Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τα λάστιχα χωρίς αέρα θα κυκλοφορήσουν το 2024

Newsbomb

Η Michelin παρουσίασε μαζί με την GM το πρωτότυπο ελαστικό Uptis που δεν έχει αεροθάλαμο και θα είναι διαθέσιμο σε μια πενταετία.

Του Γιάννη Σκουφή

Έχετε μείνει ποτέ από λάστιχο; Σίγουρα και πέρα από το ότι είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους. Από τη φθορά του ελαστικού και την κακή συντήρησή του, μέχρι το κόψιμο σε μια λακκούβα ή το πάτημα μιας πρόκας.

Ιδανικό θα ήταν να υπήρχαν λάστιχα που δεν θα χάνουν αέρα και δεν θα ακινητοποιούν το αυτοκίνητό σου ή λάστιχα που δεν έχουν καθόλου αέρα άρα δεν θα μπορούν και να το χάσουν.

Οι κατασκευαστές ελαστικών προσανατολίζονται προς τη δεύτερη λύση και έτσι στο Μόντρεαλ η Michelin παρουσίασε το Uptis (Unique Puncture-proof Tire System). Που δεν έχει αεροθάλαμο, δεν χρειάζεται καμία συντήρηση ούτε και αισθητήρες πίεσης και βρίσκεται πού κοντά στην κανονική παραγωγή. Ήδη έχει δοκιμαστεί στο ηλεκτρικό Chevrolet Bolt της GM, ενώ σύντομα θα αρχίσουν και οι δοκιμές του σε δημόσιους δρόμους προκειμένου η εξέλιξή του να έχει ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη πενταετία.

Το Uptis, όπως βλέπετε, είναι μια σταθερή κατασκευή από αλουμίνιο και συνθετικά υλικά για τις ακτίνες που δέχονται όλες τις δυνάμεις και μια επιφάνεια επαφής ανάλογη με αυτή των συμβατικών ελαστικών. Τοποθετείται ακριβώς όπως τα τελευταία, έχει να επιδείξει και πολύ καλά οδηγικά χαρακτηριστικά, τόσο σε ότι αφορά την πρόσφυση όσο και την άνεση και όπως προαναφέραμε δεν χρειάζεται κανενός είδους συντήρηση.