ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ

Τι μας φέρνει ο Παπαδήμος

Τι μας φέρνει ο Παπαδήμος

Σήμερα στις 7 το απόγευμα έχουμε τις προγραμματικές δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Λουκάς Παπαδήμος θα στηριχθεί στη μείωση των δαπανών , αντί για νέους φόρους. Όμως οι φόροι που ήδη έχουν αποφασισθεί και ψηφισθεί είναι υπερβολικοί, δεν μπορούν να λειτουργήσουν, με το μέσο εισόδημα σε κάθετη πτώση και εκτός των άλλων τροφοδοτούν την ύφεση , άρα απομακρύνουν την περίπτωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που χρειάζεται η Ελλάδα.

Ο δεύτερος άξονας που θα στηριχθεί ο νέος πρωθυπουργός είναι οι ραγδαίες αποκρατικοποιήσεις.

Στις παρούσες συνθήκες όμως οι επιχειρήσεις με μεγάλη συμμετοχή του Δημοσίου, λόγω της πολιτικής Παπανδρέου της τελευταίας διετίας , έχουν χάσει την αξία τους.

Ομοίως και η αξία της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Σύμφωνα με τους βασικούς κανόνες της ελεύθερης οικονομίας αλλά και της λογικής, δεν πουλάω όταν έχω σημαντική υποτίμηση των αξιών. Ειδικά εάν θέλω να προωθήσω την εξυγίανση και την ενθάρρυνση μια οικονομίας έθνους-κράτους , όπως στην περίπτωση μας η Ελλάδα.

Ο κ. Λ. Παπαδήμος λοιπόν , εάν επιτρέψει ραγδαίες αποκρατικοποιήσεις και πώληση της δημόσιας περιουσίας τότε θα επιτρέψει πλιάτσικο σε βάρος της Ελλάδος ( θα συναινέσει μάλιστα σε αυτό και η Ν.Δ με τον αρμόδιο κ Μουρμούρα ;). Ουσιαστικά θα ανοίξει διάπλατα την πόρτα του «φρενοκομείου», αφού για παράδειγμα θα βρουν αμέσως την δικαιολογητική τους βάση οι πρώτες επιθετικές ανακοινώσεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Φυσικά τέτοιου τύπου πολιτικές δεν διευκολύνουν τα έσοδα παρά μόνον εντελώς βραχυπρόθεσμα, ενώ ανατινάζουν την μεσοπρόθεσμη προοπτική της χώρας για ανάκαμψη.

Πως θα περιορισθούν οι δαπάνες; Από την μείωση του όγκου του κράτους. Που σημαίνει κάθετη μείωση οργανισμών , υπουργείων και αριθμών υπαλλήλων στις μη παραγωγικές θέσεις, πίσω από την γενική ιδιότητα του διοικητικού υπαλλήλου γενικών καθηκόντων. Και αυτό θα το πετύχει μια κυβέρνηση, 50 μελών, από τις μεγαλύτερες της Μεταπολίτευσης;

Θα έπρεπε ενδεχομένως ο κ. Παπαδήμος , να είχε αναλάβει πρώτος υπουργός Οικονομίας στις κυβερνήσεις του Γ. Παπανδρέου, το 2009, αντί του ανεκδιήγητού και υποψήφιου κατηγορούμενου, σε ειδικό δικαστήριο του εγγύς μέλλοντος, Γ. Παπακωσταντίνου. Τότε το συγκεκριμένο πλάνο, που δείχνει την χρεοκοπία της ζώνης του ευρώ, θα είχε μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

Τώρα το μόνο που θα επέλθει είναι το χάος, με τα κόμματα που συγκροτούν τον κυβερνητικό συνασπισμό να συγκρούονται μεταξύ τους και να βλέπουν τα ποσοστά τους στις δημοσκοπήσεις να καταρρέουν.

Όσο για το πλιάτσικο που ετοιμάζεται θα γίνει κατανοητό σε ολόκληρη την Ευρώπη, ότι δεν μπορεί να συμβεί ακόμη και αν τα κόμματα εξουσίας (κυβερνήσεις και αντιπολιτεύσεις) προχωρήσουν σε «μεγάλους συνασπισμούς». Η Ευρώπη δεν είναι Γερμανική ενδοχώρα και δεν πρόκειται να γίνει , παρά τις εθνικιστικές φαντασιώσεις του Βερολίνου.

Ο κ. Παπαδήμος για να έχει πιθανότητες επιτυχίας στο εγχείρημα θα πρέπει να ξεκινήσει από την επανεξέταση του υπολογισμού των ελλειμμάτων του 2009, προχωρώντας σε μια επαναδιαπραγμάτευση των στόχων των μνημονίων και την σαφή αντίθεση να υπογράψει η Ελλάδα, με τη δανειακή σύμβαση 2 , την απώλεια της εθνικής της κυριαρχίας και του δικαιώματος ασυλίας επί της δημόσιας περιουσίας της, με εγκυρότητα μάλιστα άνω των 180 ψήφων στο Κοινοβούλιο. Το γερμανικό σχέδιο «Εύρηκα» θα πρέπει να πάει στα σκουπίδια, όπου και ανήκει.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις ο φετινός χειμώνας προβλέπεται πολύ καυτός…