ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Οσμή «σκανδάλου» για λογαριασμό της Dolphin του κ. Καμπουρίδη;

Οσμή «σκανδάλου» για λογαριασμό της Dolphin του κ. Καμπουρίδη;

Αύξησαν σε μια... νύχτα κατά 65% τους συντελεστές δόμησης, αποκλείοντας από το χτίσιμο μόνο το ρέμα (πάλι καλά), δίχως να αυξήσουν καθόλου τη δυναμικότητα της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων και της αφαλάτωσης...

Εντονότατο κατά πολλούς σήμα... «σκανδάλου» «εκπέμπεται» από τη σπουδή και τη βιασύνη με την οποία πρόσφατα έσπευσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης να υπογράψει τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, στις οποίες συναρμόδια είναι η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη για την έγκριση δημιουργίας δύο Σύνθετων Τουριστικών Καταλυμάτων σε Κέα και Μήλο.

Με τις αποφάσεις αυτές καθορίζονται και οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία των έργων αυτών, τα οποία και θα υλοποιηθούν μόνο αν προκύψει αδειοδότηση των εταιριών που έχουν ήδη εκφράσει το σχετικό ενδιαφέρον.

Μεταξύ των δύο projects, όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΑΞΙΑ», είναι αυτό του σύνθετου τουριστικού καταλύματος στην περιοχή Βρόσκοπος, Δήμου Κέας, που περιλαμβάνει ξενοδοχείο πέντε αστέρων, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, κέντρο θαλασσοθεραπείας, κέντρο καταδυτικού τουρισμού, υποστηρικτικά έργα όπως εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, μονάδα αφαλάτωσης κολυμβητικές δεξαμενές, εσωτερικό οδικό δίκτυο, εσωτερικά δίκτυα υποδομών κλπ.

Όπως αναφέραμε ήδη το έργο, επένδυση που εικάζεται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 60-70 εκατ. ευρώ, πρόκειται να υλοποιηθεί από εταιρείες του ομίλου Dolphin Capital, του γνωστού επιχειρηματία Μίλτου Καμπουρίδη.

Ωστόσο, κάπου εδώ ξεκινά η... οσμή του σκανδάλου, για την οποία και θα πρέπει να δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις ο Υπουργός κ. Μανιάτης, καθώς δεν έχουν περάσει παρά ελάχιστα 24ωρα από τη δημοσιοποίηση λεπτομερειών που προκαλούν ήδη τις πρώτες σημαντικές αντιδράσεις και στην τοπική κοινωνία. Όπως τονίζεται σε σχετικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής», στη νέα Υπουργική Απόφαση αυξάνεται κατά 65% η δόμηση στο τουριστικό χωριό, όπου θα θα κατασκευαστεί το project, καθώς:

-Το μέγεθος της επένδυσης πολλαπλασιάστηκε με χρήση ευεργετικής διάταξης στον Ν.4179/13 (κατάργησε το μέγιστο ποσοστό της επιφάνειας των νησιών με επιφάνεια 100-150 τ.χλμ. στο οποίο είναι δυνατή η ανάπτυξης σύνθετων και ολοκληρωμένων τουριστικών υποδομών μικτής χρήσης).

Όπως αναφέρει η Καθημερινή: «Το μέγεθος της επένδυσης (η οποία είχε αρχικά εγκριθεί στα τέλη του 2012) πολλαπλασιάστηκε με τη χρήση ευεργετικής διάταξης στον Ν. 4179/13, με την οποία τροποποιήθηκε σημειακά το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό (λίγο πριν αναθεωρηθεί). Πρόκειται για διάταξη που, όπως αναφέρεται στην απόφαση των δύο υπουργείων, «κατάργησε το μέγιστο ποσοστό της επιφάνειας των νησιών με επιφάνεια 100 - 150 τ. χλμ. στο οποίο είναι δυνατή η ανάπτυξη σύνθετων και ολοκληρωμένων τουριστικών υποδομών μεικτής χρήσης».

Με τις νέες διατάξεις ο επενδυτής μπορεί να χρησιμοποιήσει τα 644 στρέμματα από τα 649 στρ. που διαθέτει (τα υπόλοιπα 5 στρ. είναι ρέμα), έναντι των 195 στρ. που επιτρεπόταν με την προηγούμενη νομοθεσία. Και να χτίσει 32.200 τ.μ., από 19.500 τ.μ. στην απόφαση του 2012. Επίσης, οι κλίνες αυξήθηκαν από 230 σε 330 και το ποσοστό των κατοικιών που μπορεί να πωληθεί ή να ενοικιαστεί από 40% σε 60%. Συνολικά η επένδυση εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ».

Και ενώ θα περίμενε κανείς το αυτονόητο, αυτή η αύξηση στους παραπάνω όρους χρήσης να προκαλέσει και ανάλογη αύξηση στη δυναμικότητα εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, καθώς και της μονάδας αφαλάτωσης, κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιήθηκε, τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή, καθώς δεν αποκλείεται να προκύψουν αλλαγές, λόγω των αντιδράσεων που θα κορυφωθούν καθώς το θέμα, μόλις τώρα αρχίζει να παίρνει τις διαστάσεις που του αξίζουν...

Βέβαια, ακόμα και γι' αυτό τα προέβλεψαν όλα οι συναρμόδιοι Υπουργοί, αφού στην απόφαση προστέθηκε και μια ασυνήθιστη, όπως χαρακτηρίζεται στο ρεπορτάζ της Καθημερινής, πρόβλεψη, περί αποκλειστικής χρήσης εμφιαλωμένων νερών για την κάλυψη όλων των αναγκών σε πόσιμο νερό.

Διαβάστε επίσης:

Bloomberg: Πρώτη προσφορά για τον Αστέρα από την Dolphin Capital

Ντροπή! Νομιμοποιούν τα αυθαίρετα εντός του αιγιαλού

Εφοπλιστές: Χρωστούν εκατομμύρια στα ασφαλιστικά ταμεία

Νομοσχέδιο - «σκούπα» για τα αυθαίρετα