ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ

G-DAY για την Ευρώπη και τις αγορές

G-DAY για την Ευρώπη και τις αγορές

Ελάχιστος είναι ο χρόνος μέχρι τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών αρχίσουν να μονοπωλούν τα διεθνή μίντια. Από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι σύνηθες πρωτοσέλιδο τα τελευταία χρόνια, έχουμε να δούμε τέτοια συγκέντρωση ξέων δημοσιογράφων στην Αθήνα.

Στην Ελλάδα θα κριθεί το μέλλον της ευρωζώνης. Αυτή τελικά ήταν και επιλογή των Γερμανών. Παρά το γεγονός ότι η κρίση στην Ισπανία και την Ιταλία δεσπόζουν, εάν η Ελλάδα μέσα στους επόμενους μήνες αποφασίσει να εγκαταλείψει το ευρώ και ζητήσει το πιθανότερο προστασία στη ζώνη του δολαρίου, θα την ακολουθήσουν και τα επενδυτικά κεφάλαια και πολλές από τις μεγάλες καταθέσεις που προς το παρόν ακολουθούν την διαδρομή από το ευρωπαϊκό Νότο, στις γερμανικές τράπεζες και εταιρείες. Το πουλόβερ της Ευρώπης θα αρχίσει να ξηλώνεται από την Ελλάδα.

Όμως και ο κίνδυνος του ντόμινο για τις διεθνείς αγορές μπορεί να ξεκινήσει από την Ελλάδα. Μια διπλή ύφεση για την Ευρώπη, που θα οδηγήσει στην αιφνιδιαστική και χωρίς κανόνες αποδόμηση της, με διαγραφές δισεκατομμυρίων ευρώ, από τα δημόσια χρέη των εθνικών κρατών, που θα εγκαταλείπουν το ευρώ, επιστρέφοντας στα εθνικά τους νομίσματα, σε συνθήκες αλλοφροσύνης και κοινωνικού χάους στο εσωτερικό τους, είναι το μέγα πρόβλημα για τη διεθνή οικονομία και όχι μόνον για τη Δύση.

Το σημειώναμε και χθες. Η Ελλάδα πλέον δεν είναι πειραματόζωο, ούτε το καναρίνι, το καταδικασμένο σε θάνατο στα ορυχεία της Γερμανίας. Είναι μια απασφαλισμένη χειροβομβίδα για τη ζώνη του ευρώ και την ευστάθεια της παγκοσμιοποιημένης αγοράς. Περιέργως η Γερμανία επιδιώκει να σκάσει η χειροβομβίδα αυτή, μέσα στο καλοκαίρι, θέλοντας προφανώς να αιφνιδιάσει και να προκαταλάβει τους Αμερικανούς, που βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο και δεν θέλουν χάος στις αγορές και ανατροπές στην πορεία ανάταξης της οικονομίας τους. Η Ελλάδα θα πρέπει τους επόμενους μήνες να κρατηθεί ζωντανή, «καθυστερώντας» την Γερμανία, από το να κατακτήσει την Ευρώπη ολόκληρη. Θα πρέπει να γίνει μήτρα της εξέγερσης των Εθνών και των Λαών, που θα αρνηθούν το Νέο Σύμφωνο του Ευρώ, που εκβιαζόμενες θα υπερψηφίσουν οι κυβερνήσεις τους.

Δύσκολο έργο, που προϋποθέτει ότι σε συνθήκες ανταρτοπόλεμου, η Ελλάδα θα κρατηθεί ζωντανή. Σε μια πρώτη φάση θα πρέπει να δούμε τι ψήφισαν οι Έλληνες. Σε μια δεύτερη φάση να αποκτήσουμε κυβέρνηση. Πολλά θα κριθούν για τις αγορές μέσα στις επόμενες ώρες, μέχρι να ανοίξει η Ασία, απόψε τη νύχτα για μας. Μετά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αύριο το πρωί και η Γουόλ Στριτ αύριο Δευτέρα μετά το μεσημέρι. Το ενδιαφέρον στο κόκκινο.

Το χειρότερο σενάριο παραμένει να μην μπορεί να σχηματισθεί κυβέρνηση στην Αθήνα μέσα στις επόμενες μέρες. Μια σύσκεψη ανωτάτων στελεχών στην Ιπποκράτους, του ΠΑΣΟΚ, υπό τον Βενιζέλο, δίνει αρνητικό κλίμα. Το ΠΑΣΟΚ για να συμμετάσχει σε κυβέρνηση με τη ΝΔ, θέλει και τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και αν είναι δεύτερο κόμμα. Κάπως έτσι άρχισαν και οι διερευνητικές εντολές μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου και φθάσαμε στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Το σύστημα διακυβέρνησης της μεταπολίτευσης, αλαζονικό, αδιάφορο, αντεθνικό, αυτοκαταστροφικό μπορεί να θέλει να παρασύρει στον Καιάδα ολόκληρη την Ελλάδα μαζί του.

Αλλά ας περιμένουμε τις επιλογές των Ελλήνων, για να σχηματοποιήσουμε τα σενάρια κυβέρνησης συνασπισμού, που προκύπτουν...