ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τα drones θα βοηθούν τους οδηγούς στο off-road

Τα drones θα βοηθούν τους οδηγούς στο off-road

Ως ιπτάμενοι πλοηγοί θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα drones σε συνδυασμό με τα αυτοκίνητα δίνοντας λύσεις σε δύσκολες καταστάσεις.

Του Γιάννη Σκουφή

Πρόσφατα η Ford κατέθεσε στο γραφείο ευρεσιτεχνιών μια νέα πατέντα γύρω από τη λειτουργία των drone σε συνδυασμό με αυτοκίνητα που θα βοηθούν στις εκτός δρόμου διαδρομές. Και λέμε νέα πατέντα επειδή η αμερικανική εταιρία είχε πειραματιστεί με ένα ανάλογο πρότζεκτ ήδη από το 2016.

Τώρα, το θέμα φαίνεται πως έρχεται ξανά στην επικαιρότητα μιας και στο διαδίκτυο κυκλοφόρησαν κάποια σχέδια από την ευρεσιτεχνία που ουσιαστικά δείχνει ένα drone να προπορεύεται του αυτοκινήτου και να ενημερώνει τον οδηγό με ποιες καταστάσεις θα βρεθεί αντιμέτωπος.

Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν ιπτάμενο πλοηγό που θα μεταφέρει την εικόνα από τον περιβάλλοντα χώρο και θα πετά σε σταθερή απόσταση από το αυτοκίνητο. Κάτι που ήδη γίνεται και σήμερα από έξυπνα και πανάκριβα drones, αλλά η διαφορά είναι πως σε αυτό της Ford θα υπάρχει πλήρη συνεργασία με το GPS και το σύστημα ελέγχου και πολυμέσων του αυτοκινήτου.

Μία πολύ σημαντική λειτουργία είναι πως το drone θα μπορεί να αναγνωρίζει τον βαθμό δυσκολίας του ανάγλυφου και να προτείνει εναλλακτικές διαδρομές με τα λιγότερα εμπόδια. Επίσης, θα υπάρχει συνεχή ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τις περιβαλλοντικές συνθήκες και θα προειδοποιεί για επερχόμενες καταιγίδες.

Στόχος της Ford είναι να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που ζουν μακριά από τις πόλεις και σε περιοχές με ακραία κλιματολογικά φαινόμενα. Για παράδειγμα, ένα Ranger εξοπλισμένο με ένα drone θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο στην έρημο της Αφρικής ή στο χιονιά της Βορείου Αμερικής.

Βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ούτε ένα, αλλά χιλιάδες drones μπορούν να αποδειχθούν αναποτελεσματικά αν δεν υπάρχει συντονισμός και σωστή χρήση της κάθε τεχνολογίας. Κάτι που το γνωρίζουν από πρώτο χέρι οι εκατοντάδες οδηγοί και επιβάτες που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι εν μέσω της κακοκαιρίας «Ελπίδα» στην Αττική Οδό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.