ΕΘΝΙΚΑ

Oruc Reis: Από τη διπλωματία των σεισμών στις απειλές με τα γεωτρύπανα

Oruc Reis: Από τη διπλωματία των σεισμών στις απειλές με τα γεωτρύπανα

Oruc Reis: Ο φονικός σεισμός που χτύπησε Σμύρνη και Σάμο έφερε για λίγο κοντύτερα την Ελλάδα και την Τουρκία, ωστόσο αποδείχθηκε πως για τον Ταγίπ Ερντογάν η διπλωματία των σεισμών διαρκεί όσο κι ένας σεισμός…

Λίγες μόλις ώρες μετά τα μηνύματα αβρότητας στο Twitter και την επικοινωνία που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Ταγίπ Ερντογάν πυροδότησε για άλλη μια φορά κλίμα έντασης για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε ότι οι ερευνητικές δραστηριότητες της χώρας του θα συνεχιστούν τόσο με τα σεισμογραφικά πλοία όσο και με τα γεωτρύπανα Fatih και Kanuni

Τις παραπάνω δηλώσεις συνόδευσε και η νέα NAVTEX αφορά και τα συνοδευτικά του τουρκικού ερευνητικού Αταμάν και Τζένγκις Χαν και έχει χρονική διάρκεια μέχρι τις 20 Νοεμβρίου.

Η νέα Navtex της Τουρκίας φαίνεται στον χάρτη στην περιοχή που είναι χρωματισμένη με κόκκινο χρώμα.

Ταυτόχρονα ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, ειρωνεύτηκε την Αθήνα, λέγοντας ότι εξανίσταται σε κάθε NAVTEX και παραπονιέται συνεχώς σε τρίτες χώρες. «Είναι μάταιη η προσπάθεια της Ελλάδας να εξανίσταται στις δραστηριότητές μας μετά από κάθε NAVTEX , με βάση τις μαξιμαλιστικές της διεκδικήσεις. Η χώρα μας θα συνεχίσει τις έρευνες στην περιοχή στο πλαίσιο των δικαιωμάτων μας που προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο», ανέφερε.

Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε την Αθήνα σε διάλογο «άνευ όρων» για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και για τα υπόλοιπα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών.

Η Αθήνα πάντως δεν μένει με σταυρωμένα χέρια. Όσο κι αν η Άγκυρα θεωρεί μάταιες τις ελληνικές αντιδράσεις η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να υπερασπίζεται την κυριαρχία της χωρίς να πέφτει στις παγίδες της Τουρκίας που αποζητά ένα θερμό επεισόδιο με ευθύνη της Ελλάδας.

Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ σημειώνει πως «δυστυχώς η Τουρκία με την έκδοση νέας παράνομης Navtex για την περίοδο 1-14 Νοεμβρίου, με την οποία δεσμεύει περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι συνεχίζει να αγνοεί τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών».

Στη νέα τουρκική Navtex αντέδρασε και η Λευκωσία, καταγγέλλοντας ότι είναι παράνομη γιατί οι συντεταγμένες είναι στη δική της ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, ωστόσο η Άγκυρα την απέρριψε, σημειώνοντας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και υποστηρίζοντας ότι η Λευκωσία δεν έχει δικαιοδοσία στην περιοχή.

Το σίγουρο είναι πως μέχρι στιγμής επιβεβαιώνονται οι αναλυτές που συνδέουν τις προκλήσεις του Ερντογάν με τις αμερικανικές εκλογές. Το αποτέλεσμά τους θα κρίνει και την συμπεριφορά της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, χωρίς να αποκλείεται περαιτέρω κλιμάκωση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Πλησιάζει η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο - Ποια τα επόμενα βήματα της Αθήνας