Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η Ford εξελίσσει νέο σύστημα ασφαλείας

Newsbomb

Μεταξύ των τεχνολογιών που μπορούν να κάνουν ακόμη ασφαλέστερη την οδήγηση υπάρχει και ένα πλήρως καινοτόμο σύστημα.

Του Γιάννη Σκουφή

Αν δεν τα γνωρίζετε τα head-up displays (γνωστά και ως HUD) είναι τα συστήματα προβολής διαφόρων ενδείξεων και πληροφοριών στην επιφάνεια του παρμπρίζ και στο ύψος των ματιών του οδηγού.

Στόχος τους είναι ο τελευταίος να μπορεί να έχει στο οπτικό του πεδίο διάφορες ενδείξεις (π.χ. ταχύτητα, υποδείξεις συστήματος πλοήγησης κ.α.) ώστε να μην χρειάζεται να αποσπάται η προσοχή του κοιτάζοντας τον πίνακα οργάνων ή την κεντρική οθόνη.

Με τον καιρό τα HUD απέκτησαν καλύτερα γραφικά, έγιναν έγχρωμα και τα τελευταίας γενιάς διαθέτουν δυναμικές απεικονίσεις που συνεργάζονται με τα συστήματα υποβοήθησης, όπως αυτό της διατήρησης της λωρίδας κυκλοφορίας. Μάλιστα, τα σύγχρονα HUD είναι πολύ πιο ξεκούραστα αφού δημιουργούν την ψευδαίσθηση πως οι ενδείξεις είναι πιο μπροστά από το αυτοκίνητο ώστε προκειμένου ο οδηγός να έχει μία καλύτερη οπτική.

Η Ford πάει την τεχνολογία ένα βήμα μακρύτερα δημιουργώντας ένα HUD πάνω στην άσφαλτο. Ουσιαστικά, οι ενδείξεις δεν απεικονίζονται στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου αλλά πάνω στην άσφαλτο. Ειδικοί προβολείς LED μπορούν να σχηματίζουν τις ενδείξεις και υποδείξεις εφιστώντας την άμεση προσοχή του οδηγού.

Για παράδειγμα, το σύστημα μπορεί να απεικονίζει μία επικίνδυνη στροφή όταν υπάρχει ομίχλη, το όριο ταχύτητας όταν μια πινακίδα είναι σκουριασμένη ή ακόμη και μία διάβαση προειδοποιώντας για πεζούς. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια πληροφορία για το πότε θα το δούμε στην παραγωγή, ωστόσο, πρόκειται για κάτι πολύ έξυπνο.