ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Προκαλεί την κοινή γνώμη η S&B στη Μήλο

Προκαλεί την κοινή γνώμη η S&B στη Μήλο

Προκλητική στάση τηρεί η διοίκηση της εταιρείας S&B απέναντι στα ΜΜΕ που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλεί στη Μήλο και στη θάλασσα με την ανεξέλεγκτη ρίψη εξορυκτικών αποβλήτων περλίτη.

Μετά τη δημοσιότητα που έχουν πάρει οι αποκαλύψεις του "newsbomb.gr" και του «Πρώτου Θέματος» -οι οποίες γίνονται αποκλειστικά για την ενημέρωση της κοινής γνώμης- ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Κρίτων Αναβλαβής ευαισθητοποιήθηκε να δώσει εξηγήσεις.

Εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ωστόσο, δεν απαντά στις αποκαλύψεις και στα στοιχεία που ήρθαν στο φως. Το ύφος του κ. Ανεβλαβή δείχνει πως η διοίκηση της εταιρείας δεν θέλει να βάλει φρένο σε ένα συνεχιζόμενο οικολογικό έγκλημα, ούτε να συμμορφωθεί σε διεθνή πρότυπα. Προκαλεί και ισχυρίζεται ότι θα συνεχιστούν οι δικαστικοί αγώνες αντί να διακοπεί διά παντός η υποβάθμιση του περιβάλλοντος στη Μήλο, σε ένα από τα ομορφότερα νησιά του Αιγαίου.

Πώς προκαλεί ο κ. Αναβλαβής; Έγραψε κι έστειλε μία απαντητική ανακοίνωση για εσωτερική κατανάλωση σε τοπικό διαδικτυακό μέσο αντί να ακολουθήσει τη δεοντολογία και να επικοινωνήσει με τα ΜΜΕ που έκαναν τις αποκαλύψεις. Η μεροληπτική ενημέρωση συνιστά φόβο και έμμεση ενοχή. Γιατί άραγε το στέλεχος της S&B δεν προέβη στη σύνταξη μιας συγκεκριμένης απάντησης με την οποία θα αντικρούει μία προς μία τις αποκαλύψεις μας;

Αντ' αυτού επιδεικνύει μια ανοίκεια στάση έναντι θεμελιωδών εξουσιών του κράτους όπως είναι η δικαστική και η εκτελεστική. Με ύφος που δεν αρμόζει σε ανώτατο στέλεχος κραταιάς επιχείρησης που επιδεικνύει αύξηση κερδών κατά 85% στο εξάμηνο του 2011 συγκριτικώς με πέρυσι.

Δύο στοιχεία

Με άλλα λόγια, μια εταιρεία που κέρδισε 10,4 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς σε σχέση το αντίστοιχο διάστημα του 2010 δεν συμμορφώνεται με δικαστικές αποφάσεις και με υγειονομικές διατάξεις, λειτουργώντας ως κράτος εν κράτει!

Διαβάστε τι αναφέρει η απάντηση του κ. Αναβλαβή:

1. «Η οριστική έκβαση του δικαστικού αγώνα είναι διαδικασία μακρού χρόνου, δεν τελειώνει υποχρεωτικά την εβδομάδα αυτή και θα συντελεστεί στον τελικό βαθμό σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την Ελληνική νομοθεσία και δικονομία».

Με τον τρόπο αυτό δηλαδή, ο διευθύνων σύμβουλος της S&B κ. Κρείττων Αναβλαβής φαίνεται ότι στέλνει μήνυμα στους ενδιαφερόμενους ότι εν όψει της δίκης που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου στη Σύρο, η εταιρεία επιφυλάσσεται να συνεχίσει την προσβολή αποφάσεων. Ίσως να μην είναι τυχαίο το τηλεφώνημα που έγινε την περασμένη Τετάρτη όταν έπρεπε να αρχίσει η ακροαματική διαδικασία και ξαφνικά έγινε τηλεφώνημα για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο δικαστικό μέγαρο.

2. «Όσον αφορά στην Υγειονομική Διάταξη της 21.9.11, η πραγματική της διάσταση έχει ήδη επικοινωνηθεί με την κοινοποίηση από 17.10.11 επιστολής μου προς τον Υπουργό Υγείας. Επιπλέον σας γνωρίζω ότι η διάταξη αυτή έχει προσβληθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας».

Αν μη τι άλλο αυτή είναι μαρτυρία ανυπακοής σε υπουργική απόφαση και απέναντι σε επιστήμονες - κρατικούς λειτουργούς και σε υπηρεσίες που προώθησαν το θέμα στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ώστε να λυθεί ένα πάγιο αίτημα των πολιτών και να προασπισθεί η δημόσια υγεία.

Μισόλογα

Η αντίδραση του διευθύνοντος συμβούλου της S&B επιβεβαιώνει την αίσθηση που αποκόμισαν οι δημοσιογράφοι που έκαναν ρεπορτάζ υπό αντίξοες συνθήκες για όσα συμβαίνουν στη Μήλο. Τα μισόλογα, οι υπαινιγμοί και οι ασάφειες ήταν ένα μέρος των όσων συμβαίνουν στο νησί σε βάρος του περιβάλλοντος, των θεσμών και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Ο συντάκτης ή οι συντάκτες της απάντησης πώς εννοούν τη δημοσιογραφία και την ελευθεροτυπία; Τέλος θεωρείται απαράδεκτο να προσποιούνται κάποιοι, στην S&B τον σπιτονοικοκύρη που «ξεχνά» ότι έχει ήδη εισπράξει ενοίκια 2 εκατ. και στέλνει αντεκδικητικά εξώδικα σχετικά με οφειλές για τις οποίες χωρούν σοβαρές ενστάσεις για μια σειρά από οικονομικά ζητήματα, ύψους μόλις 10% επί του ποσού των ενοικίων πού έχουν ήδη πληρωθεί, μόνο και μόνο επειδή ο ενοικιαστής τυγχάνει να κάνει την δουλειά του σωστά ως δημοσιογράφος.

Κάποιες φορές η ευπρέπεια και η σοβαρότητα πρέπει να συμβαδίζει με τη λογική γι' αυτό περιμένουμε να μάθουμε τι θα γίνει με τα βιομηχανικά απόβλητα που επιβαρύνουν το περιβάλλον από τις εγκαταστάσεις στα Βούδια και το Τσιγκράδο.

Επίσης, θα υπενθυμίσουμε ότι οι Κινέζοι ισχυρίζονται πως μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις. Εμείς δημοσιεύσαμε και θα δημοσιεύσουμε ακόμα περισσότερες φωτογραφίες, επομένως θα χρειαστούν εξηγήσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες (υπεύθυνες) λέξεις κι όχι υβριστικά σχόλια από «θιγμένους αναγνώστες». Την αλήθεια κύριοι! Σεβαστείτε επιτέλους την αλήθεια.

Ο Λάκης Λαζόπουλος

Στο θέμα αναφέρθηκε στη σημερινή του εκπομπή «Αλ Τσαντίρι» και ο Λάκης Λαζόπουλος ο οποίος είπε ότι το καλοκαίρι βρισκόταν στη Μήλο και πληροφορήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα.

Μέσα από την εκπομπή του ο κ. Λαζόπουλος ζήτησε να κλείσει η «πληγή της Μήλου».

Δείτε το σχετικό video: