Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
FUN TIME

Περίεργοι ήχοι «βγαίνουν» από τη Γη και φτάνουν στο Διάστημα! (vid)

Newsbomb

Ενώ ο βόρειος μαγνητικός πόλος της Γης μετακινείται όλο και πιο γρήγορα με κατεύθυνση προς τη Σιβηρία, τρομακτικές δονήσεις και περίεργοι ήχοι φτάνουν στο Διάστημα.

Ο μαγνητικός βόρειος πόλος, ο οποίος διαφέρει από τον γεωγραφικό, είναι το σημείο στην επιφάνεια της Γης προς το οποίο «δείχνουν» όλες οι μαγνητικές πυξίδες. Καθώς οι γεωφυσικές συνθήκες στο εσωτερικό της Γης συνεχώς μεταβάλλονται, ο βόρειος μαγνητικός πόλος μετακινείται κάθε χρόνο.

Οι μετρήσεις έχουν δείξει ότι αυτά τα 180 χρόνια μετά την ανακάλυψή του, ο πόλος μετακινείται βαθμιαία με ρυθμό σχεδόν 15 χιλιομέτρων ετησίως, ανακοίνωσαν οι επιστήμονες τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι ερευνητές αποδίδουν τη μετακίνηση σε μια ελικοειδή στήλη λιωμένων υλικών που ανεβαίνει από τα έγκατα του πλανήτη.

Μια νέα μελέτη παρουσιάζει, τώρα, τον ήχο του μαγνητικού πεδίου της Γης, υποστηρίζοντας ότι ο πλανήτης μας είναι ένα γιγαντιαίο τύμπανο. Το μαγνητικό πεδίο που προστατεύει τον πλανήτη από τρομερές ηλιακές ώσεις, ακούγεται σαν χτύπος καρδιάς ή σαν νερό ή σαν τύμπανο από ζελατίνα, περιγράφουν τον ήχο οι επιστήμονες.

Τη μελέτη εκπόνησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου. Για να καταγράψουν το φαινόμενο, χρειάστηκε να ευθυγραμμιστούν πέντε δορυφόροι της NASA στα όρια της μαγνητόσφαιρας της Γης.

Ο μαγνητικός ήχος της Γης μπορεί να ακουστεί μόνο από το Διάστημα. Και πάλι όμως, δεν είναι ανιχνεύσιμος από το ανθρώπινο αυτί, καθώς είναι 10.000 φορές σε πιο χαμηλή συχνότητα. Τα υπερ-ευαίσθητα δορυφορικά όργανα των ανιχνευτών THEMIS κατέγραψαν τις δονήσεις όταν οι παλμοί χτύπησαν το εξωτερικό όριο του μαγνητικού πεδίου της Γης, διαπέρασαν τους μαγνητικούς πόλους και η αντανάκλασή τους γύρισε πίσω στο διάστημα.

Ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Martin Archer δήλωσε ότι «βρήκαμε τα πρώτα άμεσα και αδιαμφισβήτητα στοιχεία με βάση την παρατήρηση, για το ότι η μαγνητόπαυση (το όριο του μαγνητικού πεδίου της Γης) δονείται σε ένα μόνιμο κύμα, όπως ένα τύμπανο, όταν πλήττεται από μια ισχυρή ώθηση». Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι «το μαγνητικό πεδίο της Γης είναι ένα γιγαντιαίο μουσικό όργανο, η μελωδία του οποίου μας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό μέσω του διαστημικού καιρού. Γνωρίζουμε αναλογίες μεταξύ του αέρα και των έγχορδων οργάνων εδώ και δεκαετίες, όμως τώρα μπορούμε να προσθέσουμε και τα κρουστά στο μείγμα» ανέφερε χαριτολογώντας.

(Πηγή: sputniknews)