Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτό είναι το πιο μεγάλο υδρογονοκίνητο φορτηγό στον κόσμο

Newsbomb

Η πολυεθνική εταιρεία εξόρυξης Anglo American με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε ένα πρωτότυπο του μεγαλύτερου παγκοσμίως υδρογονοκίνητου φορτηγού ορυχείων στον κόσμο στη Νότια Αφρική.

Του Γιάννη Σκουφή

Έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε καθημερινές συνθήκες εξόρυξης στο ορυχείο Mogalakwena PGMs στη βορειοανατολική Νότια Αφρική. Το ορυχείο είναι το μεγαλύτερο ανοιχτό ορυχείο μετάλλων στον κόσμο και η Anglo American σκοπεύει να αντικαταστήσει εκεί έναν στόλο 40 φορτηγών που χρειάζονται περίπου ένα εκατομμύριο λίτρα πετρελαίου ετησίως.

Το υδρογονοκίνητο φορτηγό βασίζεται σε ένα αντίστοιχο με κινητήρα diesel με τον τελευταίο να έχει αντικατασταθεί από μια συστοιχία από ενεργειακές κυψέλες ισχύος 2 MW και από μπαταρίες συνολική χωρητικότητας 1,22 MWh. Η απόδοση του συστήματος πρόωσης ξεπερνά τους 1.000 ίππους και το ωφέλιμο φορτίο φτάνει τους 320 τόνους.

Το φορτηγό είναι μέρος του προτζεκτ nuGen Zero Emission Haulage Solution (ZEHS) της Anglo American, ενός πράσινου συστήματος υδρογόνου στον κλάδο των ορυχείων. Το σύστημα θα αντλεί πράσινη ενέργεια από ένα πάρκο με φωτοβολταϊκά για να παρέχει ισχύ για την ηλεκτρόλυση για τη διάσπαση του νερού και την παραγωγή του υδρογόνου.

Το πρότζεκτ ZEHS αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει μέχρι το 2026. Είναι το πρώτο βήμα για να γίνουν οκτώ από τα ορυχεία της εταιρείας έως το 2030 ουδέτερα ως προς τον άνθρακα. Η εταιρεία εξόρυξης, που δραστηριοποιείται παγκοσμίως, έχει θέσει στόχο την απεξάρτησή της από τις εκπομπές CO2 σε όλες τις δραστηριότητές της έως το 2040.