ΓΥΝΑΙΚΑ

Πότε σταματούν να ψηλώνουν τα αγόρια;

Πότε σταματούν να ψηλώνουν τα αγόρια;
pexels.com

Παράγοντες που επηρεάζουν το ύψος του.

Ο ρυθμός ανάπτυξης των παιδιών διαφέρει καθώς επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες ενώ καθοριστική είναι η περίοδος της εφηβείας.

Στα αγόρια η εφηβεία ξεκινά στην ηλικία των 12 ετών, κατά μέσο όρο.Οι σωματικές αλλαγές που σηματοδοτούν τη μετάβαση από την εφηβεία στην ενηλικίωση διαρκούν μία διετία έως μία πενταετία. Τα περισσότερα αγόρια σταματούν να ψηλώνουν μετά τα 16 και έχουν αναπτυχθεί πλήρως μέχρι και τα 18 τους χρόνια.

Τα αγόρια εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες:

  • η πρώτη αφορά τους πρώιμους ώριμους έφηβους των οποίων η εφηβεία ξεκινά περίπου στην ηλικία των 11 ή 12 ετών
  • και η δεύτερη αφορά τους καθυστερημένους ώριμους των οποίων η εφηβεία αρχίζει μεταξύ 13 ή 14 ετών.

Και στις δύο κατηγορίες, όπως αναφέρει healthline.com, τα αγόρια παίρνουν περίπου το ίδιο ύψος αλλά οι καθυστερημένοι ώριμοι φαίνεται ότι ψηλώνουν με ταχύτερο ρυθμό για να αντισταθμίσουν τον χαμένο χρόνο. Κατά την εφηβεία, τα αγόρια αποκτούν το 92% του ύψους που θα έχουν ως ενήλικες.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το ύψος

Σημαντικοί εκ γενετής παράγοντες που επηρεάζουν το ύψος ενός παιδιού είναι τα γονίδια (ύψος γονέων), η υγεία του σκελετού (προβλήματα στις αρθρώσεις) ή και συγγενή σύνδρομα (σύνδρομο Down). Άλλοι παράγοντες, όπως η διατροφή, η άσκηση και η διατροφή της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν επίσης το ύψος.

Μια ανισορροπία στα επίπεδα των ορμονών μπορεί επίσης να επιβραδύνει ή να επιταχύνει την ανάπτυξη.

Τα αγόρια μεγαλώνουν με διαφορετική ταχύτητα από τα κορίτσια;

Ο ρυθμός ανάπτυξης των αγοριών είναι ταχύτερος κατά την παιδική ηλικία σε σχέση με αυτόν των κοριτσιών.Κατά μέσο όρο τα αγόρια είναι ψηλότερα από τα κορίτσια. Γι'αυτό και οι γιατροί χρησιμοποιούν ξεχωριστά διαγράμματα για τη μέτρηση της ανάπτυξής τους.

Τι να θυμάστε

Σε γενικές γραμμές, τα αγόρια σταματούν να αναπτύσσονται περίπου στην ηλικία των 16 ετών. Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη και, τελικά, το ύψος τους. Εάν ανησυχείτε για πιθανές καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του παιδιού σας θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό του παιδιού σας.