ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Κωδικοί, μεσάζοντες και... βρώμικες δουλειές

Κωδικοί, μεσάζοντες και... βρώμικες δουλειές

Δύο δημόσιοι υπάλληλοι, ο ένας στη Νέα Δημοκρατία, ο άλλος στο ΠΑΣΟΚ κι ένας ιδιωτικός υπάλληλος στη μέση, σε ρόλο «παιδιού» για τις βρώμικες δουλειές. Ξεφυλλίζοντας το υπ΄αρίθμ. 1940/2014 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών που κατ΄αποκλειστικότητα παρουσιάζουμε σήμερα, κάπως έτσι ένιωσα διαβάζοντας τις λεπτομέρειες της υπόθεσης εκβιασμού με πρωταγωνιστή τον πρώην πρόεδρο του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, Χ.Τομπούλογλου.

Της Γεωργίας Λινάρδου

Αυτό το βούλευμα δεν είναι και ότι καλύτερο για τους τρεις κατηγορούμενους της υπόθεσης που έχει μείνει γνωστή στα σύγχρονα χρονικά ως «μίζα» και αναφέρεται στον περασμένο Δεκέμβρη οπότε και ο τότε πρόεδρος του Αγλαΐα Κυριακού, στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, Χ. Τομπούλογλου συλλαμβάνεται επ' αυτοφώρω λίγο πριν χαρεί από το περιεχόμενο του κίτρινου φακέλου που περιείχε 25.000 ευρώ και ήταν αποτέλεσμα εκβιασμού, σύμφωνα με την αστυνομία και τις δικαστικές αρχές.

Η δίκη, βέβαια, δεν έχει οριστεί ακόμη, αλλά το βούλευμα ολοκληρώθηκε προ ημερών και αναμένεται πλέον να οριστεί η δικάσιμος.

Κι αν ο περασμένος Δεκέμβρης για τον Χ.Τομπούλογλου ήταν εφιαλτικός, κι αυτός δεν είναι καλύτερος. Τότε μιλούσε «για σκευωρία». Σήμερα, όμως, σιωπά. Και όχι μόνον ο ίδιος, αλλά και το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, μέχρι προσφάτως Τομεάρχης Υγείας του κόμματος, παιδίατρος Στέφανος Μιχαλάκος, διευθυντής του Τμήματος Αύξησης και Ανάπτυξης στο ίδιο νοσοκομείο. Ο άνθρωπος αυτός άκουσε το όνομα του να μπλέκεται στην υπόθεση εκείνον τον Δεκέμβρη και έσπευδε στα κανάλια να εκφράσει την έκπληξη του γι' αυτό. Για το γεγονός ότι ο τότε προϊστάμενος του, όταν μιλούσε με τους «μεσολαβητές» για να αποσπάσει από μία εταιρεία χρήματα, τον ανέφερε ως συνεργάτη του.

Αν εκείνες οι συνομιλίες δεν καταγράφονταν, η εξέλιξη ίσως και να ήταν διαφορετική. Όμως, το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών, είχε άλλη άποψη. Ο Χ.Τομπούλογλου δίχως να γνωρίζει ότι τον ηχογραφούν (κι αυτό έχει σημασία) προσπαθούσε να εξασφαλίσει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για τον ίδιον αλλά και για ένα ακόμη άτομο προκειμένου να προχωρήσει η δουλειά με μια εταιρεία που είχε αναλάβει τη διαφημιστική προβολή προγράμματος για την Παιδική Παχυσαρκία που έτρεχε το Νοσοκομείο. Ο επιστημονικός υπεύθυνος εκείνου του προγράμματος ήταν ο Στ.Μιχαλάκος.

Περίπου ένα χρόνο μετά από τη δημόσια έκφραση «έκπληξης» για την εμπλοκή του, το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών θεωρεί ότι ο ισχυρισμός του «κρίνεται παντελώς αβάσιμος καθόσον εάν δεν είχε οργανώσει από κοινού με τον Χ.Τομπούλογλου το σχέδιο να εξαναγκάσουν τον... να τους καταβάλλει χρηματικά ωφελήματα, απειλώντας τον διά τρίτου προσώπου ότι θα κηρύξουν έκπτωτη την Εταιρεία του, τότε ο Χ.Τομπούλογλου δεν θα ανέφερε στις συνομιλίες του με τον... το όνομα του ως εκείνου που θα έπαιρνε μερίδιο από το προϊόν της δοσοληψίας, αφού εάν ο Στ.Μιχαλάκος δεν είχε συμμετοχή, θα κυνδύνευε ο Χ.Τομπούλογλου να αποκαλυφθεί το σχέδιο του σε τρίτους...»

Οπως προκύπτει από το βούλευμα, η πρώτη φορά που ακούστηκε η «απειλή» ότι θα κηρυχθεί έκπτωτη η συγκεκριμένη εταιρεία, ήταν στις 28 Νεομβρίου 20113, δηλαδή ένα μήνα πριν σκάσει η ιστορία. Εκείνη την ημέρα είχε γίνει συνάντηση στο Νοσοκομείο του Χ.Τομπούλογλου με γιατρό, επιστημονική συνεργάτη του Στ.Μιχαλάκου.

Μερικές ημέρες αργότερα ο Χ. Τομπούλογλου ανέφερε στον «μεσάζοντα» επί λέξη: «Εγώ δεν είμαι μαλάκας αυτήν την εποχή να αναθέτω δουλειές εκατόν ενενήντα χιλιάδων ευρώ και να μην παίρνω μία, ή θα κάνουν κίνηση να μου δώσουν μερίδιο σε μένα και στο σύμβουλο του υπουργείου, ονόματι Μιχαλάκος, με τον οποίο αναθέσαμε στην εταιρεία το θέμα για την παιδική παχυσαρκία ή θα καταγγείλω τον διαγωνισμό και θα τους καταστρέψω. Δε θέλω, όμως, καμία επικοινωνία μ' αυτούς μήπως μου τη στήσουμε και θέλω να μεταφέρεις αυτό το μήνυμα».

Απορίας άξιο, ωστόσο φαίνεται από το πολυσέλιδο βούλευμα ότι ο πρώην πρόεδρος του Νοσοκομείου δεν αναφέρει ούτε μία, ούτε δύο φορές το όνομα του Στ. Μιχαλάκου ως συνεργάτη του σε αυτήν την ιστορία, αλλά αρκετές.

Ο Στ.Μιχαλάκος ως συντονιστής-διευθυντής της Επιστημονικής ομάδας του προγράμματος κατά της παχυσαρκίας ήταν αρμόδιος για την παρακολούθηση, την παραλαβή και τη σύνταξη πρακτικού παραλαβής του παραδοθέντος έργου από την εταιρεία (η οποία δέχθηκε τον εκβιασμό). «Το πρακτικό και αν έκανε δεκτές όλες τις παρασχεθείσες εργασίες, θα οδηγούσε δι' εγκρίσεως από το ΔΣ του Νοσοκομείου, στην καταβολή της αμοιβής της αναδόχου Εταιρείας και ήταν εκείνος που με την πιο πάνω ιδιότητά του είχε εξαρχής μεταφέρει στον Χ.Τομπούλογλου παράπονα για τον τρόπο διεξαγωγής του ανατεθέντος έργου, που όμως ήταν προσχηματικά», επισημαίνεται μεταξύ άλλο στο βούλευμα.

Ενδιαφέρον, πάντως, έχει πως η καταγραφή της συνομιλίας του Χ.Τομπούλογλου με τον άνθρωπο που μεσολάβησε για λογαριασμό της εταιρείας με σκοπό να αποκαλυφθεί ο εκβιασμός, «έγινε νομότυπα» με βάση επικυρωμένη διάταξη της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Αθηνών με το υπ' αριθμ. 234/2014 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών. Κι εν τέλει αποτελεί επίσημο στοιχείο.

Για το τρίτο πρόσωπο της ιστορίας, τον Χρ.Τριανταφύλλου αποκαλύπτεται σήμερα ότι την ημέρα της σύλληψής του μαζί με τον Χ.Τομπούλογλου, έγινε έρευνα στο διαμέρισμα του, όπου και βρέθηκε μικροποσότητα ναρκωτικών ουσιών για προσωπική χρήση, όπως τουλάχιστον κατέληξε η ανακριτική έρευνα και ένα σπρέϊ πιπεριού.

Αντίστοιχες έρευνες έγιναν και στο σπίτι του Χ.Τομπούλογλου. Που κατέληξαν; Σε βιβλιάρια καταθέσεων τα οποία αποκάλυψαν ότι ο ίδιος μαζί με τον Χρ.Τριανταφύλλου διέθεταν τρεις κοινούς λογαριασμούς στην Εθνική Τράπεζα «όπου διακινούσαν από τον Οκτώβριο 2008 πολύ υψηλά χρηματικά ποσά».

Και για τους τρεις κατηγορούμενους αναφέρεται στο βούλευμα ότι «είναι δε πρόσωπα που διαπράττουν εκβιάσεις κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια».
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στις 20 Δεκεμβρίου 2013, τέσσερις ημέρες πριν από τη σύλληψη του Χ.Τομπούλογλου ο ίδιος εμφανίστηκε στον «μεσάζοντα» (Αναστάσιο Γκιάτη, πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στην Alpha Bank) και του είπε μεταξύ άλλων «ότι τον πιέζει ο γιατρός (Μιχαλάκος) και να προτείνει στην... να τους δώσουν τριάντα χιλιάδες...Τέλος ότι αν πήγαιναν όλα καλά θα άνοιγαν οι δουλειές τους και θα έτρωγαν όλοι με χρυσά κουτάλια»...

Όπως προκύπτει από την έρευνα των δικαστικών αρχών «οι κατηγορούμενοι δρώντας στο πλαίσιο του σχεδίου που είχαν από κοινού διαμορφώσει και προσυμφωνήσει λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης των, αποφεύγοντας οποιαδήποτε τηλεφωνική ή διά ζώσης επικοινωνία με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας... μεταφέροντας τις απαιτήσεις τους μόνον μέσω τρίτων προσώπων με τους οποίους συνομιλούσαν κωδικοποιημένα και φρόντισαν κατά την παραλαβή του ζητηθέντος χρηματικού ποσού να χρησιμοποιήσουν τον Χρ.Τριανταφύλλου κατηγορούμενο μη δημόσιο υπάλληλο, ο οποίος ενεργώντας επίσης οργανωμένα, βρισκόταν σε εγγύς σημείο και παρέλαβε το φάκελο με τα χρήματα από τον Χ.Τομπούλογλου...»

Πάντως, ποινική δίωξη είχε ασκηθεί τότε και στον παιδίατρο Στ.Μιχαλάκο, δίχως όμως να πραγματοποιηθεί κάποια έρευνα στους τραπεζικούς του λογαριασμούς, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία. Σε αντίθεση, μάλιστα, με τον άμεσο διωγμό του Χ.Τομπούλογλου από το Νοσοκομείο και από το κόμμα του, εκείνος παραμένει στη θέση του. Και στο Νοσοκομείο και στο... κόμμα. Δίχως να έχω σοβαρή γνώση του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, αναρωτιέμαι απλώς τι θα σήμαινε μία ποινική δίωξη και παραπομπή σε δίκη για κακουργηματική πράξη σε έναν απλό δημόσιο υπάλληλο...

Εδώ και μία εβδομάδα η νομική υπηρεσία Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού έχει ζητήσει από την Εισαγγελία Αθηνών επίσημη ενημέρωση για την παραπομπή του γιατρού Στέφανου Μιχαλάκου, μα απάντηση δεν πήρε. Για το θέμα, παρενέβη, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, και ο υπουργός Υγείας Μ.Βορίδης ο οποίος φέρεται να ζήτησε «την αποπομπή του από το Νοσοκομείο», όπως τουλάχιστον μας μεταφέρουν συνάδελφοι του γιατροί...

Σχετικές ειδήσεις