ΤΑΣΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Βρέθηκαν σολομοί στην έρημο (τι πρέπει να ξέρετε)

Βρέθηκαν σολομοί στην έρημο (τι πρέπει να ξέρετε)

Ένα κωμικό, καλοκαιρινό, ρομαντικό, εξωτικό ρομάντζο, που κολυμπάει (όπως και οι σολομοί) ανάποδα στο ρέμα, για να μας θυμίσει, πως σε κάθε έρημος, υπάρχει μια όαση. Αρκεί να θέλουμε να τη βρούμε. Αυτό είναι το «Ψαρεύοντας Σολομούς στην Υεμένη». Aπό την Πέμπτη 5 Ιουλίου στις αίθουσες.

***Το 2006, ο βρετανός συγγραφέας Πολ Τορντέι έγραψε το βιβλίο «Ψαρεύοντας Σολομούς στην Υεμένη». Η επιτυχία του ήταν τέτοια, που διασκευάστηκε σε ραδιοφωνικό σίριαλ του BBC 4, κέρδισε το βραβείο Boolinger Everyman Wodehouse Prize και το βραβείο Waverton Good Read Award.

*** Η Χάριετ, σύμβουλος ενός σεΐχη της Υεμένης, θα μεταφέρει στον ειδικό στην αλιεία σολομών, Άλφρεντ, την επιθυμία του εργοδότη της, να καταστήσουν δυνατό το ψάρεμα σολομών στην έρημο, κάτι που ο ίδιος αρχικά θα θεωρήσει παράλογο. Θα πειστεί όμως από τη γραμματέα του πρωθυπουργού της Βρετανίας, προς όφελος των Βρετανοαραβικών σχέσεων. Ο Άλφρεντ σταδιακά θα ερωτευτεί το όνειρο του Σεΐχη αλλά και την Χάριετ της οποίας το αγόρι θεωρείται νεκρός στον πόλεμο του Αφγανιστάν. Κι ενώ όλα δείχνουν να πηγαίνουν πρίμα, τόσο με το σχέδιο του ψαρέματος των σολομών, όσο και με τον έρωτα του Άλφρεντ για τη Χάριετ, αφ’ ενός η «σολομονική» θα πέσει θύμα εχθροπραξιών, κι αφ’ ετέρου το αγόρι της Χάριετ θα βρεθεί ζωντανό και θα επιστρέψει. Μην μαυρίζει η διάθεση σου, για ρομαντική κομεντί πρόκειται.

***Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο «διεθνής» βρετανός Γιούαν Μακ Γκρέγκορ ενώ στο πλευρό του βρίσκονται οι Έμιλι Μπλαντ και Κρίστιν Σκοτ Τόμας. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο 3 φορές υποψήφιος για Όσκαρ δημιουργός του «Σοκολά», Λάσε Χάλστρομ. Το σενάριο ο βραβευμένος με Όσκαρ για το "Slumdog Millionaire", Σάιμον Μποφόι, υπεύθυνος μεταξύ άλλων για το σενάριο του "Full Monty" και το σενάριο του επόμενου " Ηunger Games". Που σημαίνει ότι τον αγαπάνε οι ανεξάρτητοι, τον εμπιστεύεται το Χόλιγουντ. Τι καλύτερο;

***Ο σολομός, είναι ένα πανέμορφο (και πεντανόστιμο) μεγάλο ψάρι που μπορεί να φτάσει σε μήκος το 1μιση μέτρο και τα 25 κιλά. Η ιδιαιτερότητά του συνίσταται στο ότι ενώ ουσιαστικά ζει στη θάλασσα, την εποχή που πρόκειται να γεννήσει μεταναστεύει στο ποτάμι, κολυμπώντας ανάποδα στη ροή του νερού, προς το μέρος του ποταμού που γεννήθηκε και ο ίδιος (σε ευχαριστώ wikipedia)

***Η Δημοκρατία της Υεμένης είναι κράτος της Μέσης Ανατολής, από τις αρχαιότερες κοιτίδες πολιτισμού, που λόγω κλίματος και μουσώνων ανήκει στην εύφορη «Ευδαίμονα Αραβία» αλλά είναι ταυτόχρονα μία από τις φτωχότερες αραβικές χώρες με ποσοστό ανεργίας που αγγίζει το 40% (δηλαδή είναι αδέλφια μας).

***Οι κριτικοί έγραψαν:

ROLLING STONE: Η ταινία ξεχωρίζει μέσα στη Νεκρή Θάλασσα των τυποποιημένων Χολιγουντιανών συνταγών, με το πνεύμα και την έκπληξη της.

NEW YORK POST: Είναι απόλαυση να περάσεις δύο ώρες παρέα με τους χαρακτήρες της ταινίας.

WASHINGTON POST: Μια παράλογα ευγενική ρομαντική που λειτουργεί σαν ένα παράδοξο θαύμα.

LOS ANGELES TIMES: Ένα υπέροχο cast στο κέντρο μιας πανέξυπνης ιστορίας που αναμιγνύει σύγχρονα οικολογικά θέματα με παλιομοδίτικες πολιτικές ίντριγκες και μοντέρνο ρομαντισμό.

USA TODAY: Μια ταινία που με διακριτικό αλλά έντονο τρόπο σου υπενθυμίζει πως πρέπει να βρίσκεις την όαση, όσο βαθιά και αν είσαι χαμένος στην έρημο.