Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Γιατί εξαφανίζονται οι κάμερες ταχύτητας στην Σουηδία;

Newsbomb

Το τελευταίο διάστημα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις το φαινόμενο κλοπής των καμερών ταχύτητας από τους σουηδικούς δρόμους με τις φήμες να κάνουν λόγο για ρωσικό δάχτυλο.

Του Γιάννη Σκουφή

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που φέτος παρατηρείται μία μαζική κλοπή καμερών ταχύτητας στους σουηδικούς δρόμους με τις τοπικές αρχές να υποψιάζονται πως πίσω από αυτές τις ενέργειες κρύβεται η Ρωσία.

Αυτή η εικασία έχει μία βάση αν σκεφτεί κανείς πως η Σουηδία έχει τοποθετήσει από το 2006 φωτογραφικά ραντάρ σε πολλούς επαρχιακούς δρόμους και χωρίς όλα αυτά τα χρόνια να έχει καταγραφεί κάποια μαζική κλοπή. Περιστασιακά έχουν υπάρξει μεμονωμένα περιστατικά βανδαλισμού με σπρέι ή καταστροφή από θυμωμένους οδηγούς, αλλά τίποτα μαζικό.

Ωστόσο, μόνο τον Αύγουστο και συγκεκριμένα μέσα σε μία εβδομάδα, κλάπηκαν περίπου 70 κάμερες, ενώ τον Οκτώβριο οι κλοπές διπλασιάστηκαν με αποτέλεσμα το τελευταίο δίμηνο να έχουν αφαιρεθεί περίπου 150 συσκευές. Η σουηδική κυβέρνηση αναφέρει πως το κόστος μιας κάμερας φτάνει περίπου τις 23.000 ευρώ.

Για το φαινόμενο αυτό υπάρχουν πολλές υποθέσεις και ειδικοί αναλυτές από ειδησεογραφικά πρακτορεία αλλά και οι τοπικές αρχές της αστυνομίας συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως το κίνητρο για τις κλοπές σχετίζεται με την Ρωσία και την ανάγκη κατασκευής drones.

Από την άλλη, οι ουκρανικές αρχές ισχυρίζονται πως έχουν βρει drones με κάμερες Canon που πετούσαν με δεξαμενές καυσίμων ως ιπτάμενες υγρές βόμβες. Πάντως, σημειώστε πως τίποτε δεν έχει αποδειχθεί ακόμη και ακόμη η υπόθεση ερευνάται από την σουηδική αστυνομία για το αν τελικά οι κάμερες χρησιμοποιούνται για ρωσικά drones.