BOMBER

Μετά την μετάλλαξη «Δ» έρχεται η «Ε» και μετά ποιος ξέρει τι μας περιμένει;

Μετά την μετάλλαξη «Δ» έρχεται η «Ε» και μετά ποιος ξέρει τι μας περιμένει;
InTime

Τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα, όσο ενδεχομένως παρουσιάζονται, υπό την έννοια ότι είναι τόσες πολλές οι μεταλλάξεις των κορονοϊών που κανείς δεν είναι σίγουρος ότι θα ξεμπερδέψουμε εύκολα με αυτό τον βραχνά…

Μετά τις μεταλλάξεις «Δ» και «Δ PLUS», οι επιστήμονες κάνουν λόγο για μια νέα μετάλλαξη του ιού που φέρει το όνομα Έψιλον και η οποία φαίνεται να είναι ακόμα πιο επιθετική, ενώ δυστυχώς δεν έχει διευκρινιστεί αν τα εμβόλια που κυκλοφορούν στην αγορά μπορούν να προσφέρουν ικανοποιητική ανοσία έναντι της μετάλλαξης «Ε». Κοινώς, πιασ’ τ’ αυγό και κούρευτο.

Ακόμα και αν δεν είσαι επιδημιολόγος ή καθηγητής Φαρμακολογίας, γίνεται σαφές ότι πρέπει – με τον ένα ή τον άλλο τρόπο – να μάθουμε να ζούμε με τους κορονοϊούς για πολλά χρόνια. Αυτό που λέγεται και ακούγεται ευρέως ότι αν εμβολιαστούμε όλοι μας θα τελειώσουν όλα και θα χαθεί ο ιός, μάλλον δεν στέκει πρακτικά.

Το ερώτημα το έχουμε ξαναθέσει: Άραγε αν επιτύχουμε τα όποια επιθυμητά – κατά την επιστημονική κοινότητα - αποτελέσματα εμβολιασμών, είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε τελειώσει με αυτό τον εφιάλτη των κορονοϊών; Μπορεί κάποιος να πει κάτι τέτοιο με βεβαιότητα ή μήπως θα συνεχίσουμε για πολλά χρόνια να κυνηγάμε την ουρά μας με διάφορες μεταλλάξεις του κορονοϊού και αντίστοιχες πανδημίες ιών;

Επίσημα κανένας επιστήμονας δεν απαντά ευθέως και είναι ευκολονόητο το γιατί δεν απαντά…

Η χώρα πρέπει να οχυρωθεί έναντι των πανδημιών και όχι μόνο έναντι της Δ ή της Ε ή της οποιαδήποτε άλλης μετάλλαξης. Άρα το πρώτο μέλημα θα πρέπει να είναι η ισχυρή στελέχωση του ΕΣΥ, η ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση όλων των πολιτών στα όπλα της επιστήμης (εμβόλια και φάρμακα, αντιϊικά κλπ) καθώς και η σωστή τήρηση των μέτρων υγειονομικής προστασίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα μπαίνουμε σε συνεχή και καταστρεπτικά lockdown.

Εδώ που φτάσαμε φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι επαναλαμβανόμενες καραντίνες σκληρού τύπου δεν έχουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Πολιτικά μιλώντας και όχι ιατρικά, οι επιδημίες των κορονοϊών δεν είναι παροδικές. Είναι κάτι που θα μας απασχολήσει για πολλά χρόνια και συνεπώς απαιτείται μακροπρόθεσμη στρατηγική αντιμετώπισής τους. Δεν θα έχουμε συνθήκες μηδενικής διασποράς του ιού και εξαφάνισης της νόσου, ακόμα κι αν κάνουμε σαν «ρομποτάκια» ότι ακριβώς μας λέει η επιστημονική κοινότητα.

Επίσης δεν βοηθάει καθόλου η όποια προσπάθεια ορισμένων να ενσπείρουν στα σπλάχνα της ελληνικής κοινωνίας ένα νέο εθνικό διχασμό του τύπου: Ψεκασμένοι (ανεμβολίαστοι) – Μεταλλαγμένοι (εμβολιασμένοι).

Ούτε όλοι οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι ψεκασμένοι, ούτε αυτοί που έκαναν το εμβόλιο είναι εξ’ ορισμού μεταλλαγμένοι. Ο χυδαίος αυτός πόλεμος με εκφράσεις πεζοδρομίου που διακινείται από ορισμένους στα social media οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς.

Κάθε πολίτης αυτής της χώρας έχει το δικαίωμα να επιλέξει με νηφαλιότητα αν θα κάνει ή όχι το εμβόλιο και να αναλάβει την ευθύνη της πράξης του. Όλα τα άλλα είναι να’χαμε να λέγαμε.

Προφανώς κάποιοι χαίρονται με αυτές τις διασπαστικές τάσεις εντός της ελληνικής κοινωνίας. Το θέμα είναι πόσο «τσιμπάτε» εσείς, πόσο «τσιμπάμε» όλοι μας σε ένα τέτοιο βρώμικο ομολογουμένως παιχνίδι…