ΓΥΝΑΙΚΑ

Τα κατεψυγμένα ή τα φρέσκα έμβρυα έχουν καλύτερο αποτέλεσμα στην εξωσωματική;

Τα κατεψυγμένα ή τα φρέσκα έμβρυα έχουν καλύτερο αποτέλεσμα στην εξωσωματική;
Photo by Chokniti Khongchum from Pexels

Τι έχει δείξει έρευνα;

Είτε φρέσκα είτε κατεψυγμένα είναι τα έμβρυα, το αποτέλεσμα μιας εξωσωματικής είναι σχεδόν ίδιο, σύμφωνα με δύο νέες μεγάλες επιστημονικές έρευνες, μια κινεζική και μια βιετναμέζικη.

Στην περίπτωση όμως του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών τα κατεψυγμένα έμβρυα προσφέρουν αυξημένη πιθανότητα η γυναίκα να κάνει παιδί.

Τα νέα ευρήματα μπορεί να ενθαρρύνουν τους γιατρούς να εμφυτεύουν μόνο ένα έμβρυο κάθε φορά, μειώνοντας έτσι τους κινδύνους όταν γίνεται ταυτόχρονη εμφύτευση περισσότερων εμβρύων, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πολλαπλούς τοκετούς με αυξημένη πιθανότητα επιπλοκών.

Οι ερευνητές έκαναν τις σχετικές δημοσιεύσεις στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine". Η κινεζική μελέτη, με επικεφαλής τον δρα Ζι-Γιανγκ Τσεν του Πανεπιστημίου Σαντόνγκ, έγινε σε 2.157 γυναίκες που είχαν κάνει τον πρώτο κύκλο εξωσωματικής και το ποσοστό επιτυχών γεννήσεων ήταν 48,7% με τα κατεψυγμένα έμβρυα και 50,2% με τα φρέσκα. Οι γιατροί είχαν στις περισσότερες περιπτώσεις εμφυτεύσει δύο έμβρυα.

Η βιετναμέζικη μελέτη έγινε σε 782 γυναίκες που είχαν κάνει ένα ή δύο κύκλους εξωσωματικής, επίσης με εμφυτεύσεις δύο εμβρύων κατά μέσο όρο. Το ποσοστό επιτυχών γεννήσεων ήταν 33,8% με τα κατεψυγμένα έμβρυα και 31,5% με τα φρέσκα.

Αποτελέσματα έρευνας

Οι παρατηρούμενες διαφορές και στις δύο μελέτες ανάμεσα στα φρέσκα και στα κατεψυγμένα έμβρυα θεωρούνται πολύ μικρές και άνευ σημασίας, σύμφωνα με τους ερευνητές. Εξάλλου, σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν εμφανίσθηκε αυξημένος κίνδυνος επιπλοκών για το νεογνό, αν και με τα κατεψυγμένα έμβρυα παρατηρείται μικρότερος κίνδυνος πρηξίματος των ωοθηκών.

Η επικεφαλής της βιετναμέζικης μελέτης δρ Λαν Βουόνγκ του Πανεπιστημίου Ιατρικής και Φαρμακευτικής της πόλης Χο Τσι Μινχ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, χαρακτήρισε τα ευρήματα «καλά νέα για τις γυναίκες που καταφεύγουν στην εξωσωματική γονιμοποίηση».

Είχε προηγηθεί μια κινεζική μελέτη, που είχε συμπεράνει ότι η εξωσωματική με κατεψυγμένα έμβρυα είναι καλύτερη για τις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες και είχε δημιουργηθεί σε πολλούς ανθρώπους η εσφαλμένη πεποίθηση ότι τα κατεψυγμένα έμβρυα είναι καλύτερα για όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως.

Όμως, οι δύο νέες μελέτες διαλύουν αυτή την εντύπωση, δείχνοντας ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα φρέσκα και στα κατεψυγμένα έμβρυα για τις γυναίκες χωρίς το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.