BOMBER

«Κάνε το όπως ο Κικίλιας»

«Κάνε το όπως ο Κικίλιας»

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας είναι ρεαλιστής και μαχητής όσο λίγοι... 

Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 15 μήνες από την ανακοίνωση του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος που εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη.

Γυρίζοντας το χρόνο πίσω, στο ξεκίνημα της πανδημίας που μας άλλαξε τη ζωή, θυμάμαι ότι η Ελλάδα πήρε στα σοβαρά την υγειονομική απειλή από τις αρχές Ιανουαρίου. Τότε που δεν είχε περάσει το κατώφλι της Ευρώπης, τότε που ουσιαστικά απασχολούσε μόνο την Κίνα.

Πριν τελειώσει ο Ιανουάριος του 2020, ο Βασίλης Κικίλιας είχε ορίσει τα 13 Νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό, είχε συντονίσει ΕΟΔΥ και ΕΚΑΒ που έκαναν καθημερινά ασκήσεις προσομοίωσης και ετοιμότητας, είχε συντονιστεί με την Πολιτική Προστασία, είχε συναντηθεί με την Επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, συνάντησε δύο φορές την Κινέζα Πρέσβη – κίνηση που αποδείχθηκε καθοριστική, καθώς η Ελλάδα ήταν στους νικητές του «παγκοσμίου πολέμου» για την εξασφάλιση μασκών και μέσων ατομικής προστασίας που θα διεξαγόταν τους πρώτους κρίσιμους μήνες του 2020.

Συγκάλεσε σε συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας, το Κεντρικό Συμβούλιο των Υγειονομικών Περιφερειών, κινήθηκε αποφασιστικά, δίνοντας οδηγίες και θέτοντας σε ετοιμότητα όλο το υγειονομικό δυναμικό της χώρας.

Την 1η Φεβρουαρίου 2020 ανακοίνωσε τον ορισμό του Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα ως εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό. Λίγες μέρες μετά ανακοίνωνε την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που θα πλαισίωναν τον εθνικό μας Λοιμωξιολόγο.

Έχοντας κλείσει μόλις έξι μήνες στην Αριστοτέλους, ο Βασίλης Κικίλιας ήξερε ήδη ότι η χώρα θα έδινε τη μάχη του κορονοϊού στηριζόμενη σε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας χτυπημένο από την δεκαετή οικονομική κρίση, τη δεκαετία των μνημονίων και των περιοριστικών δημοσιονομικών πολιτικών που έβλαψε σοβαρά το σύστημα υγείας.

Με την τόλμη και την αποφασιστικότητα του ηγέτη σε περίοδο εθνικής κρίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στο πλευρό του Υπουργού του και έβαλε το χέρι στην τσέπη. Πάνω από 10.000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και 3.500 προσλήψεις μονίμων ιατρών και νοσηλευτών, δεν είναι κακή επίδοση για μια Κυβέρνηση που δεν έχει κλείσει ακόμα διετία.

202101131940289226-900x507.jpg
Δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 για την δραματική προσπάθεια του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού για να σωθούν ανθρώπινες ζωές στη μάχη με τον κορονοϊό.

Ο υπουργός Υγείας, ρεαλιστής και μαχητής όσο λίγοι, κατάφερε έτσι και έστησε εν καιρώ «πολέμου» ένα Ε.Σ.Υ. το οποίο έχει περάσει από την απόλυτη απαξίωση σε πρωτοφανή ποσοστά αναγνώρισης σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Ποσοστά που ακολουθούν και τον ίδιο και τον κατατάσσουν σταθερά στους 2 κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη – μόνο ο Δένδιας τον πέρασε μετά τη «φάπα» που έριξε στον Τσαβούσογλου.

Πολλοί, εκτός αλλά και εντός Νέας Δημοκρατίας, έσπευσαν να μιλήσουν για σύμπτωση. Για μια σειρά τυχαίων γεγονότων που βοήθησαν την πατρίδα μας να τα καταφέρει...

Και τότε άρχισε η συζήτηση για το εμβόλιο.

Όταν ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε τον περασμένο Αύγουστο πως τέλος Δεκεμβρίου θα έχουν αρχίσει οι εμβολιασμοί, δέχτηκε τη μεγαλύτερη επίθεση που θυμάμαι να έχει δεχτεί κάποιος που μεταδίδει μια τόσο καλή και ελπιδοφόρα είδηση.

Ο Κικίλιας δεν πτοήθηκε. Κανείς στο υπουργείο Υγείας δεν πτοήθηκε. Ήξεραν ότι το πρότζεκτ των εμβολιασμών, η μεγαλύτερη υγειονομική επιχείρηση που έχει γίνει ποτέ στη χώρα, δεν θα ήταν κάτι απλό. Θα έπρεπε να στηθεί μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.

Και θα έπρεπε να πετύχει, παράλληλα με τη λειτουργία των Νοσοκομείων που έβγαιναν από την πίεση του δεύτερου κύματος και θα αντιμετώπιζαν τη σφοδρότητα του τρίτου: ευτυχώς με εμπειρότερους και περισσότερους υγειονομικούς, καλύτερες υποδομές, τριπλάσιες κλίνες ΜΕΘ.

Από τη διαμόρφωση των χώρων που στεγάζουν τα εμβολιαστικά κέντρα, εντός Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας ή νέων αυτόνομων, μέχρι την εκπαίδευση του προσωπικού, χιλιάδες εργατοώρες, εκατοντάδες τηλεδιασκέψεις, υπό το συντονισμό του ίδιου του Κικίλια, ο οποίος τόνιζε συνεχώς πως το στοίχημα του εμβολιασμού θα κερδηθεί στο πεδίο της ψυχολογίας και της ανθρώπινης προσέγγισης των υγειονομικών μας προς τους πολίτες.

Και είχε δίκιο.

Όσοι το έχουν ζήσει μιλούν για την απίστευτη συμπεριφορά των υγειονομικών μας σε όλη τη διαδικασία, από την άφιξη του πολίτη στο εμβολιαστικό κέντρο, μέχρι και το «τσίμπημα». Το πάντρεμα της Ελευθερίας με την αγάπη για τον συνάνθρωπο και τον πατριωτισμό.

Εδώ και λίγα 24ωρα, το lockdown έχει τελειώσει και τυπικά, οι πρώτοι τυχεροί πέρασαν ήδη το πρώτο τους Σαββατοκύριακο στο χωριό τους ή σε ένα νησί.

Τις επόμενες 40 μέρες θα γίνουν στη χώρα περισσότεροι εμβολιασμοί από όσους έχουν γίνει από την αρχή έως σήμερα.

Το τείχος ανοσίας θα έχει χτιστεί εντός του καλοκαιριού και θα απομένει η Επιστήμη για μια ακόμα φορά, τελευταία ελπίζω, να αποφασίσει αν θα κάνουμε τρίτη δόση, αν θα κάνουμε εμβόλιο κάθε χρόνο ή και τα δύο.

Δεν ξέρω αν θα επιλέξει η κυβέρνηση να δώσει ξανά οικονομικό επίδομα στους υγειονομικούς.

Δεν ξέρω αν θα τους εντάξει στα ΒΑΕ, καθολικά ή κάποιους κλάδους τους.

Δεν ξέρω αν αντέχει να κάνει και άλλες προσλήψεις, περισσότερες μόνιμες ή πιο στοχευμένες.

Ξέρω με σιγουριά ότι όσοι προέβλεπαν την κατάρρευση του Ε.Σ.Υ. έχουν διαψευστεί. Γιατί είχαμε τελικά πολύ καλή ομάδα, που στην κρίσιμη ώρα είχε τον κατάλληλο προπονητή.

Και είναι η ίδια ομάδα, που μας εμβολιάζει με την ευγένεια που θα θέλαμε να εισπράττουμε σε κάθε συναναστροφή μας με το Δημόσιο.

Γιατί όπως μου είπε κάποιος φίλος: «Αυτό το Δημόσιο θέλουμε, με την οργάνωση και το χαμόγελο των εμβολιαστών μας. Ας το κάνουν όλοι όπως ο Κικίλιας. Τόσο δύσκολο είναι;»

Όχι, δεν είναι.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χαλάρωσης συνέχεια:Τι ανοίγει σήμερα, ποιες δραστηριότητες παίρνουν το πράσινο φως της επανεκκίνησης