το οποίο παρέχεται η δυνατότητα «δεύτερης ευκαιρίας» στους ειδικευμένους γιατρούς και τους οδοντιάτρους ελεύθερους επαγγελματίες, που υποχρεώθηκαν με το νόμο του 2014 να αποχωρήσουν, καθώς τους υποχρέωνε να έχουν πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο ΕΣΥ.

Πάντως, και για τα δύο άρθρα υπήρξε διαφωνία και μεταξύ των συνδικαλιστικών φορέων. Η μία πλευρά έκανε λόγο για αναγκαιότητα των νέων ρυθμίσεων για την αποκατάσταση αδικιών ενώ η άλλη πλευρά εξέφρασε έντονες αντιρρήσεις, ιδιαίτερα «στο να χαρίζονται πιστοποιητικά γενικής ιατρικής και τίτλοι ειδικοτήτων», όπως υποστηρίχθηκε.

Ο υπουργός Υγείας υπερασπίστηκε τη θέση για πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ, με μηχανισμούς αξιολόγησης «και χωρίς ευνοιοκρατία», όπως είπε, τονίζοντας ότι αυτή η εργασιακή σχέση στηρίζει και εγγυάται το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας.

«Η παρέμβασή μας είναι ενισχυτική της δημόσιας φροντίδας και περίθαλψης και όχι της ιδιωτικής» κατέληξε ο κ. Ξανθός, ενώ έκανε λόγο «για κροκοδείλια δάκρυα που χύνουν σήμερα όσοι αποδόμησαν τις δημόσιες δομές υγείας».

Σχετικές ειδήσεις