ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ

Καταρρέουν οι ιδεοληψίες Γαβρόγλου για το μάθημα των Θρησκευτικών - Η Δικαιοσύνη μίλησε

Καταρρέουν οι ιδεοληψίες Γαβρόγλου για το μάθημα των Θρησκευτικών - Η Δικαιοσύνη μίλησε

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, το ΣτΕ, υποστηρίζει ότι πρέπει να επιδιώκεται η ανάπτυξη της Ορθόδοξης Χριστιανικής συνείδησης – Η απόφαση γκρεμίζει τους μύθους και τις ιδεοληψίες που επιχείρησε να περάσει τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και οι προηγούμενοι υπουργοί Παιδείας της Κουμουνδούρου Νίκος Φίλης και Κώστας Γαβρόγλου - Παράλληλα, οι αλλόθρησκοι θα μπορούν να παίρνουν απαλλαγή 

Επιτέλους η Δικαιοσύνη μίλησε και έβαλε στο καλάθι των αχρήστων τις εμμονές του διαβόητου Κώστα Γαβρόγλου που ως υπουργός Παιδείας επιχείρησε να συντρίψει το μάθημα των θρησκευτικών στο όνομα της ανεξιθρησκείας και της πολυπολιτισμικότητας.

Άλλωστε ήταν και είναι γνωστές οι ιδεοληψίες του πρώην υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, αλλά και του προκατόχου του Νίκου Φίλη τόσο για το μάθημα των θρησκευτικών, όσο και για τα ζητήματα της Ορθοδοξίας γενικότερα.

Και οι δυο είχαν έρθει σε πλήρη σύγκρουση τόσο με την κοινή γνώμη στην Ελλάδα, όσο και με την Ιεραρχία της Εκκλησίας.

Αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) κρίθηκαν οι αποφάσεις του τέως υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Γαβρόγλου με τις οποίες καθορίσθηκαν τα προγράμματα σπουδών του μαθήματος των θρησκευτικών του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Ειδικότερα, σε σχέση με τη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε, κατά πλειοψηφία, -σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣτΕ- ότι πρέπει να επιδιώκεται η ανάπτυξη της Ορθόδοξης Χριστιανικής συνείδησης και ότι το μάθημα αυτό απευθύνεται αποκλειστικά στους Ορθόδοξους Χριστιανούς μαθητές.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ακόμη, ότι οι ετερόδοξοι, αλλόθρησκοι ή άθεοι μαθητές έχουν δικαίωμα πλήρους απαλλαγής από το μάθημα με την υποβολή σχετικής δήλωσης, η οποία θα μπορούσε να γίνει με μόνη την επίκληση λόγων θρησκευτικής συνείδησης, η δε Πολιτεία οφείλει, εφόσον συγκεντρώνεται ικανός αριθμός μαθητών που απαλλάσσονται, να προβλέψει τη διδασκαλία ισότιμου μαθήματος προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος «ελεύθερης ώρας».

Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, τα επίδικα προγράμματα σπουδών, σύμφωνα με το ΣτΕ, «όπως προκύπτει από τους σκοπούς και το περιεχόμενό τους, δεν αποβλέπουν στην ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης των Ορθόδοξων μαθητών, διότι τα μεν προγράμματα του Δημοτικού και του Γυμνασίου δεν περιέχουν ολοκληρωμένη -και διακριτή έναντι άλλων δογμάτων και θρησκειών- διδασκαλία των δογμάτων, ηθικών αξιών και παραδόσεων της ορθόδοξης εκκλησίας, το δε πρόγραμμα του Λυκείου είναι αποσυνδεδεμένο από τη διδασκαλία αυτή.

Αντιθέτως, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση είτε στην προβολή στοιχείων κοινών με τη διδασκαλία άλλων δογμάτων και θρησκειών (Δημοτικό-Γυμνάσιο) είτε στη διδασκαλία διαφόρων ηθικών και κοινωνικών ζητημάτων, τα οποία είτε είναι αντικείμενο κυρίως άλλων μαθημάτων (Δημοτικό-Γυμνάσιο) είτε είναι άσχετα ή και αντίθετα με την ορθόδοξη χριστιανική διδασκαλία (Λύκειο). Κατόπιν τούτων, κρίθηκε από τν Ολομέλεια του ΣτΕ ότι τα επίδικα προγράμματα σπουδών έρχονται σε αντίθεση με τα άρθρα 16 παρ.2 και 13 παρ.1 του Συντάγματος, με το άρθρο 2 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ και με την αρχή της ισότητας (άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος, άρθρα 14 και 9 της ΕΣΔΑ).

Κατόπιν αυτών με τις υπ΄ αριθμ. 1749 - 1752/2019 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (προεδρεύεων Αθανάσιος Ράντος και εισηγήτρια η Σύμβουλος Επικρατείας Παρασκευή Μπραΐμη) ακυρώθηκαν οι 101470/Δ2/16.6.2017 και 99058/Δ2/13.6.2017 αποφάσεις του υπουργού Παιδείας».