BOMBER

Βαριές «σκιές» για τη διοίκηση του δήμου Σερίφου

Βαριές «σκιές» για τη διοίκηση του δήμου Σερίφου

Την τελευταία τετραετία φτάνουν περίεργες καταγγελίες στα δημοσιογραφικά γραφεία για την παρούσα διοίκηση του δήμου ότι έχει μετατρέψει τη Σέριφο σε μια πάλαι ποτέ… σταλινική κωμωδία.

Η Σέριφος είναι γνωστή παγκοσμίως για την κυκλαδίτικη αγέρωχη ομορφιά της. Άγρια βραχώδη τοπία που περιβάλλονται από χρυσό γάλανες παράλιες, με τον αέρα να δεσπόζει τις περισσότερες μέρες του χρόνου. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει την αφρόκρεμα της κοινωνίας μας, όπως πολίτικους, επώνυμους καλλιτέχνες, εύρωστους ανθρώπους και πανάκριβα γιοτ. Αρκετοί από αυτούς έχουν χτίσει πολυτελής βίλες, διακριτικά καμουφλαρισμένες μέσα στα σκληρά της βράχια. Μέχρι εδώ τίποτα κακό.

Όμως την τελευταία τετραετία φτάνουν περίεργες καταγγελίες στα δημοσιογραφικά γραφεία για την παρούσα διοίκηση του δήμου ότι έχει μετατρέψει το νησί σε μια πάλαι ποτέ… σταλινική κωμωδία.

Αν αληθεύουν οι καταγγελίες τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και κάποιος πρέπει να ασχοληθεί επισταμένως με τα όσα συμβαίνουν στο νησί. Και η Δικαιοσύνη και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν σκιές ότι κάποιο μέλος του δημοτικού συμβουλίου κάνει και τον «νερουλά». Πουλάει δηλαδή νερό σε βίλες, σπίτια, ξενοδοχεία, αλλά επειδή δεν μπορεί να το πουλάει νομίμως, χρεώνει με αιτιολογία τη μεταφορά του νερού!

Κατά τρόπο περίεργο τα υπόλοιπα συναφή έργα όπως η σύνδεση του φράγματος του νησιού με το δίκτυο ύδρευσης δεν προχωράνε, και παραμένουν στα συρτάρια εδώ και χρόνια. Γιατί άραγε; Για να μην μείνουν χωρίς δουλειά τα ιδιωτικά βυτιοφόρα που μεταφέρουν και πουλάνε νερό;

Αδειάζουν το φράγμα για να γεμίζουν ένα πηγάδι, όπου αργότερα τα γνωστά βυτιοφόρα με τις γνωστές απευθείας αναθέσεις αναλαμβάνουν την «μεταφορά πόσιμου ύδατος» λένε κάτοικοι και παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης στο νησί. Έχει βουίξει ο τόπος στην Σέριφο.

Μάλιστα οι «κακές γλώσσες» λένε ότι επόμενος στόχος τους είναι θα είναι η καταστροφή μια εκ των ομορφότερων παραλίων του νησιού για να κατασκευάσουν μια μονάδα αφαλάτωσης, ώστε ο «νερουλάς» να μεταφέρει το νερό για ΠΑΝΤΑ.

Οι σκιές για την δράση της σημερινής διοίκησης στον Δήμο Σερίφου συνεχίζονται και με καταγγελίες περί φωτογραφικών διαγωνισμών για συγκεκριμένους εργολάβους και έργα οδοποιίας χωρίς καν να τηρούνται οι στοιχειώδεις προδιαγραφές ασφαλτόστρωσης όπως ισχύουν σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι όλο το νησί υποφέρει στο γνωστό στένωμα του δρόμου, στο γεφυράκι όπου οδηγοί και συνεπιβάτες εγκλωβίζονται εκεί για 30 μπορεί και 40 λεπτά, ενώ ο παραλιακός δρόμος στο Λιβάδι που περνά μπροστά από το γήπεδο και οδηγεί στην βόρειο δυτική πλευρά του νησιού παραμένει ακόμα χωματόδρομος.

Τραγελαφικές καταστάσεις που εκθέτουν όλο το νησί και δημιουργούν προσκόμματα στην τουριστική του ανάπτυξη. Δεν είναι λίγοι αυτοί που επισημαίνουν ότι η κατάσταση έχει γίνει ανυπόφορη λόγω της προβληματικής λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού Λυμάτων στη Σέριφο, ενώ κάποιοι συνεχίζουν ανενόχλητοι την απόρριψη αποβλήτων στην «ακριβή» θάλασσα της Σερίφου! Αλλά δε βαριέσαι, όσο γίνονται αγοροπωλησίες των οικοπέδων και ρίχνουμε μπετά, τι μας νοιάζει; Αυτός είναι ο παραλογισμός που επικρατεί στους τοπάρχες του νησιού και κάθε χρόνο η κατάσταση επιδεινώνεται. Οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας έχουν παρέλθει εδώ και 6 χρόνια, ενώ η βιολογική επεξεργασία των λυμάτων είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Τα ανεπεξέργαστα λύματα καταλήγουν σε παράκτιο υγρότοπο στη θέση "Τσιλιπάκι" και στη συνέχεια στη θάλασσα.

Υποκρισία; Αδιαφορία; Πάντως όλοι στο Δήμο γνωρίζουν πολύ καλά, πως η απόρριψη αποβλήτων σε μικρούς παράκτιους υγρότοπους, όπως αυτός στο Τσιλιπάκι, απαγορεύεται ως καταστροφική για το περιβάλλον και το τοπικό οικοσύστημα. Μάλιστα σε Υπουργική Απόφαση στο ΦΕΚ 1176/Β 2000 αναφέρεται χαρακτηριστικά: "Χαρακτηρίζουμε ως τοπία ιδιαίτερου κάλλους τη νήσο Σέριφο καθώς και τις νησίδες Σεριφοπούλα, Βους και Γλαρονήσι του Νομού Κυκλάδων, με στόχο την προστασία και ανάδειξη του φυσικού, ιστορικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς".

Τώρα που βαίνουμε στο τελευταίο κατοστάρι των εκλογών μήπως αυτές τις πολύ σοβαρές καταγγελίες να τις κοιτάξουν προσεκτικά οι υπεύθυνοι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και οι εισαγγελικές αρχές;