ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ταξίδι στα Αστέρια: Όσα έγιναν στη συνέντευξη Τύπου της ταινίας για τον μπασκετικό Παναθηναϊκό

Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Χρήστος Δήμας, Παναγιώτης Τριαντόπουλος, Αργύρης Πανταζάρας και Χρήστος Πλαΐνης
Στη συνέντευξη Τύπου της ταινίας «Ταξίδι στα Αστέρια»

Στην οθόνη η ιστορία του μπασκετικού Παναθηναϊκού, της σπουδαιότερης ομάδας στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. 

H αντίστροφη μέτρηση για την διαδικτυακή πρεμιέρα της ταινίας «Ταξίδι στα Αστέρια» που καταγράφει την εκατόχρονη ιστορία του μπασκετικού Παναθηναϊκού, έχει ξεκινήσει.

Με αφορμή την κυκλοφορία της μέσω online streaming στις 27 και 28 Ιουνίου και προτού τη μεγάλη πρεμιέρα στα σινεμά το Σεπτέμβριο, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (23/6), στην κεντρική σάλα του ΟΑΚΑ, η συνέντευξη Τύπου με την παρουσία των συντελεστών της ταινίας και του Παναγιώτη Τριαντόπουλου, προέδρου της ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ.

Τη συνέντευξη Τύπου συντόνισε ο γνωστός δημοσιογράφος και φίλος του τριφυλλιού, Παύλος Τσίμας, ενώ στο πάνελ εκτός από τον κ. Τριαντόπουλο, βρέθηκε ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας, Χρήστος Δήμας και τρεις από τους ηθοποιούς της, Αργύρης Πανταζάρας, Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους και Χρήστος Πλαΐνης. Το «παρών» έδωσαν επίσης οι ηθοποιοί Γιώργος Γάλλος και Μάρκος Λεζές οι οποίοι συμμετέχουν στην ταινία.

«Το Ταξίδι στα Αστέρια του Χρήστου Δήμα, είναι μια ταινία που κάνει μια ενδιαφέρουσα ανάμιξη fiction, μυθοπλασίας, με πραγματική ιστορία και φιλμ αρχείου. Είναι μια ταινία που έχει ένα εξαιρετικά καλό καστ, εξαιρετική φωτογραφία, εξαιρετικό μοντάζ και για κάποιον σαν εμένα που είναι οπαδός του Παναθηναϊκού και φίλαθλος, προκαλεί μεγάλη συγκίνηση», ανέφερε μεταξύ άλλων στην έναρξη της ομιλίας του ο Παύλος Τσίμας και πρόσθεσε: «Η ταινία είναι και ένας φόρος τιμής στον Παύλο και τον Θανάση Γιαννακόπουλο, σε δυο ανθρώπους που δεν ζουν πια και για τους οποίους όλοι μας αισθανόμαστε έναν σεβασμό που τώρα πια μετατρέπεται σε δέος, για την παρουσία τους και όσα έκαναν».

Με σημείο εκκίνησης το 1919, το «Ταξίδι στα Αστέρια» φτάνει στο 2019 καταγράφοντας όλους τους «σταθμούς» στη μυθική ιστορία του μπασκετικού Παναθηναϊκού: τις ιστορικές προσωπικότητες που πέρασαν από το τιμόνι του και τους σπουδαίους αθλητές που φόρεσαν τη φανέλα του. Τους προπονητές που οδήγησαν την ομάδα σε δεκάδες τίτλους. Τους φιλάθλους που στάθηκαν δίπλα στην ομάδα σε κάθε στιγμή, σε χαρές και δυσκολίες και φυσικά στη δυναστεία που δημιούργησε η οικογένεια Γιαννακόπουλου στον μπασκετικό Παναθηναϊκό.

Χρήστος Δήμας, σκηνοθέτης
Χρήστος Δήμας, σκηνοθέτης


Ο Χρήστος Δήμας, σκηνοθέτης της ταινίας, παίρνοντας το λόγο αναφέρθηκε στις προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει, ενώ εξήγησε πως στόχος του ήταν όχι μόνο να παρουσιάσει την ιστορία της ΚΑΕ Παναθηναϊκός και να ακολουθήσει την πορεία της, αλλά να αποτυπώσει παράλληλα τα στοιχεία που κάνουν μια ομάδα μεγάλη όπως και όλα εκείνα που χαρακτηρίζουν τον Παναθηναϊκό και την προσπάθεια της οικογένειας Γιαννακόπουλου.

«Στην πραγματικότητα μιλάει για κάτι μεγαλύτερο από το μπάσκετ, μιλάμε για οικογένεια, μιλάμε για πατεράδες, για κόρες και γιους, για υπερβάσεις και το τίμημα τους. Για ένα όνειρο το οποίο προσπάθησα να περάσω σε αυτή την ταινία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμας.

Για τη συνεργασία του με τον κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλο, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της ταινίας, ο κ. Δήμας ανέφερε: «Η συνεργασία μου με τον κ. Γιαννακόπουλο ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρουσα γιατί την πρώτη φόρα που του παρουσίασα τον σκελετό της ταινίας υπήρχε μια χημεία και μια εκτίμηση. Μου είπε τρία πράγματα τα οποία δεν ήξερα. Δηλαδή τη συνθήκη του Θανάση Γιαννακόπουλου στο Βερολίνο, τη συνθήκη με τον κουλουρά (σ.σ. τον οποίο υποδύεται ο Μάρκος Λεζές) και επίσης μου ζήτησε στο τέλος μια σκηνή με τη μητέρα του. Αυτές ήταν οι τρεις συνθήκες που ζήτησε σε σχέση με το σενάριο.

Όχι μόνο έμεινε μακριά από τον όποιο "έλεγχο" της καλλιτεχνικής διαδρομής αυτής της ταινίας αλλά είχε μια τέτοια διακριτικότητα και σεβασμό στην αγωνία όλων μας που πρέπει να σας πω ότι έκανε τη ζωή μου λίγο πιο εύκολη και ότι δεν είχα να απολογηθώ σε κανέναν και τίποτα, ανοίγοντάς μου μια πόρτα γενναιοδωρίας. Όταν μιλάς για την οικογένεια κάποιου ανθρώπου και μιλάς και για τον ίδιο τον άνθρωπο έχεις πολύ μεγάλη ευθύνη. Ο τρόπος που χειρίστηκε ότι κάποιος μιλάει για την ιστορία του Παναθηναϊκού και της οικογένειάς του, για εμένα ήταν πολύ αγχωτικό, αλλά ο ίδιος το έκανε πάρα πολύ εύκολο.

Ο κ. Γιαννακόπουλος έχει δει την ταινία. Το πρώτο πράγμα που μου ζήτησε ήταν να είναι ταινία-ταινία. Πρέπει να πω ότι η οικογένεια Γιαννακόπουλου εκπαίδευσε μια ολόκληρη γενιά πάνω στο μπάσκετ όχι μόνο για το άθλημα αλλά και σε άλλα πράγματα. Όταν είδε την ταινία, επήλθε συγκίνηση και ήταν δώρο αυτό για εμένα
».

Στη συνέχεια, ο Χρήστος Δήμας αναφέρθηκε στον ηθοποιό Γιώργο Γάλλο ο οποίος υποδύεται τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, υπογραμμίζοντας πως ήταν ένας ρόλος αρκετά απαιτητικός και δύσκολος, καθώς ο ηθοποιός έπρεπε αποκτήσει την κινησιολογία του προπονητή, όπως και το ρυθμό ομιλίας και την προφορά του, μιλώντας αγγλικά με σέρβικη προφορά. «Ο Γιώργος Γάλλος είδε πολλά βίντεο με τον κύριο Ομπράντοβιτς. Κοιμόταν και έβλεπε Ομπράντοβιτς. Μάλιστα στις Άγριες Μέλισσες που έπαιζε του εξέφρασαν το παράπονο ότι "τον τελευταίο καιρό δεν είσαι πολύ αφοσιωμένος σε εμάς".

Για το κεφάλαιο Ομπράντοβιτς, ο σκηνοθέτης τόνισε: «Πρέπει να σας πω ότι δεν έχω μιλήσει με τον κ. Ομπράντοβιτς. Το κομμάτι που λέγεται Ομπράντοβιτς είναι περίπου 40 λεπτά μέσα στην ταινία, είναι στην ουσία το μυαλό αυτής της ομάδας. Αυτό που προσπάθησα να κάνω είναι να μαζέψω οποιαδήποτε πληροφορία μπορούσα ώστε με τα πέντε πρωταθλήματα που έχει πάρει ο κ. Ομπράντοβιτς να περάσει η ουσία της φιλοσοφίας του».

Ο Χρήστος Δήμας, αναφέρθηκε επίσης και στη σημαντική θέση που έχει η γυναίκα μέσα στην ταινία και κατά βάση στην οικογένεια του Παναθηναϊκού. «Μια από τις δυσκολίες που έχουν οι αθλητικές ταινίες γενικότερα, είναι η θέση της γυναίκας. Στην ταινία προσπαθήσαμε να τη βάλουμε στη θέση της. Δηλαδή το 1937 που δημιουργήθηκε το τμήμα του γυναικείου μπάσκετ, βάλαμε ρόλους που δεν είναι απλά κομπάρσοι, βρήκαμε τρόπο δραματουργικά γιατί η γυναίκα στον Παναθηναϊκό βρήκε θέση. Όπως επίσης και για τα ΑμεΑ, οι ακαδημίες τους κάνουν συγκλονιστική δουλειά.

Για εμένα ο Παναθηναϊκός ήταν μια πάρα πολύ μεγάλη πόρτα στο να μπορέσω να εκτιμήσω αυτό που λέει και η ταινία: οικογένεια. Αυτή ήταν η μεγάλη μας πυξίδα, ομάδα και οικογένεια
».

Εκτός από τους ήρωες μέσα και έξω από το παρκέ, τους τίτλους και τις επιτυχίες, η ταινία έριξε φως και στους ανθρώπους που αν και «αόρατοι» ήταν σημαντικοί. Ο κ. Δήμας εξήγησε:

«Η ταινία ακριβώς για να μη γίνει ντοκιμαντέρ, είχε επεισόδια που ήταν πολύ βασικά αλλά και ανθρώπους που ήταν αόρατοι. Όπως ο κουλουράς που στην πραγματικότητα ήταν καστανάς και τον οποίο κάθε μέρα συναντούσε ο Παύλος Γιαννακόπουλος και του έδινε κάστανα. Ή για παράδειγμα ο άνθρωπος που φύλαξε τα κύπελλα του Παναθηναϊκού όταν μπήκαν οι Ιταλοί και οι Γερμανοί. Ή ο αιώνιος φίλαθλος. Η ταινία μπορεί να μιλάει για τις μεγάλες στιγμές και τα κύπελλα αλλά η ουσία της ταινίας είναι στους αόρατους ανθρώπους που τόσα χρόνια έχουν στηρίξει αυτή την ομάδα».

Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους
Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους


Όσον αφορά την Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, υποδύεται τη Στέλλα, τη γραμματέα και δεξί χέρι του αείμνηστου Παύλου Γιαννακόπουλου. Μιλώντας για τον ρόλο της, η γνωστή ηθοποιός σημείωσε: «Ο ρόλος αυτός ήταν μικρός αλλά ταυτόχρονα είχε μια δυναμική την οποία νομίζω ότι έπαιρνε από το πρόσωπο του Παύλου Γιαννακόπουλου. Δηλαδή έπρεπε να είναι δυναμική για να είναι το δεξί χέρι ενός δυναμικού ανθρώπου.

Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν η επιμονή του, το πείσμα του, αλλά ταυτόχρονα μέσα από μια ανθρώπινη πλευρά όχι με την πιο σύγχρονη εικόνα ενός επιχειρηματία. Στα δικά μου μάτια φάνηκε ένας ανθρώπινος δυναμικός χαρακτήρας».

Αργύρης Πανταζάρας
Αργύρης Πανταζάρας


Ο Αργύρης Πανταζάρας στην ταινία υποδύεται τον κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ο οποίος πήρε το τιμόνι της ΚΑΕ Πανηθηναϊκός από τον πατριάρχη της οικογένειας Παύλο... Αναφερόμενος στον ρόλο του δήλωσε:

«Θα σας εξηγήσω το δικό μου ταξίδι. Έκανα ό,τι μπορούσα. Γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να σου δίνουν την ευθύνη του να κάνεις έναν άνθρωπο ο οποίος περπατάει ανάμεσά μας. Και για αυτό κάναμε συναντήσεις, πήγαμε με τον Χρήστο Δήμα στα γραφεία, συζητήσαμε και ήθελα πραγματικά να πάρω την εμπιστοσύνη του. Ο τρόπος που προσέγγισα αυτή την παρουσία είναι με τον σεβασμό απέναντι στον ιδρώτα, απέναντι στο μόχθο και στα όνειρα όχι μόνο αυτού του ανθρώπου αλλά και των προηγούμενων και των επόμενων.

Το κομμάτι του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στην ταινία είναι αυτού που φέρει το επόμενο, δηλαδή ο κορμός είναι το παρελθόν αλλά εγώ ενσαρκώνω την επόμενη σκυτάλη.

Τυχαίνει να είμαι Παναθηναϊκός και ένας θαυμαστής της ομάδας. Η ταινία δεν έχει να κάνει μόνο με τον Παναθηναϊκό, έχει να κάνει με το ελληνικό μπάσκετ μέσα στην Ευρώπη. Έχει ήδη κερδίσει και συγκινήσει ανθρώπους από κάθε ομάδα».

Χρήστος Πλαΐνης
Χρήστος Πλαΐνης


Ο ηθοποιός Χρήστος Πλαϊνης ερμηνεύει, έναν θρύλο του ελληνικού μπάσκετ, τον Χρήστο Κολοκυθά. «Έχουμε παίξει μπάσκετ με τον Χρήστο, στην Ελευσίνα σε έναν φιλανθρωπικό αγώνα. Έπαιζα μπάσκετ μικρός και είμαι πάρα πολύ χαρούμενος για αυτό το κάλεσμα και για τον άνθρωπο που κλήθηκα να υποδυθώ. Θυμάμαι το πρώτο γύρισμα, που ήταν και η πρώτη μέρα γυρίσματος της ταινίας. Στις 2 το βράδυ μπήκαμε μέσα στον τάφο του Ινδού και ένιωσα μεγάλη συγκίνηση και χαρά να βρίσκομαι σε αυτό το χώρο και να προσπαθώ να γίνω ένα κομμάτι αυτού του υπέροχου παζλ που έχει ονειρευτεί και ήθελε να υλοποιήσει ο Χρήστος».

Παναγιώτης Τριαντόπουλος, πρόεδρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ
Παναγιώτης Τριαντόπουλος, πρόεδρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ


Ο κ. Παναγιώτης Τριαντόπουλος, πρόεδρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ στην ομιλία του αναφέρθηκε αρχικά στον χώρο που πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη Τύπου, στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του ΟΑΚΑ σημειώνοντας πως «εδώ είναι το σπίτι μας, μιλάμε για μια οικογένεια, την οικογένεια Γιαννακόπουλου, την οικογένεια του Παναθηναϊκού και είναι θεωρώ ιδανικό, κάτω από αυτά τα λάβαρα, τα ευρωπαϊκά γιατί για αυτό μιλάμε: το Ταξίδι στα Αστέρια. Και φυσικά κάτω από τις δυο ηγετικές μορφές, τους δυο πατριάρχες του Παναθηναϊκού. Ήταν λοιπόν ιδανικό μέρος για να κάνουμε αυτή την παρουσίαση της ταινίας.

Η ταινία ξεκινάει δείχνοντας πώς μπήκαν οι βάσεις και οι αξίες του μπασκετικού Παναθηναϊκού και πώς ξεκίνησε το ταξίδι από την οικογένεια Γιαννακόπουλου. Αυτό το ταξίδι που λέμε στα Αστέρια που πιο πολύ βασίζεται όχι στο αγωνιστικό κομμάτι αλλά στο κομμάτι των αξιών, της ηθικής και της ανιδιοτελούς αγάπης που είχε αυτή η οικογένεια για αυτό που έκανε και κατάφερε να γιγαντώσει την ομάδα και να ολοκληρώσει αυτό το ταξίδι στα αστέρια και που ελπίζουμε να συνεχιστεί και στο μέλλον.

Έχοντας την τύχη, την τιμή και τη χαρά να έχω ζήσει κοντά σε αυτή την οικογένεια για πάρα πολλά χρόνια, γνωρίζοντας αυτές τις αρχές και τις αξίες, θεώρησα δύσκολο σε μια ταινία περίπου δύο ωρών να αποτυπώσει και να βγάλει αυτό το συναίσθημα και το δέος που ένιωθες όταν ήσουν δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους και στους συνεχιστές του έργου τους. Θέλω να πω όμως ένα μεγάλο μπράβο και πολλά συγχαρητήρια στο σκηνοθέτη και σε όλο το καστ γιατί πραγματικά είναι μια καταπληκτική δουλειά. Αυτό το συναίσθημα και αυτό που θέλαμε να νιώσουμε, το νιώσαμε. Ευχαριστούμε τους συντελεστές από καρδιάς και την οικογένεια Γιαννακόπουλου για αυτό το ταξίδι στα αστέρια που μας χάρισε».

Η ταινία θα προβληθεί με αγορά online ticket μέσω VIVA στις 27 και 28/6 και μετά θα είναι διαθέσιμη on demand. Πληροφορίες για την online προβολή και τα εισιτήρια μπορείτε να δείτε εδώ.

Το «Ταξίδι στα Αστέρια» θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους το Σεπτέμβριο από την Feelgood Entertainment.

Σύνοψη της ταινίας

Το 1987 μια οικογένεια που λάτρευε τον Παναθηναϊκό, η οικογένεια Γιαννακόπουλου, πήρε την απόφαση να αναλάβει τα ηνία του μπασκετικού τμήματος ανδρών του Συλλόγου. Μια απόφαση που έμελλε να το οδηγήσει σε ένα ταξίδι στα Αστέρια.
Το υπέροχο αυτό ταξίδι με πολλές στιγμές γεμάτες κυρίως νίκες, ήττες, χαρές, λύπες, αλλά και έξι ευρωπαϊκά τρόπαια αποτυπώνεται μέσα από την κινηματογραφική αυτή ταινία.

Από την ίδρυση του ανδρικού τμήματος το 1919, την πρώτη παρουσίαση της γυναικείας ομάδας το 1937, την αντιστασιακή δράση των αθλητών του στα χρόνια της Κατοχής, το πώς σώθηκαν από τους κατακτητές τα τρόπαια της ομάδας, το χτίσιμο του Κλειστού κάτω από τις εξέδρες του «Απόστολος Νικολαΐδης» και την ονοματοδοσία του ως «Τάφος του Ινδού». Την πρόκριση στους «4» του Κυπέλλου Κυπελλούχων, την… καρτούν εκδοχή από το ιστορικό βανάκι του Κώστα Μουρούζη μέχρι τη στιγμή-«σταθμό» στην ιστορία της ομάδας: την ανάληψη της διοίκησής της από την οικογένεια Γιαννακόπουλου, η οποία την έφερε στην κορυφή της Ευρώπης.

Μικρές και μεγάλες ιστορίες, ορατοί και αόρατοι πρωταγωνιστές από την εκατόχρονη διαδρομή της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού, αποτυπώνονται κινηματογραφικά σε αυτοτελή φιλμικά στιγμιότυπα, που άλλοτε φέρνουν κάτι από γέλιο και άλλοτε συγκίνηση και ανατριχίλα...

Πρωταγωνιστούν: Δάνης Κατρανίδης, Θέμης Πάνου, Αργύρης Πανταζάρας, Γιώργος Γάλλος, Βαγγέλης Μουρίκης, Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Gilles Touchais, Μάρκος Λεζές, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Νίκος Αρβανίτης, Τάσος Ιορδανίδης, Ιωάννα Πηλιχού, Χρήστος Πλαΐνης, Βαγγέλης Αλεξανδρής, Γιώργος Γεροντιδάκης, και ο Κώστας Αποστολάκης.

Φιλική Συμμετοχή: Ζέτα Μακρυπούλια.

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Χρήστος Δήμας

Executive Producer: Βίκυ Λάσκαρη

Εκτέλεση Παραγωγής: Πάνος Παπαχατζής

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κώστας Τριανταφύλλου

Μοντάζ: Στέλλα Φιλιπποπούλου

Μουσική: Νίκος Κυπουργός

Σκηνικά: Κική Πίττα

Κοστούμια: Κατερίνα Ζούρα

Ηχοληψία: Ντίνος Κίττου

Σχεδιασμός Ήχου: Νίκος Κωνσταντίνου

Μίξη Ήχου: Κώστας Φυλακτίδης

Οργάνωση Παραγωγής: Δημήτρης Γκάνος

Διεύθυνση Παραγωγής: Γιάννης Καραντάνης

Μακιγιάζ: Δήμητρα Γιατράκου



Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.