ΥΓΕΙΑ

Πατούλης: Δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της γονιμότητας στην Περιφέρεια Αττικής

Πατούλης: Δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της γονιμότητας στην Περιφέρεια Αττικής

To 1ο Φεστιβάλ Γονιμότητας στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Ιουνίου 2019, στο Ζάππειο, με θέμα την Υπογεννητικότητα και τον Τουρισμό Υγείας.

Η επιστημονική διημερίδα διοργανώθηκε από το Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας (International Health Τourism Center) υπο την αιγίδα της ΕΛΙΤΟΥΡ, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Ιατρών και της FedHatta, με τη συμμετοχή διαπρεπών επιστημόνων, πολιτικών και θρησκευτικών προσωπικοτήτων.

Το Σάββατο 8/6 οι εργασίες του συνεδρίου αφορούσαν στις επιστημονικές εξελίξεις, την πολιτική, θρησκευτική και κοινωνική διάσταση του ζητήματος της υπογεννητικότητας. Έλληνες και διεθνείς εμπειρογνώμονες κάλυψαν όλο το φάσμα του θέματος, από το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου μέχρι τη σχέση της γονιμότητας με τη μακροζωία. Συζητήθηκε επίσης το διεθνές νομικό πλαίσιο και η ελληνική νομοθεσία που είναι η ευνοϊκότερη στην Ευρώπη για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, καθώς και τα θρησκευτικά και πολιτικά ζητήματα που εγείρονται από το διεθνές φαινόμενο της υπογεννητικότητας με τη συμμετοχή στο πάνελ και του καρδιναλίου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Raymond Leo Burke.

Στη διημερίδα συμμετείχε με ομιλία του και συζήτηση με τους ειδικούς επιστήμονες ο Μητροπολίτης Φιλαδελφίας και Νέας Ιωνίας Γαβριήλ.

Έμφαση στην υπογεννητικότητα και το εξελισσόμενο δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας όπως και τις πολιτικές λύσεις που άμεσα απαιτούνται έδωσε στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας, Πρόεδρος της ΕΛΙΤΟΥΡ, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, και νέος Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι το θέμα της Γονιμότητας για την Ελλάδα είναι ζήτημα εθνικής ύψιστης σημασίας.

«Έχω υποσχεθεί ότι η Περιφέρεια Αττικής θα γίνει πρωτίστως περιφέρεια φιλική προς την οικογένεια, με μία δέσμη μέτρων που θα ενισχύουν τη γονιμότητα. Με το στόχο των περισσότερων από δύο παιδιών, λοιπόν, ανά οικογένεια, σε επίπεδο τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης θα ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για την ενθάρρυνση της τεκνοποιίας και την απόκτηση του τρίτου και κάθε επόμενου παιδιού, παράγοντα που με βάση τα σημερινά δεδομένα, μπορεί να επιφέρει την επιθυμητή διατήρηση και αύξηση του ελληνικού πληθυσμού», τόνισε ο κ. Πατούλης επισημαίνοντας ότι επιδίωξη είναι, η Αττική ως “Family friendly region” να αποτελέσει πρότυπο για όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Ο Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας και νέος Περιφερειάρχης Αττικής εξήρε το επίπεδο των Ελλήνων επιστημόνων στον τομέα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, που με το επιστημονικό τους έργο και τις διεθνείς διακρίσεις τους συνέβαλαν στην προσέλκυση παγκόσμιας κλίμακας ενδιαφερομένων τουριστών υγείας, «ζευγαριών που προσέρχονται στην Ελλάδα για να κάνουν το όνειρό τους για την απόκτηση παιδιού πραγματικότητα, και το επιτυγχάνουν».

Ο αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Γιατρών μαιευτήρας, ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Κωνσταντίνος Πάντος τόνισε ότι η Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή είναι η ιατρική ειδικότητα της χώρας που αποτελεί την αιχμή του δόρατος του Ελληνικού Τουρισμού Υγείας και έχει συντελέσει στην αποκατάσταση της επιστημονικής αξιοπιστίας των υπηρεσιών Υγείας που η Ελλάδα μπορεί σήμερα να προσφέρει στον κόσμο. Τόνισε ωστόσο ότι από κοινού, οι ιατροί της Ελλάδος και οι παράγοντες της πολιτείας οφείλουν να εντείνουν την προσπάθεια για να κατακτήσει η Ελλάδα στον Τουρισμό Υγείας την θέση που της αξίζει: «Δεν μένει κανείς μας στις προσωρινές του δάφνες, γιατί η επιστήμη που υπηρετούμε δεν παραμένει στάσιμη, απαιτεί το καινούριο με συνέργειες ανθρώπων και λαών για την προαγωγή της έρευνας και της εξέλιξης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντίνος Πάντος.

Τις εργασίες της διημερίδας συντόνισαν ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του 1ου Festival Γονιμότητας ανδρολόγος Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης και οι αντιπρόεδροι της Επιστημονικής Επιτροπής, ο καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής Γεώργιος Χρούσσος και ο διευθυντής της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αρεταίειο Νοσοκομείο καθηγητής Γεώργιος Κρεατσάς.

Στη Γιορτή της Γονιμότητας ο Γιώργος Πατούλης

Τη δεύτερη ημέρα, διεξήχθη η Γιορτή της Γονιμότητας. Ανάμεσα σε δεκάδες νέους γονείς και παιδιά που έχουν γεννηθεί με τις σύγχρονες μεθόδους της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής παρευρέθηκε ο Γιώργος Πατούλης.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ και νέος Περιφερειάρχης Αττικής αναφέρθηκε στο μειούμενο αριθμό γεννήσεων στη χώρα μας, ο οποίος όπως είπε, λόγω και της οικονομικής κρίσης, μετά το 2011 είναι χαμηλότερος από τον αριθμό θανάτων με δυσοίωνες προβλέψεις.

«Το σύνθημα είναι ότι Μπορούμε» δήλωσε ο κ. Πατούλης, και τόνισε ότι «εδώ στην Ελλάδα μας έρχονται ζευγάρια από όλα τα σημεία του κόσμου για να αποκτήσουν παιδί, εδώ λοιπόν και οι Έλληνες γονείς μπορούν να τα καταφέρουν. Η δύναμη της χώρας βρίσκεται στις νέες γενιές και το μέλλον ανήκει στα παιδιά της Ελλάδας».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις