ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: 8 άξονες για πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία στην Ελλάδα

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: 8 άξονες για πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία στην Ελλάδα
Σύντομα θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ 12 νέοι βιοδείκτες

Πρόσβαση σε νέες διαγνωστικές εξετάσεις και καινοτόμες θεραπείες που έχουν τεκμηριωμένο κλινικό όφελος, περιλαμβάνει σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, η Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση του καρκίνου.

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που υλοποιεί το υπουργείο Υγείας, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», τη Δευτέρα (04/02/3019). Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ερευνητικό Εργαστήριο «George D. Behrakis» της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, ήταν ο Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Vytenis Andriukaitis.

Αφού διασφαλίστηκε η καθολική και δωρεάν πρόσβαση των πολιτών στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, είπε ο κ. Ξανθός, συμπεριλαμβανομένων και των ανασφάλιστων καρκινοπαθών, τώρα μέλημα του υπουργείου Υγείας είναι η χάραξη μιας «ολιστικής στρατηγικής και εφαρμόσιμης πολιτικής» από την πρωτογενή πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, την κατάλληλη θεραπεία και κλινικοεργαστηριακή παρακολούθηση, μέχρι την παρηγορητική και ανακουφιστική φροντίδα. Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό, οι 8 άξονες οι οποίοι συνθέτουν αυτήν τη στρατηγική είναι:

1. Η Ίδρυση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών, για το συντονισμό των δράσεων πρόληψης και ολοκληρωμένης φροντίδας των ασθενών, την προαγωγή της έρευνας, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και τη συνεργασία με δημόσιες δομές υγείας, Πανεπιστήμια, Ερευνητικά κέντρα, Επιστημονικές Εταιρείες, Διεθνείς Οργανισμούς και Ιδρύματα. Το Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου, το οποίο είναι ήδη έτοιμο να εισαχθεί στη Βουλή.

2. Η άμεση πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, μέσα από το νέο μηχανισμό Αξιολόγησης Φαρμάκων και Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ), ο οποίος διασυνδέεται με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης προσιτών τιμών αποζημίωσης. Με το Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ) του ΕΟΠΥΥ, διευκολύνεται- μετά από ιατρική γνωμοδότηση- η εξατομικευμένη πρώιμη πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες που δεν έχει ακόμα εγκριθεί η αποζημίωσή τους.

3. Η ενσωμάτωση διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Έχουν ήδη εκπονηθεί σε συνεργασία με τις Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες και εκκρεμεί η λειτουργική τους ένταξη στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ, σύγχρονα πρωτόκολλα για τους καρκίνους του μαστού, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του προστάτη και τις κακοήθειες του αιμοποιητικού συστήματος.

4. Η κατάρτιση αξιόπιστων Μητρώων Ασθενών, τα οποία θα διαλειτουργούν με τα Πρωτόκολλα και την Επιτροπή ΗΤΑ καθώς και με τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ) που ήδη έχει αναπτυχθεί και ενεργοποιηθεί στις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Στην κατάρτιση των Μητρώων, που αντιστοιχούν σε όλες τις μεγάλες κατηγορίες ογκολογικών παθήσεων, συμμετέχουν ενεργά η ακαδημαϊκή ιατρική κοινότητα, γιατροί του ΕΣΥ, εξειδικευμένοι επιστήμονες και εκπρόσωποι των Συλλόγων Ασθενών.

5. Η ανάπτυξη του Δικτύου Μονάδων Ιατρικής Ακριβείας που έχει δρομολογηθεί σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Παιδείας. Η αρχική πρόβλεψη είναι να λειτουργήσουν 4 Μονάδες Ιατρικής Ακριβείας στο πλαίσιο του Δημόσιου Τομέα και μάλιστα με προτεραιότητα στην Ογκολογία. Στόχος η σταδιακή εφαρμογή στην κλινική πράξη των νέων, επαναστατικών εξελίξεων στη μοριακή ιατρική, στη γονιδιακή διάγνωση και θεραπεία, που αλλάζουν ριζικά το τοπίο στην προσέγγιση και αντιμετώπιση του καρκίνου.

6. Η έγκριση αποζημίωσης νέων βιοδεικτών από τον ΕΟΠΥΥ. Χωρίς αυτούς τους κρίσιμους εργαστηριακούς δείκτες -οι οποίοι αποτελούν τη βάση της εξατομικευμένης θεραπείας των ασθενών- δεν μπορεί να προχωρήσει η Ιατρική Ακριβείας. Αναμένεται σύντομα η κοστολόγηση και έγκριση αποζημίωσης 12 νέων βιοδεικτών από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, με βάση τους οποίους θα είναι εφικτή η πιο στοχευμένη και αποτελεσματική θεραπεία μορφών καρκίνου που σχετίζονται με γονιδιακές μεταλλάξεις.

7. Η αναβάθμιση της ανακουφιστικής φροντίδας των καρκινοπαθών, με την ευχερή πρόσβαση σε οπιοειδή αναλγητικά και φαρμακευτική κάνναβη μέσα από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με «ειδική συνταγή ναρκωτικών» που θα χορηγείται από γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων, με βάση θεραπευτικά πρωτόκολλα επώδυνων συνδρόμων και ειδικά μητρώα ασθενών.

8. Η εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου πρόληψης και συστηματικού προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο, με στόχο την προαγωγή της υγείας, την έγκαιρη διάγνωση και τη μείωση της αποφεύξιμης θνησιμότητας λόγω νεοπλασματικών παθήσεων. Στην κατεύθυνση αυτή κρίσιμο ρόλο διαδραματίζει η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που είναι σε εξέλιξη και έχει ως «πυρήνα» της τις αποκεντρωμένες δημόσιες δομές (ΤΟΜΥ), τον οικογενειακό γιατρό και την διεπαγγελματική ομάδα υγείας, την κουλτούρα της πρόληψης, της αγωγής υγείας και της κοινοτικής φροντίδας. Το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η παχυσαρκία, οι περιβαλλοντικοί ρύποι, το ανθυγιεινό εργασιακό περιβάλλον, οι χρόνιες λοιμώξεις που ευνοούν την καρκινογένεση (Ηπατίτιδα C κλπ.), είναι οι προτεραιότητες ενός οργανωμένου σχεδίου πρόληψης και αποτροπής ενός σημαντικού φάσματος ογκολογικών παθήσεων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις