ΥΓΕΙΑ

Ξεπέρασαν τα 400 τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην Καστοριά

Ξεπέρασαν τα 400 τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην Καστοριά
Αρνητικός ο πρώτος έλεγχος για σαλμονέλα και για βακτηριακή επιμόλυνση του νερού

Ακόμα δεν έχει προσδιορίσει το ΚΕΕΛΠΝΟ την πηγή της επιδημίας γαστρεντερίτιδας που έπληξε τα προηγούμενα 24ωρα το Άργος Ορεστικό και έστειλε στο Κέντρο Υγείας της περιοχής και στο Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς, περισσότερους από 400 ανθρώπους.

Τις τελευταίες ώρες, το φαινόμενο βρίσκεται σε ύφεση, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Η αυξημένη προσέλευση ασθενών με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας (εμέτους, διάρροιες και κοιλιακό άλγος) ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου (26/01/2019) και συνεχιζόταν αδιάκοπα μέχρι και το απόγευμα της Δευτέρας (28/01/2019).

Τα πρώτα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου δειγμάτων κοπράνων ασθενών που εστάλησαν στο Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας συνηγορούν υπέρ γαστρεντερίτιδας ιογενούς αιτιολογίας. Παράλληλα, από τον εργαστηριακό έλεγχο δειγμάτων νερού, δεν προκύπτουν μέχρι στιγμής στοιχεία βακτηριακής επιμόλυνσης. Αρνητικός ήταν, επίσης, ο εργαστηριακός έλεγχος για σαλμονέλα.

Πάντως, στην περιοχή έχει μεταβεί κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ. Οι ειδικοί επιστήμονες έχουν αναλάβει το συντονισμό της διερεύνησης και το σχεδιασμό αναλυτικής επιδημιολογικής μελέτης για την ανεύρεση των παραγόντων κινδύνου της επιδημίας.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις υπηρεσίες υγείας και τους τοπικούς φορείς δημόσιας υγείας με στόχο την παρακολούθηση του φαινομένου και τη λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας. Τέλος, υπενθυμίζει τη σύσταση για αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής για αποφυγή μετάδοσης του νοσήματος από άτομο σε άτομο.

Μέτρα πρόληψης της ιογενούς γαστρεντερίτιδας

  • Πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ιδιαίτερα μετά: α) τη χρήση της τουαλέτας, β) την αλλαγή πάνας μωρού (το πλύσιμο των χεριών πρέπει να εφαρμόζεται το ίδιο σχολαστικά και στο παιδί), γ) την επαφή με κατοικίδια ζώα και πτηνά, δ) το χειρισμό κοπράνων ζώων και ε) την επίσκεψη σε ζωολογικούς κήπους/μαγαζιά πώλησης μικρών ζώων κ.α.
  • Καθαρίζουμε σχολαστικά τις επιφάνειες που χρησιμοποιούνται κατά την προετοιμασία των τροφίμων καθώς και τα οικιακά σκεύη με σαπούνι και νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού.
  • Χρησιμοποιούμε οικιακή χλωρίνη για το καθάρισμα της κουζίνας και της τουαλέτας του σπιτιού.
  • Αποφεύγουμε τη χρήση σκευών (ποτήρια, πιάτα, κ.ά.) και άλλων προσωπικών αντικειμένων από κοινού με άλλα άτομα.
  • Πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό πριν από την προετοιμασία του φαγητού και αμέσως μετά το χειρισμό ωμών πουλερικών ή άλλου κρέατος και πριν από την επαφή με οτιδήποτε άλλο στο χώρο της κουζίνας.
  • Αποφεύγουμε το μαγείρεμα όταν έχουμε συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.
  • Αποφεύγουμε την κατανάλωση ατελώς μαγειρεμένου κρέατος, αυγών ή τροφίμων που περιέχουν ζωικά προϊόντα (π.χ. αυγά). Το κρέας θα πρέπει να μαγειρεύεται έως ότου τα υγρά του να είναι καθαρά και το χρώμα του στο κέντρο να μην είναι πλέον ρόδινο.
  • Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορούν να πολλαπλασιαστούν πολύ γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου και για αυτό θα πρέπει να τοποθετούμε στο ψυγείο τα υπολείμματα τροφίμων που δεν πρόκειται να καταναλωθούν μέσα στις επόμενες τέσσερις ώρες. Οι μεγάλες ποσότητες τροφίμων συντηρούνται καλύτερα στο ψυγείο όταν μοιράζονται και τοποθετούνται σε μικρότερες ποσότητες σε δοχεία αποθήκευσης.
  • Πλένουμε καλά σε τρεχούμενο νερό τα ωμά φρούτα και λαχανικά και απομακρύνουμε τα εξωτερικά φύλλα από λαχανικά όπως τα μαρούλια και τα λάχανα.

Περισσότερες πληροφορίες για τα μέτρα πρόληψης ιογενούς γαστρεντερίτιδας μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις