ΠΑΙΔΙ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για την ένοπλη αναμέτρηση των κρατών

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για την ένοπλη αναμέτρηση των κρατών
AP Photo

Πόλεμος στην Ουκρανία: To κύριο μέλημα των γονιών πρέπει να είναι να κάνουν τα παιδιά να νιώσουν ασφαλή, να μην φοβούνται - Αν φοβάται, θα πρέπει να αναζητήσετε το ακριβές αίτιο που το τρομάζει

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για έβδομη μέρα. Τα παιδιά είναι εκτεθειμένα σε εικόνες, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, χωρίς κανένα φίλτρο στα συμβάντα του πολέμου και - ιδιαίτερα τα μικρότερα σε ηλικία - δεν αντιλαμβάνονται τον πόλεμο όπως οι μεγάλοι. Συχνά συσχετίζουν με τον εαυτό τους και την οικογένειά τους ό,τι βλέπουν και ακούν, με αποτέλεσμα να ανησυχούν για τη δική τους ασφάλεια, να νιώθουν άγχος και φόβο. Οι γονείς βρίσκονται αντιμέτωποι με δεκάδες ερωτήματα τα οποία θα κληθούν να απαντήσουν. Οι Αμερικανοί ειδικοί προτείνουν έναν ορθό τρόπο απάντησης.

«Το παιδί που κάνει ερωτήσεις δεν σημαίνει ότι φοβάται ή ανησυχεί. Μπορεί να το κάνει από καθαρή περιέργεια», τονίζει η παιδοψυχολόγος δρ Εμιλι Κινγκ.

Τα μικρότερα παιδιά, μάλλον, δεν ξέρουν πολλά πράγματα για το τι ακριβώς συμβαίνει. Ομως τα κάπως μεγαλύτερα και ιδιαίτερα οι έφηβοι έχουν πλήρη ενημέρωση και συχνά αστειεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το θέμα αν π.χ. θα στρατολογηθούν για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο και πού κινδυνεύουν λιγότερο από την πυρηνική απειλή, εξηγεί η δρ Ινα Ταλίμπ, παιδίατρος με ειδίκευση στην εφηβική ιατρική στο Ιατρικό Κολέγιο Αλμπερτ Αϊνστάιν της Νέας Υόρκης.

Ακόμα, όμως, και αν κάποια παιδιά αδιαφορούν για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, δεν πειράζει, τονίζει η Ρόμπιν Σίλβερμαν, ειδική στην παιδική και εφηβική ανάπτυξη. Οι γονείς, εξηγεί, θα μπορούσαν να θίξουν το θέμα, απλά για να τους δώσουν μία καλύτερη εικόνα του τι συμβαίνει στον κόσμο.

Εαν μέσα από τις ερωτήσεις οι γονείς αντιληφθούν ότι το παιδί νιώθει άγχος

Πολλές φορές η παιδική αγωνία προκαλεί δυσκολία στον ύπνο, μείωση όρεξης, εξανθήματα ή ακόμα και πόνο στο σώμα. Αν αντιληφθείτε τέτοια συμπτώματα, πάρτε το παιδί αγκαλιά και με ένα χάδι πείτε του ότι είστε δίπλα του, ότι το αγαπάτε και όποτε νιώθει έτοιμο μπορεί να σας μιλήσει για ο,τι επιθυμεί.

Προσοχή στις εικόνες που προβάλει η τηλεόραση ή τα «ξεχασμένα» άρθρα στο κινητό σας, γιατί τα παιδιά όταν βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τους γονείς, μπορεί να παίζουν με το παιχνίδι τους, ωστόσο, μπορεί να ακούει και να βλέπει ό,τι παρακολουθείτε.

Μην το εκθέσετε σε εικόνες που μπορούν να προκαλέσουν τρόμο. Μπορείτε να του μιλήσετε για αυτό που θέλετε να ενημερωθείτε και να μοιραστείτε μαζί του πληροφορίες που μπορεί να κατανοήσει χωρίς να νιώσει φόβο.

Αν εκληλώσει ανησυχία για τις ανάγκες που μπορεί να έχουν οικογένειες στην Ουκρανία, σκεφτείτε πώς μαζί θα βοηθήσετε, εθελοντικά, κάνοντας παραδείγματος χάριν δωρεές σε οργανώσεις. Η προσφορά σε συνδυασμό με τη γνώση, μπορεί να του προσφέρει ανακούφιση, εφόσον συμφωνεί και αποφασίσει να συμμετέχει.

Μην νιώσετε άβολα αν δεν γνωρίζετε την απάντησε σε ερώτηση. Μπορείτε να απαντήσετε «δεν ξέρω, αλλά θα προσπαθήσω να μάθω».

Σε αυτ'ή τη συνθήκη δεν χρειάζονται ρομαντικά ιδεώδη, άλλωστε το παιδί μεγαλώνει σε μια εποχή βαθιά κυνική και ψυχρή.

Μιλήστε για τη δημοκρατία

Μπορείτε να του μιλήσετε απλά για τη δημοκρατία, το δικαίωμα και την ευθύνη να μπορεί να ορίζει κανείς τη ζωή του, αλλά και την ανάγκη να την υπερασπίζεται πάση θυσία.

Το σημαντικότερο για ένα παιδί είναι να νιώθει ασφάλεια. «Ο βασικός μας ρόλος, όποτε το παιδί μας νιώθει μεγάλο άγχος για κάτι που συμβαίνει στον κόσμο, είναι να το βοηθήσουμε να νιώσει ασφάλεια και να καταλάβει ότι έχουμε αφουγκραστεί τις ανησυχίες του», καταλήγει η δρ Σίλβερμαν.

Διαβάστε Επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Φόβος για τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία - Ουρές στα ATM από τους πολίτες

Ο Τσαβούσογλου αποκάλυψε τα τουρκικά «παιχνίδια» με τα στενά του Βοσπόρου - Σε «δύο βάρκες» η Άγκυρα

Ομογενής από τη Μαριούπολη στο Newsbomb.gr: Καίγεται σχολείο στην πόλη