ΑΠΟΨΕΙΣ

Εκδικητική Πορνογραφία-Πράξη Εγκληματική

Εκδικητική Πορνογραφία-Πράξη Εγκληματική

Το θέμα της εκδικητικής πορνογραφίας που ρυθμίστηκε με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, απασχόλησε τη δημοσιότητα πριν κάποιους μήνες. Την απασχόλησε λόγω της επωνυμίας του θύτη. Και όμως το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο

Υπάρχει, εξελίσσεται και συντρίβει ψυχικά χιλιάδες θύματα που έρχονται αντιμέτωπα με αυτή την παράνομη συμπεριφορά.

Η εκδικητική πορνογραφία αποτελεί πράξη παράνομη, συνδεδεμένη με την ψηφιακή εποχή που δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητη και αρρύθμιστη από το νομοθέτη.

Υπήρχε ένα νομοθετικό κενό που έπρεπε άμεσα να καλυφθεί, αφού ως πράξη δεν τυποποιούνταν μέχρι πρότινος ως ποινικό αδίκημα.

Με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τυποποιήθηκε η εκδικητική πορνογραφία ως ξεχωριστή αξιόποινη πράξη, που προστατεύει όποιους δέχονται προσβολή της γενετήσιας ζωής και ελευθερίας τους στην ιδιωτική τους ερωτική ζωή, από αναρτήσεις προσωπικών τους στιγμών στο διαδίκτυο ή σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις οποίες ουδέποτε έδωσαν τη συναίνεση να κοινολογηθούν.

Αν ανατρέξει κάποιος στον ορισμό του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη συγκεκριμένη συμπεριφορά θα διαπιστώσει πως συνιστά μορφή σύγχρονης κυβερνοβίας που αποσκοπεί στο να εκθέσει, να στιγματίσει και να προσβάλλει.

Η ψηφιακή τεχνολογία που είναι πλέον προσβάσιμη σε όλους παρέχει εύκολα το μέσο τέλεσης του αδικήματος. Η κινητικότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπει τη γρήγορη και πλατιά μετάδοση του παράνομου περιεχομένου.

Θύματα μπορεί να είναι ενήλικες και ανήλικοι που λόγω της φύσης του εγκλήματος αδυνατούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Η βαρύτητα και η κοινωνική έκταση της προσβολής είναι τόσο μεγάλη που προκαλεί σοβαρές βλάβες στην ψυχική και σωματική υγεία των θυμάτων, συχνά ανεπανόρθωτες, που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε αυτοκτονία.

Μπορεί να έχετε διαβάσει την ιστορία της Amanda Todd. Μιας κοπέλας από τον Καναδά που είδε αναρτήσεις από την προσωπική της ζωή να την ακολουθούν όπου και αν πήγαινε. Μέχρι που έβαλε τέλος στη ζωή της.

Αμέτρητες τέτοιες υποθέσεις υπάρχουν καθημερινά από ένα έγκλημα που στην Ελλάδα δεν είχε τυποποιηθεί.

Με το άρθρο 38 του νέου νόμου προστέθηκε στον ποινικό μας κώδικα νέο άρθρο 346 για το συγκεκριμένο αδίκημα.

Η παράγραφος 1 του άρθρου 38 τυποποιεί ως αξιόποινη την πράξη της εκδικητικής πορνογραφίας και την τιμωρεί σε βαθμό σοβαρού πλημμελήματος.

Δηλαδή τιμωρεί κάθε πράξη με την οποία αποκαλύπτεται σε τρίτα πρόσωπα, από δράστη που δεν έχει το δικαίωμα, πραγματική, αλλοιωμένη ή σχεδιασμένη εικόνα, ακόμη και κάθε είδους οπτικό ή οπτικοακουστικό υλικό, που αποτυπώνει μια μη δημόσια πράξη του άλλου που αφορά στη γενετήσια ζωή του, όπως για παράδειγμα φωτογραφίες, εικόνες ή βίντεο στα οποία απεικονίζεται η γενετήσια ζωή του θύματος.

Προϋπόθεση απόδειξης της βλάβης είναι να παραπέμπει η πράξη του δράστη σε πρόσωπο που μπορεί να ταυτοποιηθεί. Δηλαδή να διακρίνεται είτε το πρόσωπο είτε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του θύματος που το καθιστούν αναγνωρίσιμο.

Η παράγραφος 2 επεκτείνει το αξιόποινο και στην απειλή τέλεσης της παραπάνω πράξης. Και αυτό γιατί έχει αποδειχθεί πως ακόμη και η απειλή αυτής της μορφής προκαλεί στον απειλούμενο αφόρητη ψυχολογική πίεση, όπως ακριβώς και η τέλεση της πράξης.

Πρόκειται για μια ορθή και απόλυτα αιτιολογημένη προσθήκη που αποσκοπεί στο να νομοθετηθεί αυστηρά το συγκεκριμένο θέμα στο σύνολό του.

Η παράγραφος 3 του άρθρου 38 προβλέπει διακεκριμένες κακουργηματικές μορφές του εγκλήματος που επισύρουν ποινή κάθειρξης μέχρι οκτώ (8) ετών και χρηματική ποινή, σε 4 περιπτώσεις τέλεσης του συγκεκριμένου εγκλήματος:

α) όταν το έγκλημα τελείται με ανάρτηση στο διαδίκτυο ή σε άλλο μέσο κοινωνικής δικτύωσης με αόριστο αριθμό αποδεκτών,

β) όταν το έγκλημα τελείται από ενήλικο και αφορά ανήλικο

γ) όταν το έγκλημα τελείται σε βάρος νυν ή πρώην συζύγου ή συντρόφου του υπαιτίου ή σε βάρος προσώπου που συνοικεί με αυτόν ή έχει μαζί του σχέση εργασίας ή υπηρεσίας ή βρίσκεται υπό την επιμέλεια ή την προστασία του ή δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Καλύπτει δηλαδή πρόσωπα στα οποία η εγγύτητα και η ιδιαίτερη σχέση εμπιστοσύνης ή εξάρτησης που έχει δημιουργηθεί με τον δράστη, τα καθιστά αδύναμα να αντιδράσουν ή να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και

δ) όταν το έγκλημα τελείται με σκοπό να αποκτήσει ο υπαίτιος της εγκληματικής πράξης περιουσιακό όφελος για τον εαυτό του ή για άλλον.

Τέλος, η παράγραφος 4 προβλέπει πως αν κάποια από τις πράξεις των προηγούμενων παραγράφων οδήγησε το θύμα σε θάνατο επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα (10) ετών και χρηματική ποινή.

Η εκδικητική πορνογραφία συνιστά μια συμπεριφορά παράνομη, εγκληματική αλλά και με κοινωνικούς όρους απαράδεκτη. Η καταγραφή προσωπικών στιγμών σε ανύποπτο χρόνο, ακόμη και όταν γίνεται με τη συναίνεση του προσώπου δεν παρέχει καμία συναίνεση για την κοινοποίησή της.

Κανένας και καμία δεν έχει το δικαίωμα να εκθέτει και να προσβάλλει. Κανένας και καμία δεν έχει το δικαίωμα να εργαλειοποιεί προσωπικές, ιδιαίτερες στιγμές της γενετήσιας ζωής για οποιοδήποτε λόγο. Κανένας και καμία δεν μπορεί να φέρνει ανθρώπους στα όρια της απόγνωσης.

Ήταν ανάγκη να ρυθμιστεί αυτό το πεδίο. Νομοθετήσαμε αυστηρά για να μη βρεθούν άλλοι άνθρωποι «κρεμασμένοι» στις αναρτήσεις του διαδικτύου. Για να προστατέψουμε άνδρες και γυναίκες στο δικαίωμά τους στη γενετήσια ελευθερία και για να δώσουμε ένα καθαρό μήνυμα σε όσες και όσους σκόπευαν να το κάνουν, να το ξανασκεφτούν.