Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Είναι οι εναλλάξιμες μπαταρίες το μέλλον;

Newsbomb

Ένα πολλά υποσχόμενο σενάριο που θα μπορούσε να δώσει λύση στο ζήτημα της φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι οι εναλλάξιμες μπαταρίες.

Του Γιάννη Σκουφή

Μπορείτε να φανταστείτε μια τεράστια εγκατάσταση όπου θα την επισκέπτονται ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μέσω ενός αυτόματου μηχανισμού να αντικαθίσταται η άδεια μπαταρία με μία φορτισμένη;

Πρόκειται για προοπτική που θα μπορούσε να δώσει λύση στο θέμα της φόρτισης των ηλεκτρικών και ήδη υπάρχουν αρκετές εταιρίες που τη δοκιμάζουν πιλοτικά (όπως η Nio στην Κίνα).

Αλλά και η Honda ανακοίνωσε πρόσφατα ένα ανταλλακτήριο μπαταριών, το οποίο προς το παρόν αφορά στοιχεία για στατικές εφαρμογές. Το Honda Mobile Power Stacks, όπως ονομάζεται, είχε ανακοινωθεί ως πρότζεκτ από πέρυσι και τώρα το πρώτο HPPEe θα ενεργοποιηθεί στο Τόκιο για να εξυπηρετεί ηλεκτρικές μοτοσικλέτες.

Σε αυτό το πλαίσιο η Honda έχει συνεργαστεί με τις Kawasaki, Yamaha και Suzuki για να δημιουργήσει μία νέα εταιρία που ονομάζεται Gachaco και που στόχος της είναι να διαχειρίζεται τα ανταλλακτήρια των μπαταριών. Ένα ανάλογο hub θα δημιουργηθεί στην Ινδία με στόχο να εξυπηρετούνται τα ηλεκτρικά τρίκυκλα επαγγελματικά και ταξί.

Σε ότι αφορά στο πρακτικό κομμάτι η διαδικασία της ανταλλαγής μιας μπαταρίας γίνεται μέσω μίας ειδικής κάρτας με τσιπ για να ξεκλειδώσει η θήκη με τη γεμάτη μπαταρία. Στη συνέχεια ο χρήστης την αφαιρεί και προσθέτει την άδεια η οποία φορτίζει αυτόματα μέχρι την επόμενη ανταλλαγή.