ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κ. Αποστολάκης στο Newsbomb.gr: Το Ταξίδι στα Αστέρια είναι ταινία – μήνυμα για πίστη και αγάπη

Κώστας Αποστολάκης

Μια ταινία – μήνυμα για το τι γίνεται όταν πιστεύεις και αγαπάς κάτι πάρα πολύ, είναι η ταινία «Ταξίδι στα Αστέρια», που αφηγείται την ιστορία του μπασκετικού Παναθηναϊκού, δηλώνει στο Newsbomb.gr ο Κώστας Αποστολάκης.

Ο Κώστας Αποστολάκης συμμετέχει στο καστ των καταξιωμένων ηθοποιών της ταινίας, έχοντας τον συνδετικό και κομβικό ρόλο του αφηγητή.

«Η ταινία περιγράφει μία μεγάλη πορεία ετών, που ήταν ανιούσα για τον Παναθηναϊκό, σμιλεύτηκε σιγά σιγά, με παίκτες, με ανθρώπους που ήταν από πίσω, από ανθρώπους που πίστεψαν πραγματικά σε αυτό το ‘Ταξίδι στα Αστέρια’, που λέμε», δηλώνει και εξηγεί πώς από την προσπάθεια του σκηνοθέτη της ταινίας Χρήστου Δήμα προέκυψε αυτό το καλλιτεχνικό προϊόν: «Το σενάριο το έφτιαχνε ο Χρήστος, το είχε στο μυαλό του, το ετοίμαζε χρόνια, καθαρά από αγάπη κι από πίστη στην ομάδα - είμαστε Παναθηναϊκοί όλοι! Γι’ αυτό λέγεται και Ταξίδι στα Αστέρια, είναι τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που έχει πάρει ο Παναθηναϊκός. Το έφτιαξε κομμάτι – κομμάτι, έσβηνε – έγραφε και για ηθοποιούς ήθελε ανθρώπους, χωρίς να τον ενδιαφέρει αν θα ήταν ονόματα ή δεν θα ήταν ονόματα. Τον ενδιέφερε να ταιριάζουν ακριβώς σε αυτό που ήθελε να κάνουν και το αν θα βγάλουν το ανάλογο συναίσθημα, σε κάθε σκηνή».

Το γεγονός πως η ταινία αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα, με πρωταγωνιστές που ήταν υπαρκτά πρόσωπα, πρόσθεσε μία ακόμα δυσκολία στο όλο εγχείρημα, καθώς όπως επισημαίνει ο Κώστας Αποστολάκης, «η ταινία έχει και πραγματικές σκηνές, σε ασπρόμαυρα πλάνα, που ‘μιλάνε από μόνα τους’ και το να δέσεις αυτά τα ασπρόμαυρα πλάνα με τα έγχρωμα είναι δύσκολο. Πρέπει να είναι ανάλογο το συναίσθημα, γιατί είναι γεγονότα που έχουν περάσει και πρέπει να συνδέσεις, κατά κάποιον τρόπο, την ‘τωρινή’ εικόνα, με το συναίσθημα του τότε».

«Ό,τι γίνεται με αγάπη, είναι ‘καταδικασμένο’ να πετύχει»

Ο Κώστας Αποστολάκης στέκεται ιδιαίτερα στον ρόλο της οικογένειας Γιαννακόπουλου στο μπασκετικό ταξίδι του Παναθηναϊκού προς τα αστέρια, τονίζοντας πως η συνεισφορά τους ήταν ανιδιοτελής και υποκινούμενη αποκλειστικά από την αγάπη τους για την ομάδα, την οποία είχαν ως οικογένεια: «Ειδικά οι Γιαννακόπουλοι δεν έβαλαν μπροστά τον εαυτό τους ή το οικονομικό – όλοι ξέρουμε τι δώσανε για τον Παναθηναϊκό. Το σπίτι τους ερχόταν δεύτερο, το πρώτο σπίτι τους ήταν η ομάδα, οι παίκτες, ήταν η οικογένειά τους, μια πραγματική οικογένεια, άνθρωπο προς άνθρωπο, όλη την ομάδα την είχαν σαν να ήταν συγγενείς τους – αυτό βλέπουμε και στην ταινία που είναι άκρως συναισθηματική, χωρίς βέβαια να γίνεται μελό».

Αυτό ακριβώς το σημείο, πως πρόκειται για μία συναισθηματική ταινία που αφηγείται ιστορικά γεγονότα υπό αυτό το πρίσμα, είναι εξίσου κομβικό, ως προς το τελικό αποτέλεσμα: «Η ταινία μιλάει για πραγματικά γεγονότα, δεν είναι ούτε μελό ούτε μελούρα. Ένα πραγματικό, αυθεντικό γεγονός, εξιστορημένο με συναισθηματικό τρόπο, με αγάπη – η αγάπη είναι πρώτη σε αυτό το θέμα. Το μήνυμα της ταινίας είναι πως ό,τι γίνεται με αγάπη είναι ‘καταδικασμένο’ να πετύχει. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην πετύχει, περίπτωση αποτυχίας δεν υπάρχει. Ο νόμος του Θεού λέει πως ό,τι αγαπήσεις πραγματικά, είναι νομοτέλεια ότι θα σε αγαπήσει και αυτό. Και γι’ αυτό τα κατάφεραν αυτοί οι άνθρωποι και είδαμε τα έργα τους», υπογραμμίζει ο Κώστας Αποστολάκης.

Κώστας Αποστολάκης

Ο ίδιος, από αυτή τη συνεργασία, «κράτησε» το πάθος και την όρεξη του σκηνοθέτη, όσον αφορά στην προσέγγιση του όλου εγχειρήματος: «Ήταν η πρώτη φορά που δούλεψα με τον Χρήστο Δήμα. Στην ταινία έπρεπε να έχω ένα συγκινητικό μέρος και ο Χρήστος μου έδωσε χρόνο να το δουλέψω κι εγώ συγκινήθηκα με τον Χρήστο και απέδωσα συναισθηματικά το μέρος μου στην ταινία. Ακριβώς γιατί συγκινήθηκα με τον Χρήστο, το πόσο όρεξη, πόση αγωνία, πόση αγάπη, πόσο ενδιαφέρον, φροντίδα είχε για το αποτέλεσμα, σαν να επρόκειτο για τη διπλωματική του και να ξεκινούσε τώρα! Με συγκίνησε πάρα πολύ ο Χρήστος Δήμας».

Σύμφωνα με τον Κώστα Αποστολάκη, ο πρώτιστος λόγος για τον οποίο «πρέπει» να δουν όλοι το «Ταξίδι στα Αστέρια», είναι το μήνυμα που περνάει ανεξαρτήτως του θέματός της: «Πιστεύω ότι πρέπει να τη δουν όλοι οι άνθρωποι, άσχετα αν είναι Παναθηναϊκοί, γιατί είναι πραγματική ιστορία. Την ιστορία του Γιάννη Αγιάννη, ας πούμε, πρέπει να την παρακολουθήσουν μόνο όσοι ήταν στο Παρίσι, δούκες; Η ταινία αυτή δίνει ένα μήνυμα σε όλους τους ανθρώπους, για το τι γίνεται όταν πιστεύουμε κάτι πάρα πολύ. Όταν πιστεύουμε κάτι πάρα πολύ και το κάνουμε με αγάπη, δεν υπάρχει τρόπος αποτυχίας».

Ταξίδι στα Αστέρια

Είμαι αισιόδοξος και ρεαλιστής για τη συνέχεια

Όσον αφορά στα προσωπικά του σχέδια, μετά την ταινία, ο Κώστας Αποστολάκης συμμετέχει στην τηλεοπτική σειρά «Ζακέτα να πάρεις». «Σκηνοθετεί ο Αντώνης Αγγελόπουλος και παίζουν οι Ελένη Ράντου, Δάφνη Λαμπρογιάννη, Φωτεινή Μπαξεβάνη και πολλοί καλοί συνάδελφοι. Την παραγωγωή κάνει ο Πάνος Παπαχατζής, ένα γραφείο με το οποίο για πρώτη φορά συνεργάζομαι και είμαι πολύ ευχαριστημένος με τη συνεργασία αυτή. Η σειρά τελειώνει 12 Αυγούστου, μου είχαν πει για καλοκαίρι να πάω περιοδεία, αλλά ήμουν 14 καλοκαίρια περιοδεία και πιστεύω πως δεν θα είναι και ‘κανονικό’ καλοκαίρι, όπως και για τον χειμώνα φείδομαι. Είμαι αισιόδοξος πως τα πράγματα θα βελτιωθούν αλλά είμαι και ρεαλιστής και δεν ξέρω αν αυτό θα γίνει πολύ σύντομα, ή όσο σύντομα θα θέλαμε».

Πώς θα δείτε την ταινία

Το φθινόπωρο όλος ο κόσμος θα μπορέσει να απολαύσει στις κινηματογραφικές αίθουσες, σε διανομή Feelgood Entertainment, το γεμάτο αγώνες και συγκινήσεις ταξίδι του Παναθηναϊκού προς την κορυφή της Ευρώπης. Μετά από χρόνια προετοιμασίας και πραγματοποίησης των γυρισμάτων εν μέσω πανδημίας, η νέα ταινία του Χρήστου Δήμα θα ξεκινήσει το «Ταξίδι Στα Αστέρια» με ένα διαδικτυακό τρίποντο στις 27 Ιουνίου οπότε και το φίλαθλο κοινό παγκοσμίως θα μπορεί μέσω της πλατφόρμας viva.gr να αγοράσει εισιτήρια για την μια και μοναδική προβολή της ταινίας, πριν την πανελλαδική της έξοδο στις κινηματογραφικές αίθουσες αυτό το φθινόπωρο.

Συντελεστές

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Χρήστος Δήμας | Παραγωγός: Βίκυ Λάσκαρη | Εκτελεστής Παραγωγός: Πάνος Παπαχατζής | Οργάνωση Παραγωγής: Δημήτρης Γκάνος | Διευθυντής Παραγωγής: Γιάννης Καραντάνης | Διευθυντής Φυτογραφίας: Κώστας Τριανταφύλλου | Μοντάζ: Στέλλα Φιλιπποπούλου | Μουσική: Νίκος Κυπουργός | Ήχος: Ντίνος Κίττου | Σχεδιασμός/Μίξη Ήχου: Κώστας Φυλακτίδης | Σκηνικά: Κική Πίττα Κοστούμια: Κατερίνα Ζούρα | Μακιγιάζ: Δήμητρα Γιατράκου | Κομμώσεις: Γιώργος Ταμπακάκης Βοηθός Σκηνοθέτη: Στέλλα Χαριτοπούλου | Πρωταγωνιστούν: Δάνης Κατρανίδης, Θέμης Πάνου, Αργύρης Πανταζάρας, Γιώργος Γάλλος, Βαγγέλης Μουρίκης, Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Κώστας Αποστολάκης, Τάσος Ιορδανίδης, Δάφνη Λαμπρογιάννη, Gilles Touchais, Μάρκος Λεζές, Νίκος Αρβανίτης, Ιωάννα Πηλιχού, Βαγγέλης Αλεξανδρής, Αφροδίτη Γεωργούση, Νίκος Βαρδάκας, Χρήστος Πλαϊνης, Λευτέρης Ζαμπετάκης. Φιλική Συμμετοχή: Ζέτα Μακρυπούλια.